MSZP-Párbeszéd: bővül a "bölcsek tanácsa"

Publikálás dátuma
2019.03.26. 13:12

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nem csak baloldali értelmiségek lesznek az MSZP és a Párbeszéd kezdeményezésére létrehívott „bölcsek tanácsában” – jelentette be Ujhelyi István egy keddi, Jávor Benedekkel és Tóth Bertalannal közösen tartott háttér beszélgetésen. A testület –, amelynek Balázs Péter volt uniós biztos, Donáth László lelkész, volt MSZP-s országgyűlési képviselő és Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter a tagja – a tervek szerint az Európai Néppárt hazánkba látogató tanácsával kíván majd tárgyalni. Ujhelyi tudomása szerint az egyik új tag például Bod Péter Ákos lehet.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, a szocialisták és a Párbeszéd EP-listájának szimbolikus vezetője elmondta, azért kezdeményezték a testület létrehozását, mert az Európai Néppárt által létrehozott bölcsek tanácsa nemcsak a Fideszt fogja vizsgálni, hanem Magyarországot is. A pártszövetség egyébként ráfordul a kampányra, országjárása indulnak. Ugyanakkor – tette hozzá – , nem kapnak állami támogatást a kampányra, így a közösségi médiára koncentrálnak. – Kevés plakátunk lesz, ha egyáltalán lesz – hangsúlyozta. 
Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, a közös lista negyedik helyét kapta a listán, amely Tóth Bertalan visszalépése miatt a harmadik pozíciónak felel meg. Arra a felvetésre, hogy korántsem biztos a bejutása, azt mondta: „a politikai egy ilyen sport.” Jávor megígérte, hogy a kampányuknak kiemelt témája lesz a Paks 2 beruházás és a magyarországi korrupció mértéke. Jávor leszögezte azt is, hogy ha bekerül az uniós parlamentbe, akkor nem a szocialista, hanem a zöld frakcióba ül be. – Ez a megoldás sokkal hatékonyabb érdekérvényesítést tesz lehetővé, két frakció erőforrásait tudják használni arra, hogy a magyar választók érdekeit képviseljék – indokolta a döntését a politikus.
Szerző
Frissítve: 2019.03.26. 14:16

Megint éheztettek egy afgán menekültet a tranzitzónában a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2019.03.26. 12:54

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Ismét a strasbourgi bíróságnak kellett közbeavatkoznia, hogy ételt adjanak a férfinak.
A Magyar Helsinki Bizottság a Twitter-oldalán közölte, hogy ismét a strasbourgi bíróságnak kellett közbeavatkoznia, miután a magyar hatóságok megtagadták az ételt egy afgán menekülttől, aki veszélyeztetett terhes feleségével és három gyermekével együtt érkezett a tranzitzónába – vette észre a hvg.hu.  A jogvédő szervezet kiemelte, hogy 2018 augusztusa óta ez a tizedik ilyen eset. A strasbourgi bíróság sürgősségi rendeletet adott ki, hogy adjanak ételt a férfinak.
A Magyar Helsinki Bizottság pénteken számolt be arról: a strasbourgi bíróság azonnali intézkedésben utasította a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleiknek. Azt írták, hogy a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – tették hozzá.
Szerző
Frissítve: 2019.03.26. 13:15

Betiltotta volna a rendőrség a Kossuth téri focitüntetést, kapufa lett belőle

Publikálás dátuma
2019.03.26. 12:45

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A BRFK-nak nagyon nem tetszett, hogy néhány diák a Parlament előtt focizva demonstráljon a tudományos élet szabadságért. Hiába tiltakoznak, a bíróság szerint ez jogszerű véleménynyilvánítás.
A rendőrség megtiltotta volna, hogy szimbolikus focimeccset rendezzenek a Kossuth téren azok a diákok, akik szerint a kormány aránytalanul sok pénzt költ a sportra, miközben a magyar tudományos életet tönkreteszi; a Fővárosi Törvényszék azonban közbe lépett: megakadályozta, hogy a rendőrség ellehetetlenítse a szimbolikus tiltakozó-akciót – írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért. A TASZ emlékeztet arra a tényre, hogy gyűlések, tüntetések, tiltakozások útján a polgárok közvetlenül hozhatják a politikai döntéshozók tudomására, ha valamivel nem értenek egyet. Ezt teszik azok a fiatalok is, akik 
március 30-án szombaton a Kossuth téren az ellen tiltakoznak, hogy sportra és labdarúgásra aránytalanul több pénzt és figyelmet fordít a kormányzat, mint az oktatásra és a kutatásra.

A rendőrség tudomásul vette ugyan a gyűlés megtartását, de csak azzal a feltétellel, hogy focimeccset nem rendeznek. A szervező a TASZ segítségével támadta meg a rendőrség korlátozó határozatát a Fővárosi Törvényszék előtt. A bíróság a szimbolikus mérkőzés megrendezésének teljes megtiltását nem csak aránytalan, de szükségtelen alapjogi korlátozásként értékelte. A Fővárosi Törvényszék ítélete egy újabb kiskaput zár be az önkényes rendőrségi jogértelmezés és jogalkalmazás előtt. 
A rendőrség nem nyilváníthatja önkényesen sportrendezvénynek azt, ami politikai véleménynyilvánítás. A szimbolikus üzenet is üzenet, a gyülekezési jog alkotmányos védelme alatt áll, és a rendőrségnek nincs felhatalmazása arra, hogy eldöntse, mi a megfelelő formája egy álláspont kinyilvánításának.

Azt az elvet is megerősítette a bíróság, hogy az olyan elvont értékek, mint amilyen a kulturális örökségnek minősülő Kossuth tér védelme, a gyülekezési jog korlátozását nem indokolhatják. A bíróság egyedül a helyszín közlekedésbiztonsági kockázatára való hivatkozást tekintette elfogadhatónak, erre tekintettel a szimbolikus focimeccs időtartamát korlátozta. “Ahogyan a versek, dalok, zenés betétek sem tesznek egy politikai demonstrációt kulturális rendezvénnyé, úgy a szimbolikusan lejátszott meccs sem teszi azt sportrendezvénnyé. Ebben az esetben a demonstratív focizás lényegi része a polgárok politikai üzenetének. Nagyon fontos, hogy a bíróság megvédte ezt a szabadságunkat a rendőrségtől.” - mondta el Hegyi Szabolcs, a Politikai Szabadságjogok Projekt munkatársa. A Fővárosi Törvényszék ítéletét itt elolvashatja teljes egészében. A rendőrség indokolás nélkül tette közzé az ítéletet.
Szerző