Előfizetés

Ezernél több embert is megölhetett az Idai ciklon Mozambik elnöke szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.18. 19:00

Fotó: ZINYANGE AUNTONY / AFP
A vihar után repülőről nézett szét - eltűnt falvakat és vízen lebegő testeket látott mindenfelé.
Az Idai ciklon pusztítása nyomán életüket vesztő emberek száma az ezret is meghaladhatja Mozambikban, nyilatkozta az ország elnöke, Filipe Nyusi hétfőn, mint arról a Reuters beszámol. Mozambikban eddig 84  áldozatáról tudni a viharnak, ami pusztítást és halált hagyott maga mögött Zimbabwében - 89 halott - és Malawiben - legalább 56 áldozat - is. Hatalmas területeket nyelt el az árvíz, utak mentek tönkre, és a kommunikáció is megszakadt sok érintett régióval.
Falvak tűntek el, holttestek lebegnek a vízben

- fogalmazott Nyusi. Az elnök azután nyilatkozott, hogy repülőről megnézte, mi maradt az Idai nyomában. Hozzá hasonlóan borúsan látja a helyzetet a Vörös Kereszt egy Reuters-nek nyilatkozó munkatársa is. Caroline Haga arra hívta fel a figyelmet, hogy az utak és kommunikációs összeköttetések megszakadása miatt még pontos képet sem lehet kapni a károkról és veszteségekről.
Dél-Afrika történetének eddigi legpusztítóbb ciklonja az Eline volt, ami 2000-ben csapott le. 350 életet követelt, és 650 ezer embert tett hajléktalanná.
Kapcsolódó
Sokan meghaltak az Idai ciklon miatt Zimbabwében

A TEK kiadta, mikor járt Magyarországon az új-zélandi merénylő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.18. 15:32

Fotó: TRT WORLD / AFP
Brenton Tarrant tavaly november 26-án lépett be az ország területére.
Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án Lökösháza vasúti határátkelőhelyen ausztrál állampolgárként egyedül lépett be Magyarországra a Kőrös Intercity menetrendszerinti járattal - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK).       A férfi terror adatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett. Tarrant a hatályos szabályozás szerint érvényes útlevéllel, turistaként 90 napig tartózkodhatott vízummentesen hazánkban. A TEK az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mielőbb rekonstruálni lehessen Brenton Tarrant magyarországi tartózkodásának körülményeit - zárul a közlemény.
A pénteki christchurchi terrortámadásban ötven ember halt meg és további ötven megsebesült.

Salvini meghívására jön Európába turnézni Kína örökös elnöke

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.18. 15:07

Fotó: WANG ZHAO / AFP
Olaszország csatlakozott a kínai Egy övezet, egy út világméretű tervéhez. Hszi Csin-ping ellátogat Monacóba, és találkozik Macronnal is, ha már erre jár.
Hszi Csin-ping kínai elnök március 21. és 26. között Olaszországba, Monacóba és Franciaországba látogat idei első hivatalos külföldi útján. Sergio Mattarella olasz elnök meghívásának eleget téve az államfő először Olaszországba utazik, ahol tíz év után jár először kínai elnök. Idén 15 éve írt alá a két ország stratégiai partnerségről szóló megállapodást, de a látogatás időzítésének hátterében nagyobb jelentősége lehet annak, hogy
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a múlt héten bejelentette: az Egyesült Államok és az Európai Unió fenntartásai ellenére a római kormány csatlakozik Kína "Egy övezet, egy út" nevű, világméretű gazdasági-infrastrukturális tervéhez.

Olasz sajtóértesülések szerint az olasz-kínai megállapodás szövege már elkészült, és a kínai elnök március 21. és 23. közötti olaszországi látogatása alkalmával írják alá. Pekingben ezt egyelőre nem erősítették meg.
Hszi Olaszországból Monacóba utazik, ahol II. Albert monacói herceg fogadja majd. Ez lesz a kínai vezető első látogatása a miniállamban. A Hszinhua kínai állami hírügynökség a látogatással összefüggésben hangsúlyozta: a monacói herceg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magas rangú tagjaként aktívan támogatta a Kínában megrendezett olimpiai eseményeket, melyeken II. Albert személyesen részt vett. A mostani látogatás időzítésében tehát közrejátszhatott, hogy Pekingben jelenleg is zajlanak az előkészületek a 2022-es téli olimpiai játékok megszervezésére.
A hivatalos látogatás utolsó állomásaként a kínai elnök Franciaországba utazik, ahol Emmanuel Macron államfővel találkozik. A kínai külügyminisztérium közlése szerint a két elnök országaik kétoldalú, valamint az európai uniós kapcsolatokat érintő kérdésekről egyeztet majd. A kínai vezetés hagyományosan nagy jelentőséget tulajdonít a kínai-francia kapcsolatoknak, Franciaország volt ugyanis a legelső nyugati nagyhatalom, amely diplomáciai kapcsolatot létesített a Kínai Népköztársasággal, az idei évre esik ráadásul e kapcsolatfelvétel 55. évfordulója.

Egy övezet, egy út?

Ez az az óriási gazdasági program, ami miatt az EU tavaly áprilisban egy jelentést is kiadott volna, melyben figyelmezteti Kínát: az Egy út, egy övezet szerződéseivel ne gyengítse a liberális világrendet, ne törekedjen a többi ország megosztására, és a kínai hegemónia előkészítésére. Továbbá az EU előírta volna az európai kormányoknak, hogy a Kínával kötött szerződésekből szedessenek ki egy sor gyanús terminust. Ám Magyarország - egyedüliként az uniós országok közül - erélyesen kiállt a kínai befolyás és hegemónia-építés mellett, így a közös, uniós szintű fellépés az Orbán-kormány érdekei miatt elbukott.