Előfizetés

Már a nyolcszázat közelíti a délnyugat-afrikai Idai ciklon áldozatainak száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.24. 13:47
Testvérpár az egyik Idai ciklon sújtotta mozambiki város elárasztott utcáján
Fotó: YASUYOSHI CHIBA / AFP or licensors
Mozambik elnöke már a pusztítás után arról beszélt, a vihar és az azt követő árvíz ezernél is több holtestet hagyhatott maga után. A legfrissebb hírek négy országban összesen 762 halottról szólnak.
Tovább nőtt az Idai ciklon halálos áldozatainak száma: Celso Correia mozambiki környezetvédelmi miniszter vasárnap elmondta, hogy az ítéletidő eddig 446 emberéletet követelt az afrikai országban - írja az atv.hu. A szomszédos Zimbabwe-ből eddig 259, Malawiból 56, Madagaszkár szigetéről pedig további 1 áldozatot jelentettek, azaz
a térség legsúlyosabb katasztrófája immár 762 ember haláláért felelős.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, Filipe Nyusi mozambiki elnök a vihar után repülővel járta be az érintett területeket, és úgy fogalmazott, az áldozatok száma az ezret is meghaladhatja - sajnos egyre inkább úgy fest, becslése nem volt túlzó, hiszen a kutatás még mindig sok helyütt tart. Az Idai ciklon, amely az egyik legpusztítóbb vihar lehetett, amely valaha lecsapott a déli féltekére, március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve. A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak.
Csak Mozambikban a hírek szerint összesen több mint félmillió embert érint a katasztrófa.

A Nemzetközi Vöröskereszt ráadásul pénteken arra figyelmeztetett, hogy esetleg kolerajárvány ütheti fel a fejét a környéken, néhány ilyen jellegű megbetegedést már jelentettek is a mozambiki Beira városából.

Az afrikai földrész délnyugati régiójában ezt megelőzően a 2000-es Leon-Eline ciklon okozta a legsúlyosabb katasztrófát: az áldozatok száma ott a legsötétebb becslés szerint 722 volt.

Már 479 embert mentettek ki a norvég hajóról - pár órán belül sikerülhet partra vontatni (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.24. 12:36
A helikopterrel kimentett embereket azonnal átadták az orvosi csapatnak
Fotó: SVEIN OVE EKORNESVAAG /
A mentőalakulatok felfüggesztették a helikopteres mentést a Norvégia partjainál bajba jutott tengerjáróról, ugyanis most úgy tűnik, magyar idő szerint 14 óra tájban partot érhetnek vele a vontatóhajók.
A legutóbbi hírek 338 utasról szóltak, a mentőcsapatok legfrissebb tájékoztatása szerint pedig mostanra már 479 embert mentettek ki helikopterrel arról a hajóról, amely még szombaton adott le vészjelzést, miután meghibásodtak a hajtóművei, így 915 utassal és 458 fős személyzettel a fedélzetén hánykolódni kezdett a viharos tengeren egy veszélyes partszakasz közelében.

A brit Express értesülései szerint a Viking Sky nevű tengerjárót jelenleg hét csomós sebességgel vontatják Molde városának kikötőjébe, az akciót irányítók szerint várhatóan magyar idő szerint délután 2-kor érhet biztonságosan partot. A vontatás alatt a helikopteres mentést felfüggesztették, sérült ember nem maradt a hajón, őket, beleértve a három súlyos állapotban lévő személyt, már kórházba szállították.

Meghalt a legendás ügynök, aki elfogta Adolf Eichmannt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.24. 09:41
A 2011-es fotó az Eichmann elleni ítélet 50. évfordulójára rendezett kiállításon készült Rafi Eitanról
Fotó: GALI TIBBON / AFP or licensors
Rafi Eitan irányította azt a Moszad-akciót, amelynek során 1960-ban Argentínában sikerült elkapni és Izraelbe vinni a végül halálra ítélt náci háborús bűnöst. A későbbi politikus 92 évet élt.
Kilencvenkét éves korában egy Tel Aviv-i kórházban meghalt Rafi Eitan volt izraeli miniszter. Ő irányította azt a csaknem 60 évvel ezelőtti Moszad-akciót, aminek keretében Argentínában elfogták Adolf Eichmann náci háborús bűnöst - írja a hvg.hu.

Eitan fontos szerepet játszott már az izraeli titkosszolgálatok korai éveiben is, majd 1960-ban ő vezette azt a Moszad-akciót, amelynek sikerült elfognia az Argentínában élő náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt. A zsidó deportálások egyik fő szervezőjét Izraelbe vitték, ahol bíróság elé állították, elítélték és felakasztották. 2006-ban Eitant parlamenti képviselővé választották, ebben az időszakban nyugdíjügyi miniszter is volt.