Ha benzines autója van, tankoljon rögvest

Publikálás dátuma
2019.03.25. 13:44
Illusztráció: Népszava
Ha dízeles a járgány, akkor ráér, sőt.
Szerdától öt forinttal nő a benzin, ezzel egyidejűleg kettővel csökken a gázolaj ára. Ennek megfelelően számításunk szerint előbbiért 373, utóbbiért 389 forintot kérhetnek literenként átlagosan a kutaknál, változatlanul akár 90 forintos egyidejű áreltérés mellett. Az olajpiac másfél hónapja viszonylag kiegyensúlyozott jeleket mutat. Az Európában irányadó, Brent típusú nyersanyag hordónkénti ára 66 dollár körül mozog, egy tavaly év végi 40 százalékos árzuhanás, majd egy valamivel több mint 30 százalékos emelkedést követően. Eközben a héten az adóhatóság negyedéves kötelezettségének eleget téve megállapította, hogy, lévén 40 dollár felett áll az olajár, nem nő az üzemanyagok jövedéki adója. Így a benzin nettó árában az adótartalom 120, míg a gázolajéban 110,35 forint. (Ha a nyersolajár negyedéves átlaga 40 dollár alá csúszna, a benzinadó 5, a gázolajé pedig 10 forinttal emelkedne, áfa nélkül.)
Szerző
Frissítve: 2019.03.25. 14:04

Tovább drágul a benzin

Publikálás dátuma
2019.03.25. 13:01

Fotó: Népszava
Ugyanakkor a gázolaj ára 387 forintra csökken.
A Mol bruttó 5 forinttal emeli szerdán a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát, a gázolajét ugyanakkor bruttó 2 forinttal csökkenti – értesült az MTI piaci forrásokból hétfőn. A benzin ára ezzel literenként 371 forintra nő, a gázolajé 387 forintra csökken. A 95-ös benzin literje legutóbb március 15-én drágult bruttó 2 forinttal, 366 forintra. A gázolaj ára múlt szerdán bruttó 3 forinttal 389 forintra csökkent. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző

Mészáros informatikai cége is beszáll a dohányiparba

Publikálás dátuma
2019.03.25. 10:27

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Konzorciumban fejleszti a 4iG a dohánylogisztikai ellenőrző rendszert.
A 4iG Nyrt. és a Sauviter Zrt. közösen fejleszti, és működteti a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (ND) Zrt. dohánytermék azonosító kibocsátó informatikai rendszerét (DAKIR)., miután megnyerte a nyílt közbeszerzési eljárást – közölte a 4iG hétfőn a tőzsde honlapján. A 4iG tulajdonosai között van a Mészáros Lőrinc vállalkozóhoz köthető Konzum PE Magántőkealap, a Konzum Nyrt.-hez tartozó KZF Vagyonkezelő Kft. és az Opus Global Nyrt. is.        A friss közleményben az áll, hogy a szerződés becsült értéke nettó 4 milliárd forint. Az MTI összefoglalója szerint a nyertes konzorcium a cigaretta és vágott dohány termékek valós idejű nyomon követésére alkalmas rendszer fejlesztését, adatközpontjának megvalósítását, illetve az adatok biztonságos tárolását végzi, emellett az informatikai-, ügyfélszolgálati- és szervizhátteret biztosítja majd az elkövetkező 5 évben az ND Zrt. számára. A DAKIR-t a szerződéskötést követő 31. napon kell üzembe állítania a fejlesztőknek. Közölték, hogy a 4iG Nyrt. és partnere felkészült a DAKIR a jogszabályi határidőnek megfelelő éles indítására, mivel uniós előírásnak megfelelően Magyarországon és az uniós tagállamokban 2019. május 20. után már minden egyes csomag cigarettának és vágott dohány terméknek azonosíthatónak kell lennie. Az informatikai rendszer bevezetésének célja az illegális dohánykereskedelem visszaszorítása az Európai Unió tagországaiban. A cigaretta és vágott dohány nyomkövetése azt jelenti, hogy május végétől minden doboz és tasak, illetve gyűjtőcsomagolás egyedi elektronikus azonosítót kap, aminek alapján a DAKIR rendszerben valós időben lehet majd a termékek útját követni a gyártástól, a raktározáson keresztül a trafikba érkezésig. Emellett a rendszer feladata a gazdasági szereplők – gyártók, importőrök, nagy- és kiskereskedők – továbbá az összes létesítmény azonosítása, ahol dohánytermék gyártása, tárolása, értékesítése zajlik, és a DAKIR nyilvántartja és monitorozza a dohánytermék gyártására szolgáló gépeket is. Az azonosítóért díjat, kiszerelési egységenként várhatóan 2-5 forintot fizetnek a gyártók, és az importőrök az ND Zrt.-nek, a cég a befolyó összegből finanszírozza a rendszer fenntartását és teljes körű üzemeltetését. A dohánykereskedelmi társaság adatai szerint Magyarországon havonta 31 millió doboz cigarettát és szivarkát, valamint nagyjából ezzel a mennyiséggel megegyező, különböző kiszerelésű vágott dohányterméket értékesítenek – közölték.
Szerző