Ringier Axel Springer;Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány;

2019-03-25 18:23:04

Távozik a sajtó nagy öregje, felbolydult a piac

Bayer József és csapata elhagyja a Ringier Axel Springert. Felállt a Figyelő főszerkesztője is.

Bayer József vezérigazgató egy hétfő délelőtti állománygyűlésen bejelentette, hogy év végével nyugdíjazását kéri, és távozik a Ringier Axel Springer kiadóvállalat éléről. Nem sokkal később Bayer ugyanezt a bejelentést megtette egy ügynökségi vezetőkkel tartott közös ebéden is. A vezérigazgatóval együtt távozik a vállalat éléről a gazdasági igazgató és operatív ügyvezető, Király Mária is – írja a 444.hu.

A hírt kérdésükre megerősítette a RAS kommunikációs osztálya:

„Dr. Bayer József, a Ringier Axel Springer Magyarország kiadóvállalat ügyvezető igazgatója és dr. Király Mária, a kiadó operatív ügyvezető igazgatója 2019 év végéig töltik be cégvezetői pozícióikat. A Ringier Axel Springer Magyarország a mai nappal megkezdte az új ügyvezető igazgató (CEO) keresési és kiválasztási folyamatát. Ennek eredményét és minden további részletet a kiválasztási folyamatot követően kommunikál majd a kiadóvállalat.” - írták a portálnak.

 A Ringier Axel Springer (RAS) az egyik legjelentősebb magyar médiavállalat Magyarországon. A kiadványai közül a legjelentősebb a Blikk, amely Magyarország legnagyobb példányszámú, országos napilapja (70-80 ezer példányban fogy naponta), több népszerű női és bulvármagazinja van, például a Kiskegyed, valamint televíziós műsorújságok, rejtvényújságok, a Glamour-termékek. Az évi stabilan 6 és 7 milliárd forint közötti árbevételű vállalat tulajdonosa a német-svájci Ringier Axel Springer Media AG nevű vegyesvállalat. 

A lap hozzáteszi, Bayer az elmúlt években közeledett a kormányzati körökhöz. Mindig is jó kapcsolatokat ápolt a politikai elit mindkét oldalával, újabban viszont ezek a kapcsolatok szintet léptek, szakmai (média-) ügyekben például Mészáros Lőrinc is kikéri a véleményét. Nem sokkal a Springer-Mediaworks fúzió után Orbán Viktor kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített egy Bayer és családja tulajdonában álló balatoni golfklub vagyonát kezelő céget, amit 1 milliárdos MFB-hitel terhelt.  

2017 decemberében a Mészáros-féle Konzum Nyrt. közel 25 százalékos részt szerzett a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben, amelynek Bayer alapító tulajdonosa (és fb-tag is, az igazgatóság elnöke pedig a RAS most lemondott ügyvezető igazgatója, Király Mária), és 100 százalékot annak leányvállalatában, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-ben is (úgy, hogy közben Bayer megőrizte a cégvezetői pozícióját).

Leköszönt Lánczi is

 Nem csak Bayer távozása hírértékű, hétfőn derült ki az is, hogy lemondott a Figyelő főszerkesztője: Lánczi Tamás távozásáról a 24.hu számolt be, azonban a kormányközeli lap szerkesztőbizottsága – Schmidt Mária, Lánczi Tamás és Berecz Kristóf –, már egy hónapja bejelentette: lemondanak és átadják a lap irányítását a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA).

Információink szerint a hetilap integrálása kesmás integrálása korántsem volt zökkenőmentes. Úgy tudjuk, a lapot 2016 decembere óta birtokló Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója nem akarta „felajánlani” a kormányközeli médiumok más tulajdonosaihoz hasonlóan a Figyelőt a KESMÁ-nak, csak több éles konfliktus, komoly nyomásgyakorlás után adta be a derekát. Lánczi Tamást Schmidt Mária vitte a Figyelő élére 2017 februárjában, így egyértelműen a milliárdos történész-üzletasszony emberének tartották kormányoldalon, ráadásul ezen kívül Habony Árpáddal is szoros kapcsolatban állt. Schmidt Mária mellett ugyanakkor – mint arról korábban éppen lapunk írt – Habony Árpádban is megrendült a kormányzati bizalom, így a főszerkesztő számára ez már dupla hendikepet jelentett.