MSZP-Párbeszéd: bővül a "bölcsek tanácsa"

Publikálás dátuma
2019.03.26 13:12

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Nem csak baloldali értelmiségek lesznek az MSZP és a Párbeszéd kezdeményezésére létrehívott „bölcsek tanácsában” – jelentette be Ujhelyi István egy keddi, Jávor Benedekkel és Tóth Bertalannal közösen tartott háttér beszélgetésen. A testület –, amelynek Balázs Péter volt uniós biztos, Donáth László lelkész, volt MSZP-s országgyűlési képviselő és Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter a tagja – a tervek szerint az Európai Néppárt hazánkba látogató tanácsával kíván majd tárgyalni. Ujhelyi tudomása szerint az egyik új tag például Bod Péter Ákos lehet.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, a szocialisták és a Párbeszéd EP-listájának szimbolikus vezetője elmondta, azért kezdeményezték a testület létrehozását, mert az Európai Néppárt által létrehozott bölcsek tanácsa nemcsak a Fideszt fogja vizsgálni, hanem Magyarországot is. A pártszövetség egyébként ráfordul a kampányra, országjárása indulnak. Ugyanakkor – tette hozzá – , nem kapnak állami támogatást a kampányra, így a közösségi médiára koncentrálnak. – Kevés plakátunk lesz, ha egyáltalán lesz – hangsúlyozta. 
Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, a közös lista negyedik helyét kapta a listán, amely Tóth Bertalan visszalépése miatt a harmadik pozíciónak felel meg. Arra a felvetésre, hogy korántsem biztos a bejutása, azt mondta: „a politikai egy ilyen sport.” Jávor megígérte, hogy a kampányuknak kiemelt témája lesz a Paks 2 beruházás és a magyarországi korrupció mértéke. Jávor leszögezte azt is, hogy ha bekerül az uniós parlamentbe, akkor nem a szocialista, hanem a zöld frakcióba ül be. – Ez a megoldás sokkal hatékonyabb érdekérvényesítést tesz lehetővé, két frakció erőforrásait tudják használni arra, hogy a magyar választók érdekeit képviseljék – indokolta a döntését a politikus.
Szerző
Frissítve: 2019.03.26 14:16

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem múlt sokon, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.