Pánikhangulat uralkodik a Downing Streeten

Publikálás dátuma
2019.03.22 19:35
Theresa May brit miniszterelnök
Fotó: AFP/ NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO
Április 12-ig kapott haladékot az Európai Unió huszonhét tagországától Theresa May, így érthetően már péntek délelőtt munkához látott a Downing Street 10-ben, hogy legyen esélye a Brüsszellel kötött kivonulási egyezmény jövő heti elfogadtatására a parlamentben.
Egyelőre az is kétséges, az alsóház napirendre tűzi-e az előterjesztést, hiszen múlt héten John Bercow házelnök egy ódon, 1604-es törvényre hivatkozva úgy rendelkezett, harmadik nekifutásra csak egy „jelentősen” átalakított javaslatot szabad megtárgyalni. Az a tény, hogy az EU által diktált feltételek szerint minden további lépés a brüsszeli egyezmény westminsteri szentesítésétől függ, elég meggyőző erő lehet a demokrácia jelenlegi legfőbb brit őre számára. A kormány és a Külügyminisztérium által brit és külföldi újságírók számára rendezett szokásos pénteki fejtágítón elhangzott, hogy Theresa May-nek kell eldöntenie, „mikor van a legreálisabb esélye a sikerre, a következő hét melyik napjára tervezze a harmadik érdemi szavazást?” A Sky News értesülése szerint a Downing Street 10-ben „pánikhangulat” uralkodik. Most ott tartanak a tervezésben, hogy az MV3 (meaningful vote, harmadik kiadás) biztosra vett kudarca után „irányadó” voksokra kerüljön sor. A Theresa May-re szerda esti kirohanása óta különösen mérges képviselők akár hét lehetőség közül is választhatnak, mégpedig szabad, saját lelkiismeretükre bízott szavazás során. A brexit-változatok közé tartozik a kormányfő brüsszeli megállapodása, az alku nélküli kizuhanás, az 50. cikkely visszavonása, a népszavazás megismétlése, egy valamiféle vámunión, illetve egy vámunión és az egységes piacon alapuló alku, valamint a szabadkereskedelmi egyezményekre alapozott jövő. Miközben Theresa May egy utolsó esélyt kapott az Európai Uniótól, csütörtökön újabb petíció indult a„nép szavazata”, egy második referendum érdekében, bizonyítva, milyen erős népszerűséget élvez az Európai Unióban maradás lehetősége. A parlament honlapján zajló és annak csütörtök esti összeomlását okozó megmozdulásnak már több millió aláírója van. Igazi súlya persze akkor lenne, ha a csatlakozók 17 milliónál többen lennének, meghaladva a 2016. júniusi „kilépők” számát. Theresa May a héten ismételten hangsúlyozta, hogy nem hajlandó Nagy-Britanniát belevinni a brexit-folyamat jelentős meghosszabbításába. Ha erre az „érdemi szavazás” újabb veresége miatt sor kerülne, és a szigetországot az európai parlamenti választás kényszerűségével járó hosszú késlekedés méltánytalansága érné, a tory vezetőnek szinte elkerülhetetlenül kardjába kell dőlnie. Az EU-27 az április 12-ig tartó lélegzetvételi szünettel lehetővé tette, hogy a Konzervatív Pártnak jövő hét végétől 15 napja maradjon a May esetleges lemondásával járó helyzet kezelésére.
Frissítve: 2019.03.22 19:36

Megmenekültek a Notre Dame méhei

Publikálás dátuma
2019.04.18 21:34

Fotó: AFP/ AMAURY BLIN
A székesegyház melletti sekrestyén élnek, évente 75 kiló mézet termelnek.
A párizsi Notre-Dame kaptárjaiban élő mintegy 200 ezer méh túlélte a székesegyház tetőzetét és huszártornyát elpusztító hétfő esti tűzvészt. "A méhek életben vannak" - közölte Nicolas Géant, aki a székesegyház melletti sekrestyén elhelyezett kaptárakat gondozza. "Először azt hittem, hogy a három kaptár leégett, semmilyen értesülésem nem volt. Később tudtam meg a műholdas felvételekről, hogy nem ez történt, és a székesegyház szóvivője is megerősítette, hogy a méhek ki-bejárnak a kaptárakból" - mondta el. Nicolas Géant az egész világból kapott érdeklődő üzeneteket és telefonhívásokat a méhek sorsát illetően. "Kaptam hívásokat Dél-Afrikából, Japánból, az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából is, erre igazán nem számítottam" - mondta. Tűz esetén, már a füst első megjelenésénél a méhek teletömik magukat mézzel és a védelmezik a királynőt. Ez az méhfaj - a háziméh - nem hagyja el a kaptárát. Nincsen tüdeje, de a szén-dioxidtól elalszik - mondta Géant. Egy-egy kaptár évente 25 kiló mézet termel, amelyet a Notre-Dame dolgozói vásárolnak meg. A kaptárak 2013 óta állnak a katedrálishoz hozzáépült sekrestye tetején.
Szerző

Egy névtelenséget kérő rendőr elmondta, mi okozta a tüzet a Notre Dame-ban

Publikálás dátuma
2019.04.18 21:26

Fotó: AFP/ GEOFFROY VAN DER HASSELT
Ideiglenes templomot építenek a székesegyház elé az újjáépítés idejére.
A francia bűnügyi rendőrség egyik vezetője szerint feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre Dame székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet. A rendőri vezető, aki nevének elhallgatását kérte, az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyomozókat biztonsági okokból még mindig nem engedték be a székesegyházba. A Notre Dame rektora, Patrick Chavet püspök azt javasolta, hogy építsenek egy kisebb, ideiglenes templomot a székesegyház előtti téren, hogy a hívők ott imádkozhassanak, amíg a 12. századi épületet restaurálják. A párizsi Városháza jóváhagyását adta csütörtökön az elképzeléshez, feltéve, hogy a műszaki feltételek ezt lehetővé teszik. A tér alatt az ókorból származó romokat őrző altemplom húzódik, valamint földalatti parkoló is működik alatta.  
Szerző
Témák
Notre Dame