Az ÁSZ elnöke levélben kéri Kövért, hogy büntesse meg a székházuknál tüntető képviselőket

Publikálás dátuma
2019.03.26. 14:28

Fotó: Vajda József / Népszava
Erről a jobbikos Jakab Péter számolt be a közösségi oldalán.
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke levélben kérte meg Kövér Lászlót, hogy indítson eljárást azokkal a képviselőkkel szemben, akik február 10-én az ÁSZ-székház előtt tüntettek – közölte Jakab Péter. A jobbikos országgyűlési képviselő azt írja, Domokos szerint azért kellene eljárni a képviselőkkel szemben, mert – az ÁSZ kritizálásával veszélyeztetik az alkotmányos rendet, – a „Fidesz pártszékház” felirat kiragasztásával vagyoni előnyt akartak szerezni a pártjaiknak – és a matrica anyagi kárt okozott az ÁSZ-székház tábláján. 
Szerző

MSZP-Párbeszéd: bővül a "bölcsek tanácsa"

Publikálás dátuma
2019.03.26. 13:12

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nem csak baloldali értelmiségek lesznek az MSZP és a Párbeszéd kezdeményezésére létrehívott „bölcsek tanácsában” – jelentette be Ujhelyi István egy keddi, Jávor Benedekkel és Tóth Bertalannal közösen tartott háttér beszélgetésen. A testület –, amelynek Balázs Péter volt uniós biztos, Donáth László lelkész, volt MSZP-s országgyűlési képviselő és Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter a tagja – a tervek szerint az Európai Néppárt hazánkba látogató tanácsával kíván majd tárgyalni. Ujhelyi tudomása szerint az egyik új tag például Bod Péter Ákos lehet.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, a szocialisták és a Párbeszéd EP-listájának szimbolikus vezetője elmondta, azért kezdeményezték a testület létrehozását, mert az Európai Néppárt által létrehozott bölcsek tanácsa nemcsak a Fideszt fogja vizsgálni, hanem Magyarországot is. A pártszövetség egyébként ráfordul a kampányra, országjárása indulnak. Ugyanakkor – tette hozzá – , nem kapnak állami támogatást a kampányra, így a közösségi médiára koncentrálnak. – Kevés plakátunk lesz, ha egyáltalán lesz – hangsúlyozta. 
Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, a közös lista negyedik helyét kapta a listán, amely Tóth Bertalan visszalépése miatt a harmadik pozíciónak felel meg. Arra a felvetésre, hogy korántsem biztos a bejutása, azt mondta: „a politikai egy ilyen sport.” Jávor megígérte, hogy a kampányuknak kiemelt témája lesz a Paks 2 beruházás és a magyarországi korrupció mértéke. Jávor leszögezte azt is, hogy ha bekerül az uniós parlamentbe, akkor nem a szocialista, hanem a zöld frakcióba ül be. – Ez a megoldás sokkal hatékonyabb érdekérvényesítést tesz lehetővé, két frakció erőforrásait tudják használni arra, hogy a magyar választók érdekeit képviseljék – indokolta a döntését a politikus.
Szerző
Frissítve: 2019.03.26. 14:16

Megint éheztettek egy afgán menekültet a tranzitzónában a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2019.03.26. 12:54

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Ismét a strasbourgi bíróságnak kellett közbeavatkoznia, hogy ételt adjanak a férfinak.
A Magyar Helsinki Bizottság a Twitter-oldalán közölte, hogy ismét a strasbourgi bíróságnak kellett közbeavatkoznia, miután a magyar hatóságok megtagadták az ételt egy afgán menekülttől, aki veszélyeztetett terhes feleségével és három gyermekével együtt érkezett a tranzitzónába – vette észre a hvg.hu.  A jogvédő szervezet kiemelte, hogy 2018 augusztusa óta ez a tizedik ilyen eset. A strasbourgi bíróság sürgősségi rendeletet adott ki, hogy adjanak ételt a férfinak.
A Magyar Helsinki Bizottság pénteken számolt be arról: a strasbourgi bíróság azonnali intézkedésben utasította a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleiknek. Azt írták, hogy a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – tették hozzá.
Szerző
Frissítve: 2019.03.26. 13:15