Pánikhangulat uralkodik a Downing Streeten

Publikálás dátuma
2019.03.22. 19:35
Theresa May brit miniszterelnök
Fotó: NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / AFP
Április 12-ig kapott haladékot az Európai Unió huszonhét tagországától Theresa May, így érthetően már péntek délelőtt munkához látott a Downing Street 10-ben, hogy legyen esélye a Brüsszellel kötött kivonulási egyezmény jövő heti elfogadtatására a parlamentben.
Egyelőre az is kétséges, az alsóház napirendre tűzi-e az előterjesztést, hiszen múlt héten John Bercow házelnök egy ódon, 1604-es törvényre hivatkozva úgy rendelkezett, harmadik nekifutásra csak egy „jelentősen” átalakított javaslatot szabad megtárgyalni. Az a tény, hogy az EU által diktált feltételek szerint minden további lépés a brüsszeli egyezmény westminsteri szentesítésétől függ, elég meggyőző erő lehet a demokrácia jelenlegi legfőbb brit őre számára. A kormány és a Külügyminisztérium által brit és külföldi újságírók számára rendezett szokásos pénteki fejtágítón elhangzott, hogy Theresa May-nek kell eldöntenie, „mikor van a legreálisabb esélye a sikerre, a következő hét melyik napjára tervezze a harmadik érdemi szavazást?” A Sky News értesülése szerint a Downing Street 10-ben „pánikhangulat” uralkodik. Most ott tartanak a tervezésben, hogy az MV3 (meaningful vote, harmadik kiadás) biztosra vett kudarca után „irányadó” voksokra kerüljön sor. A Theresa May-re szerda esti kirohanása óta különösen mérges képviselők akár hét lehetőség közül is választhatnak, mégpedig szabad, saját lelkiismeretükre bízott szavazás során. A brexit-változatok közé tartozik a kormányfő brüsszeli megállapodása, az alku nélküli kizuhanás, az 50. cikkely visszavonása, a népszavazás megismétlése, egy valamiféle vámunión, illetve egy vámunión és az egységes piacon alapuló alku, valamint a szabadkereskedelmi egyezményekre alapozott jövő. Miközben Theresa May egy utolsó esélyt kapott az Európai Uniótól, csütörtökön újabb petíció indult a„nép szavazata”, egy második referendum érdekében, bizonyítva, milyen erős népszerűséget élvez az Európai Unióban maradás lehetősége. A parlament honlapján zajló és annak csütörtök esti összeomlását okozó megmozdulásnak már több millió aláírója van. Igazi súlya persze akkor lenne, ha a csatlakozók 17 milliónál többen lennének, meghaladva a 2016. júniusi „kilépők” számát. Theresa May a héten ismételten hangsúlyozta, hogy nem hajlandó Nagy-Britanniát belevinni a brexit-folyamat jelentős meghosszabbításába. Ha erre az „érdemi szavazás” újabb veresége miatt sor kerülne, és a szigetországot az európai parlamenti választás kényszerűségével járó hosszú késlekedés méltánytalansága érné, a tory vezetőnek szinte elkerülhetetlenül kardjába kell dőlnie. Az EU-27 az április 12-ig tartó lélegzetvételi szünettel lehetővé tette, hogy a Konzervatív Pártnak jövő hét végétől 15 napja maradjon a May esetleges lemondásával járó helyzet kezelésére.
Frissítve: 2019.03.22. 19:36

Trump újabb gesztust tesz Netanjahunak

Publikálás dátuma
2019.03.22. 19:13
A Golán-fennsík katonai szempontból és vízkészletei miatt is fontos
Fotó: JALAA MAREY / AFP
Az amerikai elnök közölte, hogy el fogja ismerni Izrael jogát az 1967-es háborúban Szíriától elragadott Golan-fennsíkra.  Donald Trump erről szóló Twitter-bejegyzése általános meglepetést okozott, annak ellenére, hogy a jövő héten Washingtonba készülő Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök már szorgalmazza egy ideje a Golan ügyét, és felvetette azt a minap Izraelbe látogató Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek is. Szerdán azonban amerikai és izraeli tisztségviselők egyaránt úgy vélekedtek, hogy Washington nem hozza meg a döntését Netanjahu vizitje előtt.  Trump Twitter-bejegyzéséből kitűnik, hogy az elnök, aki korábban már nagy nemzetközi megütközést keltett az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe való átköltöztetésével – és ezzel az eredetileg arab Kelet-Jeruzsálem izraeli bekebelezésének az elismerésével –, elérkezettnek látta az időt a Golan-döntés bejelentésére.  Az amerikai elnök azt állította a bejegyzésben, hogy a Golan-magaslatok izraeli birtoklása döntő stratégiai és biztonsági fontossággal bír nem csupán a zsidó állam számára, hanem az egész térség stabilitása szempontjából.  Izraelben választási kampány van, és Netanjahut minden bizonnyal jelentősen segíti majd a vitatott sorsú fennsík fölötti izraeli szuverenitás amerikai elismerése.  Az izraeli miniszterelnök „ünnepi csodának” nevezte Trump bejelentését, amely a perzsa zsarnokság fölötti győzelemnek emléket állító purim zsidó ünnepre esett, és amelynek a „történelmi jelentőségét” azonosnak mondta a Jeruzsálem státusával kapcsolatos amerikai lépés, illetve az Iránnal kötött nemzetközi atomalkuból történt amerikai kivonulás fontosságával.  Damaszkuszban ugyanakkor élesen elítélték az amerikai elnök állásfoglalását, és leszögezték: Szíria minden, rendelkezésére álló eszközzel törekedni fog arra, hogy visszaszerezze a szóban forgó térséget. A szír állami hírügynökség damaszkuszi külügyi forrást idézve azt írta, hogy Donald Trump nyilatkozata az Egyesült Államok elvakultságát és elfogultságát tükrözi.  Irán - amely Oroszországhoz hasonlóan fegyveres erőket is küldött Szíriába, hogy a háborúban támogassa Bassár el-Aszad elnököt – a teheráni állami tévében elhangzott külügyi szóvivői nyilatkozat formájában jogellenesnek és elfogadhatatlannak minősítette az amerikai elnök bejelentését. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivőnője úgy reagált az új amerikai álláspont meghirdetésére, hogy a Golan-fennsík státusának a megváltoztatása az ENSZ-határozatok közvetlen megsértésének minősülne.
Témák
USA Izrael Szíria
Frissítve: 2019.03.22. 19:30

Sokan meghaltak, amikor összeütközött két busz Ghánában

Publikálás dátuma
2019.03.22. 19:02
Illusztráció
Fotó: Horst Galuschka / AFP
Legkevesebb 60 ember vesztette életét és 28-an kórházba kerültek.
Legkevesebb 60 ember életét vesztette, amikor összeütközött két busz Ghánában – írja a Guardian. A baleset pénteken, helyi idő szerint hajnali 2 óra körül történt. Az ütközés következtében az egyik busz kigyulladt. Mindkét jármű körülbelül 50 utast szállított. Huszonnyolc ember kórházba került, közülük heten kritikus állapotban vannak. Még vizsgálják, hogy pontosan mi okozta a balesetet, de helyi médiabeszáőmolók szerint az egyik busz vezetője elaludhatott vezetés közben.
Szerző