Vesztes nyitány a szlovákok ellen

Publikálás dátuma
2019.03.21. 22:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Két góllal kikapott Szlovákiától a magyar labdarúgó-válogatott csütörtök este Nagyszombatban, az Európa-bajnoki selejtezők E csoportjának első fordulójában.
Alig két órával Szlovákia és Magyarország történetének ötödik futballmérkőzése előtt Nagyszombatban szinte semmi nem utalt arra, hogy a városban Európa-bajnoki selejtezőt rendeznek. Legalábbis amerre jártunk, nem hirdették a meccset óriásplakátokon, nemzeti színekbe burkolt erkélyeket sem lehetett látni, a sálba, mezbe öltözött hazai szurkolók pedig nem az út menti sörözőkben hangoltak. A City Aréna felé közeledve aztán megváltozott minden, a vendégoldalon 18.30 magasságában már izzott a hangulat – éppen akkoriban várt a beléptetésre a nagyjából 2000 főt számláló magyar tábor, amelynek nagyja kora délután nyolc busz és körülbelül kéttucatnyi személyautó fedélzetén kelt útra Budapestről.
A rendre ekkor már természetesen megszámlálhatatlanul sok rendfenntartó és szervező vigyázott a nagyszombati focilegendáról, Anton Malatinskyról elnevezett stadion környékén, az egyik sárga mellényt viselő rendező nem is mulasztott el óvatosságra inteni bennünket, miután elmagyarázta, hogy merre található a Magyarországról érkezők számára fenntartott parkoló. A belépőkapuk előtt szlovák sálat és zászlót is égető magyar drukkerek közé a hírek szerint egyszer kellett benyomulniuk rendet tenni. Mindeközben az aréna másik, hazai szektorok felé vezető oldalán (ahol a sajtóbejárat is van) már-már idilli hangulat uralkodott: szurkolói zóna, ajándékboltos standok és egy kisebb fúvószenekar szórakoztatta a közönséget. Volt, aki szlovák jégkorongmezben érkezett, más különösebb szurkolói kellék nélkül kisgyermekekkel. A hangulat egyáltalán nem tűnt ellenségesnek.
Noha a kezdőrúgásra hellyel-közel megtelt a 19 néző befogadására alkalmas City Aréna (amely egyben hotel és bevásárlóközpont is), a kezdés előtt egy órával még szinte alig volt szlovák a lelátón. Bár előzetesen a hazaiak mindent elkövettek, hogy jól elkülönítsék egymástól a szlovák és a magyar drukkereket, a vendégtábor melletti két oldalon mégis bejutottak magyar zászlókkal is. Felvidéki magyarok voltak, akik végig együtt szurkoltak a hermetikusan elzárt szektorban helyet foglalókkal. A kezdés előtti krónikához tartozik még, hogy a várakozásoknak megfelelően mindkét himnusz alatt felharsant a füttyszó, a vendégtábor ráadásul hátat fordítva tüntetett a szlovák nemzeti imádság alatt.
A pályán kezdetben a házigazda vezetett veszélyesebb támadásokat. A 13. minutumban például a magyar keret legértékesebb játékosa, a tavaly honosított hátvéd, Willi Orbán nem tudta elrúgni a labdát az ötösön belül, a hazaiak sztárja, a korábban az olasz élvonalbeli Napolit erősítő Marek Hamsík azonban alig tíz méterről a kapu mellé lőtt. Hat perccel később Dávid Hancko lövése már a felső kapufát is súrolta. 
A folytatásban a magyar csapat is el-eljutott a kapu elé, komoly gólszerzési lehetőséget azonban nem sikerült kialakítani. Már-már úgy tűnt, gól nélküli állásnál ér véget a játékrész, amikor a 42. percben Ondrej Duda megszerezte a vezetést Szlovákiának – bosszantó szituáció volt, mivel a gólszerző a kulcsmomentum előtt több magyar játékos gyűrűjében tudta elpasszolni a labdát.
A szünetben egyik szövetségi kapitány sem cserélt, a lelátón viszont fokozódott a helyzet: összeszólalkozhatott a vendégtábor balján helyet foglaló felvidékiek csoportja a közelben lévő szlovákokkal, hamarosan ugyanis kisebb tömegjelenet alakult ki. Előbb mellényes rendezők, később rendfenntartók álltak a felek közé, így biztosítva a békét. A pályán aztán az 55. percben eljött, amire magyar oldalon sokan vártak, Marco Rossi ugyanis Kleinheisler László helyére azt a Szoboszlai Dominiket küldte be, aki ez alkalommal debütált a nemzeti tizenegyben. Később Dzsudzsák Balázs is beállt, akinek ez volt a 99. válogatott fellépése.
Az első igazán veszélyes magyar gólhelyzetre 64. percet kellett várni, Szoboszlai emelése és Orbán fejese után Szalai Ádám lőtt a jobb alsó sarok felé húszról. Dubravka nagyot vetődve védett. A 77. percben Dzsudzsák emelt a kapu fölé, újabb gólt azonban a szlovákok szereztek a végén: öt perccel a lefújás előtt Albert Rusnak alakította ki a 2-0-s végeredményt. 
Rossi legénysége a második fordulóban vasárnap fogadja a nyitányon Azerbajdzsánt 2-1-re verő horvát válogatottat.

Jegyzőkönyv

Szlovákia–Magyarország 2-0 (1-0) Nagyszombat, 14235 néző. Jv: Bezborodov (orosz) Szlovákia: Dúbravka – Pekarík, Skriniar, Vavro, Hancko – Kucka, Lobotka – Hamsík, Duda (Safranko, 87.), Rusnák (Mihalik, 90.) – Mak (Stoch, 79.). Szövetségi kapitány: Pavel Hapal Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Kádár – Lovrencsics G., Kalmár (Dzsudzsák, 61.), Nagy Á., Korhut – Kleinheisler (Szoboszlai (55.), Kovács I. – Szalai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi Gólszerzők: Duda (42.), Rusnak (85.) Sárga lap: Vavro (21.), Kucka (51.), Hamsík (78.), Skrinar (89.), illetve Kalmár (10.), Korhut (59.)

Jegyárháború Barcelona és Manchester között

A vendégszurkolóktól máskor kért ár majdnem duplájáért, 118 euróért kapnak jegyet a Manchester United labdarúgócsapatának szurkolói az FC Barcelona elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-negyeddöntőre. A katalán klub a jelentős áremelést azzal indokolta, hogy a többlet bevételből saját drukkereinek angliai utazását támogatja majd anyagilag. A barcelonai találkozóra 4610 manchesteri drukker utazhat el, a belépők alig fél óra alatt gazdára találtak. 
"Nem ez az első eset, amikor a házigazda klub a megszokottnál drágábban adja el a jegyeket szurkolóink részére - olvasható a Manchester United közleményében. - Sajnos nem maradt más lehetőségünk, mint meghozni azt a nagyon nehéz és fájdalmas döntést, hogy mi is megemeljük a belépők árát a vendégszektorba, melyek darabja így 118 euróba kerül majd." 
A manchesteriek azt is bejelentették, hogy átvállalnak 40 eurót minden szigetországi szurkoló jegyének költségéből. A Manchester United ebben a BL-szezonban másodszor került abba a helyzetbe, hogy idegenbeli mérkőzésén a rendező klub sokkal drágábban kínálta a jegyeket a vendégszektorba, mint más európai kupameccseken szokta. A csoportkörben a Valencia járt el így, a manchesteriek akkor is úgy reagáltak, mint ebben az esetben: ugyanolyan drágán árulták a belépőket a valenciai drukkereknek, amennyiért az ő szurkolóik jutottak jegyhez.
Szerző
Témák
labdarúgás

Füstfelhő Budapesttől Nagyszombatig

Publikálás dátuma
2019.03.21. 20:37

Fotó: Tóth Gergő
Több ezer szurkoló kelt útra, hogy a helyszínen buzdítsa a magyar labdarúgó-válogatottat, amely csütörtökön Szlovákia vendégeként kezdte meg szereplését az Eb-selejtezőkben.
Budapest, Népliget, 12.40 perc – valami szemlátomást készült. Minderre abból lehetett következtetni, hogy a metrófelüljáró fölötti bódéknál szinte már az FTC-meccsek előtti hangulatot idézte a gyülekező tömeg, ezúttal azonban nem a zöld-fehér, hanem a fekete, illetve a nemzeti színek domináltak. Nem véletlenül: a válogatott legnagyobb szurkolói csoportja, a Carpathian Brigade 13 órára hirdette meg az indulást Nagyszombat felé, a 2020-as Európa-bajnoki kvalifikációt nyitó szlovák–magyar összecsapásra. A találkozópont a Planetárium előtti terület volt, az egységes viselet pedig a fekete felső.
Ahogy közeledett az indulás időpontja, úgy emelkedett a hangulat is. Kevéssel 13 óra után a nyolc autóbusszal és megannyi személyautóval útra kelő konvoj népe még összeállt egy csoportképre, amelynek örömére a drukkerek még egyszer látványos pirotechnikai bemutatót tartottak Budapesten. Aztán mindenki elfoglalta a maga ülését, lassan zárultak az ajtók – szirénázó rendőrautók felvezetésével kelt útra a drukkerhad. 
Mint utóbb kiderült, azok, akik a komáromi határátkelőnél hagyták el Magyarországot, hosszabban időzhettek az átlépésnél, mint azok, akik Vámosszabadinál lépték át a határt. Míg egyes hírek szerint Komáromnál több tucatnyi szlovák rendőr állította meg az országba belépő magyar rendszámú buszokat és személyautókat, hogy igazoltassa az utasokat, addig a vámosszabadi átkelőnél gyakorlatilag ellenőrzés nélkül át lehetett jutni. Persze, a határ túloldalán már nem minden kistelepülésen nézték jó szemmel az olyan járműveket, melyekből magyar zászló/sál lógott ki, vagy egyáltalán a rendszámán „H” szerepelt. A magunk részéről mindenesetre legfeljebb egy-egy szúrós tekintetről, semmi egyébről nem tudunk beszámolni. 
Nagyszombat, 18.30 perc – a szervezetten érkező magyar drukkerek még javában szállingóztak le a buszokról a City Aréna melletti parkolóban, a vendégszektor előtti tér azonban már magyar szótól volt hangos. Mindeközben az alig hetvenezres település általunk érintett szakaszán a stadionig senki és semmi nem emlékeztetett arra, hogy a városban két rivális ország gárdája méri össze a tudását labdarúgásban. Az aréna környékén már annál inkább – a várakozásoknak megfelelően komoly volt a rendőri készültség, volt lovas és kutyás rendőr is, sárga mellényt viselő szervezőkből sem volt hiány. Amikor egyikük angolul elmagyarázta, hogy merre található a Magyarországról érkezők számára fenntartott parkoló, a végén azért hozzátette: „Be careful”, azaz óvatosságra intett. 
A nagyszombati focilegendáról, Anton Malatinskyról elnevezett stadion előtt a beléptetésre várakozó magyarok jelentették a fényt az éjszakában, görögtüzekkel, illetve a már Budapesten is látott füstökkel hangoltak.Nem csak ezekkel: volt, aki szlovák sálat és zászlót égetett, egyes hírek szerint kisebb tömegoszlatásra is sor került. Eközben a hazaiak számára elérhető másik oldalon (ahol a sajtóbejárat is volt) szurkolói zóna, ajándékboltos standok és egy kisebb fúvószenekar szórakoztatta a közönséget. Volt, aki jégkorongmezben, más sállal, megint más különösebb kellék nélkül érkezett. A hangulat egyáltalán nem tűnt ellenségesnek.
City Aréna, 20.00 – szórványos füttyszó és hangos éljenzés közepette érkeztek meg a pályára a magyar labdarúgók. A nagyjából 2000 fős vendégszektorban eddigre 1500-an már biztosan helyet foglaltak, a hazai oldalon viszont még jócskán maradtak üres székek. Noha a mérkőzés előtt a rendezők mindent megtettek, hogy a vendégcsapat szurkolói ne vegyülhessenek a szlovákokkal, az elkerített lelátórészen kívül is több helyen feltűnt a piros-fehér-zöld lobogó. Eddigre egyébként az is eldőlt, hogy a nemzeti tizenegy szövetségi kapitánya, Marco Rossi Dzsudzsák Balázs és Szoboszlai Dominik nélkül álmodta meg a kezdőcsapatot, amely a következő volt: Gulácsi Péter – Lang Ádám, Willi Orbán, Kádár Tamás – Lovrencsics Gergő, Kalmár Zsolt, Nagy Ádám, Korhut Mihály – Kleinheisler László, Kovács István – Szalai Ádám.
Frissítve: 2019.03.21. 20:40