Előfizetés

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.22. 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.

Milliárdos magyarországi fejlesztést is érinthet Trump határfala

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.22. 20:51
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az amerikai védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta azoknak a katonai projekteknek a listáját, melyektől pénzt vonhatnak el, hogy így teremtsenek elő forrásokat.
Több mint 14,5 milliárd forint (55 millió dollár) katonai fejlesztési pénztől eshet el Magyarország Donald Trump amerikai elnök döntése miatt – vette észre a Direkt36. A portál összefoglalója szerint az amerikai védelmi minisztérium (Department of Defense, DoD) az amerikai kongresszus nyomására még hétfőn nyilvánosságra hozta azoknak a katonai projekteknek a listáját, melyektől pénzt vonhatnak el, hogy így teremtsenek elő forrásokat Trump elnök mexikói határfalának megépítésére. Ezen a listán szerepel a kecskeméti légibázis fejlesztésének projektje is. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma korábban 55,4 millió dollárt irányzott elő Magyarországnak, amiből a kecskeméti repülőbázist fejlesztenék. 2020 áprilisától 12,5 millió dollárt költenének az üzemanyagtároló-kapacitás növelésére, 2020 októberétől pedig 12,9 millió dollárt bázisfejlesztésre és 30 millió dollárt egy párhuzamos gurulóút kiépítésére. A fejlesztés a régiós orosz térnyerés visszaszorítására létrehozott European Deterrence Initiative része lenne. A DoD listája szerint nem csak a kecskeméti beruházást érinti a döntés a régióban. A magyarországi mellett lengyel, román és szlovák katonai fejlesztések is veszélybe kerülhetnek.    Miután az amerikai kongresszus nem volt hajlandó a mexikói határfal építésére pénzt adni, Trump egy elnöki rendeletben országos vészhelyzetet hirdetett ki, ezzel pedig lehetősége nyílt arra, hogy korábban jóváhagyott védelmi és nemzetbiztonsági projektek terhére vonjon el pénzt a határfal megépítésére. A Washington Post egyébként cikkében mind a European Deterrence Initiative-et, mind a magyarországi légibázisfejlesztést a leginkább sebezhető projektek közé sorolja. Az ugyanakkor még nem egyértelmű, hogy a listán szereplő mely projekteket fújják le végül, végső döntés erről még nem született – teszi hozzá a Direkt36. A budapesti amerikai nagykövetséget a cikk megjelenése után a portállal közölte: országos vészhelyzet kihirdetése esetén lehetőség van arra, hogy nem kötelező érvényű katonai beruházásokra szánt forrásokat átirányítsanak. A megjelent lista az ilyen beruházásokat gyűjti össze. Ezek értéke összesen 12,9 milliárd dollár, azt pedig a DoD mérlegeli majd, hogy szükség van-e bármelyik beruházás felfüggesztésére, hogy előteremtsék a mexikói határfal építéséhez hiányzó 3,6 milliárdot.  

Navracsics Tibor elindult a "pokornizálódás" útján?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.22. 18:39

Fotó: THIERRY CHARLIER / AFP
A fideszes EU-biztos egy rádióinterjúban arról beszélt, próbálna közvetíteni a Fidesz és az Európai Néppárt között, de Orbánék erre nem tartanak igényt. Sőt, lehet, hogy már magára a személyére sem.
"Én a Fidesznek a különböző színárnyalatai között az Európai Néppárthoz közel álló árnyalat vagyok" - mondta Navracsics Tibor pénteken a Civil Rádiónak adott interjújában. A 24.hu portál által idézett beszélgetésben a fideszes EU-biztos elmondta, a magyar kormánypárt és az Európai Néppárt mostani vitájában próbál közvetíteni, de ezt az egyik fél - jelesül a Fidesz - egyáltalán nem igényli. Mint fogalmazott,
néha már úgy érzi, nemcsak a közvetítését, hanem a jelenlétét sem igazán igénylik a történetben.

Navracsics, aki az évek során miniszterként, frakcióvezetőként és miniszterelnök-helyettesként is szolgálta a Fideszt, elárulta, nehezen éli meg a helyzetet:
"nyilván könnyebb lenne megemészteni, ha az Európai Néppárt részéről nem lenne rá igény, így egy kicsit nehezebb megemészteni"

- kesergett.

"Vannak korhangulatok, most egy radikális korhangulat van" - nyilatkozta a műsorban, egyértelművé téve, hogy ez nem az ő iránya, hozzáfűzve, hogy már azt sem tudja biztosan, a mostani negligálás csak a gondolkodásmódjának szól, vagy egyenesen a személyének.

És bár Navracsics fenti mondatait forradalminak nevezni azért túlzás lenne, a Fidesz háza táján a múltban ennél sokkal kisebb "kibeszéléseknek" is következményei lettek.
Ha Orbánék és az Európai Néppárt viszonya végérvényesen ellenségessé válik, netán a Fidesz más frakcióban köt ki, a magát most Manfred Weberékhez közel állónak bemutató Navracsics is gyorsan céltáblává válhat.

A párt berkein belül talán Pokorni Zoltán volt az utolsó olyan prominens politikus, aki - ha óvatosan is - de kritizálta a vezetést. A volt oktatási miniszter végül 2013-ban jelentette be, hogy visszavonul a parlamenti politikától, és kizárólag a XII. kerületi polgármesteri teendőkre koncentrál. "A lépés mögött információink szerint sokkal inkább az áll, hogy a politikus egyre kevésbé tud azonosulni a Fidesz-kormány számos eddigi és jövőbeni, tervezett lépésével, és nem akar képviselőként - kvázi szavazógépként - részt venni az általa vállalhatatlannak ítélt döntésekben - írta akkor az Origo (igen, akkoriban az Origón még ilyen cikkek is megjelenhettek...).

Pokorniról (és Navracsicsról) tavaly egy az egykor Orbán lehetségesnek gondolt utódait számba vevő cikkünkben mi is írtunk. A lapunknak nyilatkozó Szentpéteri Nagy Richard politológus akkor arról beszélt: "Pokorni (...) tényleg a legfelsőbb körből szállt ki.
Azóta legfeljebb a hatalmi gőgről és az oktatáspolitikáról engedett meg magának időnként egy-két bátortalan mondatot, de világos, hogy a mai Fidesz politikája nem az övé.

A tizenkettedik kerületben jól elbújva is remekül és biztonságban él, és soha semmiben nem árt az elvtársainak."

Szentpéteri Nagy Richard akkor, tehát 2018 májusában, Navracsics Tiborról pedig úgy vélekedett: "ő aggálytalanul végigszolgálta Orbánt az ellenzékből a hatalomba tartó úton, de az Európai Bizottságban békés hangot kell megütnie. Valójában az a feladata, hogy ne tűnjék fel itthonról. Úgy kell elszürkülnie, hogy ne vegyék észre. Ezt a feladatát kiválóan ellátja. Ha így folytatja, másfél év múlva, amikor hazajön, akár még újból szerepet kaphat a kormányban."

Nos, utóbbira a mostani mondatai alapján már nem mernénk nagy összegben fogadni.