Megkaphatja az ötmilliót az olaszliszkai lincselő?

Publikálás dátuma
2019.03.25. 11:06
Tárgyalás 2008. januárjában
Fotó: Vajda József / Népszava
A Bors szerint miközben a Szögi család jogi képviselője arról beszél, hogy az ifjabb H. Dezsőnek megítélt ötmilliót zárolni fogja a végrehajtó, a Szegedi Törvényszék nem tud semmiféle végrehajtási eljárásról.
A nem megfelelő „tartási körülmények” miatt pert nyert az állammal szemben ifjabb H. Dezső: az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottjaként 17 évre ítélt férfi ötmillió forintot kapott kártalanításként az általa kifogásolt börtönállapotok miatt. Sokáig úgy tűnt, hogy ez az összeg az áldozat családjának megítélt 42 millió forintnyi kártérítés része lehet, ám a Bors információi szerint a Szögi család jelen pillanatban nem számíthat arra, hogy végrehajtsák H. Dezsőn a tartozást. A lap azt írja, hogy a Szögi családot képviselő Helmeczy László szerint ifjabb H. Dezső büntetés-végrehajtási számlájára alighanem már meg is érkezett az ötmillió. Ezt elmondása szerint a bírósági végrehajtónak zárolnia kell, hogy aztán a Szögi családnak megítélt kártérítés részeként átutalják nekik. „Egyelőre nem tudom megmondani, hogy valójában mikor juthat hozzá a Szögi család eh­hez az összeghez. Ugyanis if­jabb H. Dezső jogi képviselője a végrehajtás elévülésére hivatkozik annak ellenére, hogy közokirattal tudjuk igazolni: nem évült el. Akár még az is előfordulhat, hogy pert indítanak a végrehajtás megszüntetéséért, ez megint el­odázhatja a kifizetést” – magyarázta a lapnak Helmeczy.
A Bors kérdésére ugyanakkor a Szegedi Törvényszék azt közölte: a bíróság megkereste a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, hogy kiderüljön, a terhelttel (vagyis H.-val) szemben van-e kártérítési eljárás. Azt válaszolták: „Az volt megállapítható, hogy a kártalanítás iránti kérelemmel összefüggésbe hozható ítélettel kapcsolatban polgári jo­gi igény, sérelemdíj, kártérítés behajtása végett felfüggesztett, illetve folyamatban lévő végrehajtási ügy a kártalanítás tárgyában történő döntés meghozatalakor nem volt.” A Bors információi szerint a harmadrendű vádlottként 15 évre ítélt Sz. András is keresetet nyújtott be az állammal szemben, szintén a rossz börtönkörülményekre hivatkozva. A lapnak ezzel kapcsolatban Helmeczy László azt mondta: meg tudja erősíteni az értesülést, a harmadrendű vádlott is perel, bár információi szerint ő felajánlaná a kártérítés összegét a Szögi családnak.
Szerző

Egy vendégmunkás testrészeit rejtegette a zsák, amit gyerekek találták meg

Publikálás dátuma
2019.03.25. 08:01

Fotó: Shutterstock
Sikerült azonosítania a rendőrségnek a férfit, akinek feldarabolt testét több mint három hete találták meg Jászalsószentgyörgyön.
Egy férfi holttestét találták meg március 2-án Jászalsószentgyörgy külterületén. Akkor még csak annyit mondott a rendőrség: az ismeretlen személyazonosságú férfi bűncselekmény áldozata lett. Ám azóta kiderült:
egy feldarabolt testre bukkantak rá bicikliző gyerekek a falu határában, egy híd alatt.

A nyomozóknak mostanra sikerült kideríteniük a horrorisztikus módon meggyilkolt és megcsonkított, titokzatos áldozat kilétét - írja a Blikk. "Egy kivégzett vendégmunkást rejtett a zsák" - nyilatkozta a lapnak egy helybeli. Az értesülést részben a rendőrség is megerősítette: már valóban tudják, ki volt a Jászalsószentgyörgyön talált áldozat, de a nyomozás jelenlegi szakaszában nem mondanak többet az ügyről.
"Először is össze kell rakni a darabokat, hogy azok ismét egy testet alkossanak. Ezek után keresnek egyedi jeleket, például műtéti heget, tetoválást vagy fémprotézist. Fogászati és DNS-profilt is készíthetnek: utóbbi segítségével akár nemzetközi szinten is ellenőrizhető a minta" - nyilatkozta az azonosítás folyamatáról Szeles Géza igazságügyi orvos szakértő.
Az ismeretlen személyazonosságú holttestet a szabályok szerint 30 napon belül el kell temetni, a költségeket az az önkormányzat állja, ahol a testet találták.
Szerző

Halálra gázoltak egy úttesten fekvő férfit Csongrádnál

Publikálás dátuma
2019.03.25. 07:09

Fotó: police.hu
Kisteherautó ütötte el a férfit, aki a helyszínen meghalt.
Hétfőn, hajnali 2 óra előtt baleset történt a 451-es út 27-es kilométerszelvényében, írja a rendőrség. Egy kisteherautó elütött egy úttesten fekvő férfit, aki olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.
A helyszíni szemle idejére a rendőrök az utat teljes szélességében lezárták, de a korlátozás reggel 7 előtt feloldották.
Szerző