Előfizetés

Elsüllyedt egy komp Irakban, legalább százan meghaltak, köztük sok gyerek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.22. 12:35
Elhunyt rokonát sirató férfi az iraki kompkatasztfófa után
Fotó: WALEED AL-KHALED / AFP or licensors
Az első hírek szerint az okozhatta a tragédiát, hogy a hajón túl sokan utaztak. A többség nem tudott úszni, így bár sokakat kimentetettek, rengeteg az áldozat, akik között 19 gyerek is van.
Mintegy száz ember meghalt, amikor elsüllyedt egy komp Irakban, Moszul városánál a Tigris folyón - írja a brit BBC értesüléseire hivatkozva a 444.hu. A pontos számok még nem ismertek, de a nemzetközi sajtó másutt már "legalább száz" áldozatról beszél, azaz a helyzet még rosszabb is lehet. Beszámolók szerint az áldozatok többsége nő és gyerek volt. A komp, csaknem kétszáz emberrel a fedélzetén épp egy sziget felé tartott, ahol a kurdok újévi ünnepségére készülődtek.
Úgy tudni, az áldozatok között 19 gyerek volt.

A mentésben résztvevőknek 55 embert sikerült kimenteni. A többségük úszni sem tudott.

Az egyik utas szerint a kompon túl sokan utaztak, ezért a már eleve túlterhelt hajóra elkezdett beömleni a víz, ami csak még nehezebbé tette, ez vezethetett a tragédiához. A vélhetően túlzsúfolt hajó előbb az oldalára fordult, majd teljesen átbukott, és rögtön magával ragadta a gyors sodrású folyó.

Az iraki igazságügyi minisztérium a kompot üzemeltető cég kilenc emberét tartóztatta le, a tulajdonosoknak pedig megtiltotta, hogy elhagyják Irakot.

Járókelők közé hajtott egy autó Kínában, hatan meghaltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.22. 10:37
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Imaginechina
A 44 éves sofőr a hírek szerint az ámokfutás előtt a feleségét és a lányát késsel megsebesítette, majd a volán mögé ült. A világ legnépesebb országában nem ez volt az első hasonló eset a közelmúltban.
Járókelők közé hajtott autójával egy férfi a közép-kínai Hupej tartomány Csaojang nevű településén, és halálra gázolt hat embert - közölte a 24.hu helyi médiabeszámolókra hivatkozva. A sofőrt, aki az áldozatok mellett nyolc sérültet is hagyott maga után, a rendőrség agyonlőtte.
Indítékairól egyelőre nem tudni semmit, mindenesetre az már kiderült, hogy a 44 éves Cuj Li-tung a feleségét és a lányát késsel megsebesítette, mielőtt a volán mögé ült, és a tömegbe hajtott.

A portál emlékeztet, az ázsiai országban egy hasonló támadás miatt tavaly decemberben halálra ítéltek egy férfit, aki terepjárójával a Hunan tartománybeli Hengjang egyik terén tizenöt embert szándékosan halálra gázolt, majd többeket megkéselt, illetve egy lapáttal támadott meg. Ott összesen negyvenhárman sebesültek meg. Szintén decemberben Kína délkeleti részén egy férfi lopott el egy buszt, és azzal az emberek közé hajtott, nyolc ember halálát okozva.

A kínai hatóságok gyakran személyes leszámolásokkal vagy a tettesek pszichikai zavaraival magyarázzák az ilyen jellegű incidenseket, néha azonban szeparatista szélsőségeseket okolnak a támadások végrehajtásáért.

Erős támasz Netanjahunak - persze kérdés, hogy Trump kitakarja-e a korrupciós ügyet

Gál Mária
Publikálás dátuma
2019.03.22. 10:30

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP or licensors
Nyíltan beszállt az izraeli választási küzdelembe Washington. Benjamin Netanjahut a Fehér Házban fogadja az elnök.
Amit nem sikerült elérnie Benjamin Netanjahunak 2015-ben az akkor hivatalban lévő Barack Obamánál, az könnyen ment Donald Trumpnál. Az amerikai elnök a jövő hét elején hivatalos látogatáson fogadja az izraeli miniszterelnököt. Izraelben április 9-én rendeznek előrehozott választásokat. A kampány igen durva, a Beni Ganz tábornok nevével fémjelzett Kék és Fehér párt a március 19-én nyilvánosságra hozott felmérések szerint 32-27, illetve 31-29 százalékos arányban vezet ugyan Benjamin Netanjahu pártja, a Likud előtt, de önálló kormányalakításra nincs esélye, a jobboldali potenciális koalíció még mindig többséget szerezhet. A jobboldali és az ultraortodox pártok 64, illetve 62 mandátumra számíthatnak, míg a balközép pártok valamint az arab formációk 56, 58 mandátumra esélyesek. Ebben a szoros véghajrában az amerikai hátszél komoly segítség lehet. A trumpi adminisztráció részéről ez nem váratlan, hiszen eddig is mindent megtett Netanjahu pozícióinak erősítéséért: az egész világgal szembemenve áthelyezte az amerikai nagykövetséget is Tel Avivból Jeruzsálembe, elismerve ezzel a vitatott státusú várost a zsidó állam oszthatatlan fővárosának. A washingtoni vizit előzményeként szerdán Izraelbe érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, a találkozó apropóján Netanjahu elsősorban azt emelte ki, hogy az amerikai-izraeli kapcsolatok soha nem voltak ennyire jók és szorosak. Megvitatták egy Irán elleni szövetség kialakítását, illetve Trump elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsíkon. Mindez persze jól jöhet a kampányfinisben, de egyáltalán nem biztos, hogy elég lesz a korrupciós eljárás elé néző, a demokratikus erőket, a civil társadalmat egyre inkább magára haragító miniszterelnök újabb győzelméhez. Márciusban ugyanis újra fellángolt a Netanjahu vezette koalíció által tavaly elfogadott, a nemzetközi szervezetek és az Európai Unió által is bírált nemzetállam törvény körüli vita. (A jogszabály a zsidók államának mondja ki Izraelt, másodrangú állampolgárokká téve az arabokat, drúzokat.) Március közepén a kulturális miniszter egyik kijelentésére reagálva Rotem Sela ismert televíziós műsorvezető élesztette újra a vitát. „A pokolba is, mikor áll elő végre valaki a kormányból, és közli végre a közvéleménnyel, hogy Izrael minden állampolgárának állama és minden ember egyenlő, legyen akár arab, drúz, LGBT, vagy, atyaég, baloldali" – írta Instagramm oldalán. Miután Netanjahu válaszként  leszögezte, hogy Izrael "nem minden polgárának állama", az ország talán legismertebb sztárja, a Wonder Womenként ismert Gal Gadot is szembeszállt a miniszterelnökkel, védelmébe véve a  műsorvezetőt és az izraeli arabok egyenjogúságát. A minap pedig az idei Eurovízió dalfesztivál műsorvezetője, Assi Azar is bekapcsolódott a vitába, arra buzdítva mindenkit, ne féljen véleményt nyilvánítani, s kiállni az igazságosság mellett.