„Van egy súlyos története”: hosszú vizsgálat vár a terrorgyanúval letartóztatott F. Hasszánra, aki gyakorlatilag analfabéta

Publikálás dátuma
2019.03.25. 15:35

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Védője szerint akár június végéig is bent tarthatják a férfit, az ügyészség meghosszabbíthatja letartóztatását. Az ügyben felbukkant egy védett belga tanú is, aki a férfit vádolja.
Mérget vehet rá, hogy plusz két hónapig letartóztatásban tartják - mondta a Népszavának Kelen László ügyvéd, mikor védencéről, a terrorizmus gyanújával letartóztatott F. Hasszánról kérdeztük. Lapunk részletesen beszámolt a TEK-kommandósok által kísért 27 éves szír férfi ügyéről, akit azzal gyanúsítanak, hogy három éve az Iszlám Állam magas rangú vezetőjeként részt vett húsz ember kivégzésében Homsz városában.
 A gyanúsítás egyelőre meglehetősen ingatag lábakon áll – véli Kelen – az állítólagos terroristáról készített fényképek elmosódottak, igazságügyi szakértő kell megvizsgálja, hogy valóban F. Hasszán látható-e rajtuk. Ráadásul több dolog is bűnössége ellen szól. Például, hogy nem törődik a beismerő vallomással járó kedvezményekkel, következetesen hangoztatja ártatlanságát; az ügyvéd azt is inkább ártatlanságra utaló körülménynek tartja, hogy elmondása szerint
F. Hasszán analfabéta, iskolázatlan ember, márpedig írástudatlanként nehezen vezethette az Iszlám Állam egységeit, koordinálhatott volna merényleteket.

Idő kell ahhoz is, hogy a F. Hasszán történetét is ellenőrizzék a hatóságok: a férfi verziójáról Kelen nem akart beszélni, de – amennyiben bizonyítható – a beszámoló tisztázni fogja védencét a terrorcselekmények gyanúja alól. Mint megtudtuk, Hasszánra Belgiumból is érkezett terhelő vallomás, egy fedett tanú fényképekkel próbálta igazolni, hogy a férfi részt vett a homszi mészárlásban. Ezeket a képeket is el kell kérni a belga társhatóságoktól, kideríteni, hogy tényleg védencem van rajtuk, és egyáltalán abban a szituációban, amivel gyanúsítják – mondta Kelen László, aki épp ezért biztos az ügy elhúzódásában. Az ügyvéd lapunknak hangsúlyozta, ha bebizonyosodik védence bűnössége, az életfogytiglani szabadságvesztést is indokoltnak tartja, de amennyiben ártatlan, már a gyanú is életre szóló pecsétet jelenthet számára. Balla Irma fiát nyolc évig tartották anyja gyilkosának; mára kiderült, hogy ártatlan, de azt a nyolc évet senki sem adja vissza neki - emlékeztetett a jogász.
Az F. Hasszán körüli médiahírverés mindenesetre a börtönben sem maradt visszhang nélkül, az ügyvéd aggasztó momentumként említette, hogy a gyanúsított szír szobatársa is hallott már az esetről, amiről csak fordításban, külső forrásból értesülhetett. 
Szerző
Frissítve: 2019.03.25. 16:16

Megkaphatja az ötmilliót az olaszliszkai lincselő?

Publikálás dátuma
2019.03.25. 11:06
Tárgyalás 2008. januárjában
Fotó: Vajda József / Népszava
A Bors szerint miközben a Szögi család jogi képviselője arról beszél, hogy az ifjabb H. Dezsőnek megítélt ötmilliót zárolni fogja a végrehajtó, a Szegedi Törvényszék nem tud semmiféle végrehajtási eljárásról.
A nem megfelelő „tartási körülmények” miatt pert nyert az állammal szemben ifjabb H. Dezső: az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottjaként 17 évre ítélt férfi ötmillió forintot kapott kártalanításként az általa kifogásolt börtönállapotok miatt. Sokáig úgy tűnt, hogy ez az összeg az áldozat családjának megítélt 42 millió forintnyi kártérítés része lehet, ám a Bors információi szerint a Szögi család jelen pillanatban nem számíthat arra, hogy végrehajtsák H. Dezsőn a tartozást. A lap azt írja, hogy a Szögi családot képviselő Helmeczy László szerint ifjabb H. Dezső büntetés-végrehajtási számlájára alighanem már meg is érkezett az ötmillió. Ezt elmondása szerint a bírósági végrehajtónak zárolnia kell, hogy aztán a Szögi családnak megítélt kártérítés részeként átutalják nekik. „Egyelőre nem tudom megmondani, hogy valójában mikor juthat hozzá a Szögi család eh­hez az összeghez. Ugyanis if­jabb H. Dezső jogi képviselője a végrehajtás elévülésére hivatkozik annak ellenére, hogy közokirattal tudjuk igazolni: nem évült el. Akár még az is előfordulhat, hogy pert indítanak a végrehajtás megszüntetéséért, ez megint el­odázhatja a kifizetést” – magyarázta a lapnak Helmeczy.
A Bors kérdésére ugyanakkor a Szegedi Törvényszék azt közölte: a bíróság megkereste a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, hogy kiderüljön, a terhelttel (vagyis H.-val) szemben van-e kártérítési eljárás. Azt válaszolták: „Az volt megállapítható, hogy a kártalanítás iránti kérelemmel összefüggésbe hozható ítélettel kapcsolatban polgári jo­gi igény, sérelemdíj, kártérítés behajtása végett felfüggesztett, illetve folyamatban lévő végrehajtási ügy a kártalanítás tárgyában történő döntés meghozatalakor nem volt.” A Bors információi szerint a harmadrendű vádlottként 15 évre ítélt Sz. András is keresetet nyújtott be az állammal szemben, szintén a rossz börtönkörülményekre hivatkozva. A lapnak ezzel kapcsolatban Helmeczy László azt mondta: meg tudja erősíteni az értesülést, a harmadrendű vádlott is perel, bár információi szerint ő felajánlaná a kártérítés összegét a Szögi családnak.
Szerző

Egy vendégmunkás testrészeit rejtegette a zsák, amit gyerekek találták meg

Publikálás dátuma
2019.03.25. 08:01

Fotó: Shutterstock
Sikerült azonosítania a rendőrségnek a férfit, akinek feldarabolt testét több mint három hete találták meg Jászalsószentgyörgyön.
Egy férfi holttestét találták meg március 2-án Jászalsószentgyörgy külterületén. Akkor még csak annyit mondott a rendőrség: az ismeretlen személyazonosságú férfi bűncselekmény áldozata lett. Ám azóta kiderült:
egy feldarabolt testre bukkantak rá bicikliző gyerekek a falu határában, egy híd alatt.

A nyomozóknak mostanra sikerült kideríteniük a horrorisztikus módon meggyilkolt és megcsonkított, titokzatos áldozat kilétét - írja a Blikk. "Egy kivégzett vendégmunkást rejtett a zsák" - nyilatkozta a lapnak egy helybeli. Az értesülést részben a rendőrség is megerősítette: már valóban tudják, ki volt a Jászalsószentgyörgyön talált áldozat, de a nyomozás jelenlegi szakaszában nem mondanak többet az ügyről.
"Először is össze kell rakni a darabokat, hogy azok ismét egy testet alkossanak. Ezek után keresnek egyedi jeleket, például műtéti heget, tetoválást vagy fémprotézist. Fogászati és DNS-profilt is készíthetnek: utóbbi segítségével akár nemzetközi szinten is ellenőrizhető a minta" - nyilatkozta az azonosítás folyamatáról Szeles Géza igazságügyi orvos szakértő.
Az ismeretlen személyazonosságú holttestet a szabályok szerint 30 napon belül el kell temetni, a költségeket az az önkormányzat állja, ahol a testet találták.
Szerző