Elriaszt az elsősegélynyújtástól a természetismeret tankönyv

Publikálás dátuma
2019.03.25. 16:26
Németországban gyakorlati oktatás is van
Fotó: PATRICK PLEUL / AFP/dpa
A szexualitást pedig a viktoriánus kor prűdségével kezeli a kiskamaszoknak szánt kötet.
Megdöbbentő tárgyi tévedésekre és aránytalanságokra bukkant a hatodik osztályosoknak – tehát 12-13 éves gyerekeknek – készített természetismeret tankönyvben a 444.hu szerzője. Az orvos-újságíró Kunetz Zsombor fia felkészülésében segített, amikor a központilag készített tankönyvben ordító hibákat talált. 
Mint írja, a kötet az elsősegélyről szóló leckét mindjárt úgy is kezdi, hogy már a felütésnél azt sugallja, hogy inkább hagyd is a francba, hiszen csak ronthatsz rajta. 
“ A jó szándék nem elég ahhoz, hogy szakszerűen segítsenek a bajban, a baleseteknél. A helytelenül, szakszerűtlenül végzett elsősegély ronthat a sérült állapotán!”

Miközben az újraélesztésről a tankönyv alig-alig ír, és sajnos amit igen, azt is rosszul, addig például hagyná elvérezni az artériás vérző beteget, mert  “Nyomókötést csak szakember készítsen.” De szintén botrányos a légúti idegentest eltávolításának a könyvben leírt módszere is, hiszen így fogalmaz – írja a 444.hu.
“fuldoklás…A legsürgetőbb tennivalók: Nyúljunk a fuldokló szájába és kíséreljük meg a garat-gégebemenet tájékáról az idegen testet eltávolítani…” Amivel két a cikkíró szerint dolgot érhetőnk el: a fuldokló leharapja az ujjunkat, vagy az idegentestet sikerül még lejjebb tolva beékelnünk. 
A mérgezéses esetekről is teljesen félrevezetően fogalmaz a könyv:
“Ha már a vegyszer a gyomorban van, a beteget hánytatni kell. Maró vegyszer esetén itassunk a sérülttel hideg vizet, vagy tejet”

Mert ugye ez utóbbit valószínűleg sohasem próbálta a szerző kémiaórán sem, víz meg ugye a kénsav (ha esetleg nem rémlene, a kénsav szó szerint elforralja a vizet, olyan hő keletkezik a reakciókor) – jegyzi meg Kunetz –  arról a tényről már nem is beszélve, hogy a maró anyag kimarhatja a nyelőcsövet, így a megitatott víz/tej a további maróanyaggal a testüregekbe juthat.
De nemcsak az elsősegélynyújtással van komoly probléma a tankönyvben, magát a szaporodás című részt is az elhallgatással felérő prűdséggel tárgyalja. “a megtermékenyítés az anya testében megy végbe. Az apa több millió hímivarsejtet juttat az anya szervezetébe.” Ennyi, semmi szex, semmi további felvilágosítás, csak szemérmesen és prűden, szó sincs itt már a női mellről, pláne annak örömszerző szerepéről, mint 25 éve.   Érdemes megnézni a gyerekek számára készült sematikus ábrákat, habár a női nemi szervekről is beszél, a csiklót csak kihagyta szemérmesen, a kisajkakról már nem is beszélve - teszi hozzá Kunetz. Szerinte Visszatértünk a ló túloldalára a szemérmes tagadáshoz, valamint a “majd az ezt a fejezetet olvassátok el otthon” szemlélethez. Teljességgel érthetetlen az a hozzáállás, amivel a homokba dugja a fejét a jelenlegi oktatáspolitika, és szemérmesen lesütött szemmel még a csiklót is kitakarja.„Ezzel a mentalitással ugyanis, csak a nem kívánt terhességek és a csecsemő-gyilkosságok, na meg a nemi betegek számát fogjuk növelni” - összegez a cikkíró.
Szerző

Mínuszok is lehetnek az utolsó márciusi héten

Publikálás dátuma
2019.03.25. 16:17

Fotó: Shutterstock
Kedden a többórás napsütés mellett erős, néhol viharos szélre számíthatunk.
Továbbra sem enyhül az aszály, a hétfőn átvonuló front az ország nagy részét szárazon hagyja. Kedden erős szélre, később hajnali fagyokra számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Kedden a hajnali óráktól észak felől gyorsan csökken a felhőzet. A többórás napsütés mellett a nappali időszakban gomolyfelhők képződnek, de csapadék nem várható. Az északi, északnyugati szél több helyen lesz erős, a Dunántúl északi és nyugati megyéiben reggel átmenetileg viharos. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között várható.
Szerdán gyengén és közepesen felhős időszakok váltakozása mellett az ország nagy részén többórás napsütés várható. Számottevő csapadék nem valószínű, de az északi szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul.
Csütörtökön a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett északnyugaton kevesebb, máshol több napsütésre lehet számítani. Számottevő csapadék nem valószínű. Gyakran megélénkül, néhol megerősödik az északi, északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között valószínű.
Pénteken általában gyengén felhős, napos időre számíthatunk, csapadék nem várható. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, csak néhol élénkülhet meg az északias szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul.
Szombaton is napsütéses, száraz időnk lesz, a légmozgás mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű.
Vasárnap jellemzően gyengén felhős, napos időre van kilátás, csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között várható.
Szerző

Bombát találtak a Vörösmarty téren

Publikálás dátuma
2019.03.25. 16:16
Illusztráció
Fotó: Népszava
A robbanótest a Deák Ferenc utca felőli részen került elő, a környéket 100 méteres sugarú körben lezárják.
Világháborús bombát találtak a fővárosi Vörösmarty téren hétfő délután – tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t. Gajdos Milán elmondta, hogy a Vörösmarty tér Deák Ferenc utca felőli részén került elő a robbanótest földmunkák során. A honvédség tűzszerészei jelenleg vizsgálják a robbanótestet. A munkálatok miatt a környéket mintegy 100 méteres sugarú körben lezárják és kiürítik.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán azt írja, hogy a tűzszerészi munkálatok miatt lezárták a József Attila utca–Bécsi utca–Petőfi Sándor utca–Március 15.tér–Apáczai Csere János utca által határolt területet. Az M1-es metró rövidített útvonalon közlekedik, nem érinti a Vörösmarty tér végállomást.
Szerző
Frissítve: 2019.03.25. 16:54