Előfizetés

Újabb bukta: Nagy Blanka a Ripost ellen is pert nyert

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.26. 15:27

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az Origo, a Figyelő és a Lokál után most végre az eredeti lejárató cikk szerzőjét, a Ripostot is elmarasztalta első fokon a Fővárosi Törvényszék.
A kecskeméti diáklány ellen kormánykritikus felszólalása után indult rágalomhadjárat. Ezúttal a Ripostról mondta ki a bíróság: valótlanul állították azt Nagy Blankáról, hogy több tárgyból is bukásra áll, és igazolatlan óráinak száma is meghaladja a törvényes keretet. 

Külügy: teljesen rendben van, ha az Eximbank saját tisztségviselőjének cégétől vesz luxusautókat

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.03.26. 15:03

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Porsche Hungária futott be az Eximbank autótenderén, miközben a bank felügyelőbizottságában a beszállító cég ügyvezetője ül. A külügyi tárca semmi különöset nem lát a dologban.
Mintegy 41,7 millió forintért vásárolt öt darab felső-közép kategóriájú autót közbeszerzés keretében az Eximbank Zrt.: a tender győztese a Porsche Hungária Kft. volt. A cég a becsült értéknél 6 millió forintért olcsóbban kínálta a kocsikat, és 48 hónapig vagy 200 ezer kilométerig érvényes jótállási kötelezettséget is vállalt értük – mindez nem is lenne érdekes, ha az Eximbank felügyelőbizottságában véletlenül nem az az Eppel János ülne, aki pályázaton a győztes Porsche Hungária ügyvezető igazgatója is.
A furcsa közbeszerzésre korábban az Alfahír talált rá, a jobbikos Gyöngyösi Márton felvetése alapján. A politikus szerint „kétséget kizárólag megállapítható, hogy a fentiek sértik a közbeszerzési alapelveket, így különösen az esélyegyenlőségre, a verseny tisztaságára, a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeire vonatkozó elveket”. Gyöngyösi épp ezért Szijjártó Péter külügyminiszterhez fordult az anomáliával kapcsolatban. Arra is rákérdezett Szijjártónál, hogy
  • Kik fogják a most beszerzett járműveket használni?
  • Tervezi-e, hogy a most bemutatott ügy kapcsán soron kívüli belső ellenőrzés elrendelését?
A címzett helyett Magyar Levente államtitkár válaszolt, leveléből pedig csak annyi derült ki egyértelműen , hogy a külügy nem lát kivetnivalót a közbeszerzésben. „Az Eximbank az elavult eszközparkjának időszerű cseréjéhez írt ki nyílt, bárki számára elérhető közbeszerzési eljárást (…) A kiírásra több ajánlat érkezett, melyek közül a legjobb ajánlat nyert. A Felügyelő bizottság tagjai tisztségüknél fogva magánszemélyekként a bank prudens működéséért teljes vagyoni felelősséggel tartoznak” - írta Magyar, szépen kikerülve a felvetést, hogy ki használja majd a beszerzett autókat. 
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a „több ajánlat”  összesen kettőt jelent. A Porsche Hungária mellett a másik pályázó a kiskunfélegyházi CPM Hungary Kft. volt, ami Handó Tünde hivatalának még 36 millió forintért szerzett be három luxusautót, a mostani tendert viszont adminisztrációs okok – késve leadott hiánypótlás – miatt elbukta.

Hasítanak az állami tendereken

A Porsche Hungária egyébként köztudottan kedvelt állami autóbeszállító: nemrég elnyerték a gyermekvédelem 2,2 milliárdos flottatenderét, tavaly előtt például 26 milliárdos beszerzést nyertek (a rendvédelmi szervek és a honvédelmi szervezetek számára biztosított autókat), de szállítottak járműveket a kormánytagoknak, valamint a Polt Péter vezette ügyészségnek is. Az Eppel-gyerekek szintén jó üzleti érzékkel bírhatnak, hiszen egy Index-cikk alapján 2016-ban összesen 640 millió forintért nyertek földárveréseket Fejér megyében. A két Eppel-fiúnak akkoriban egy tanácsadó cége volt, ami többek között üdülőfejlesztéssel és egy ruházati webshop üzemeltetésével foglalkozott. A cégben szintén tulajdonos volt Eppel János, a Porsche Hungária ügyvezető igazgatója, az Eximbank felügyelőbizottsági tagja és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének alelnöke.

Az ÁSZ elnöke levélben kéri Kövért, hogy büntesse meg a székházuknál tüntető képviselőket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.26. 14:28

Fotó: Vajda József / Népszava
Erről a jobbikos Jakab Péter számolt be a közösségi oldalán.
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke levélben kérte meg Kövér Lászlót, hogy indítson eljárást azokkal a képviselőkkel szemben, akik február 10-én az ÁSZ-székház előtt tüntettek – közölte Jakab Péter. A jobbikos országgyűlési képviselő azt írja, Domokos szerint azért kellene eljárni a képviselőkkel szemben, mert – az ÁSZ kritizálásával veszélyeztetik az alkotmányos rendet, – a „Fidesz pártszékház” felirat kiragasztásával vagyoni előnyt akartak szerezni a pártjaiknak – és a matrica anyagi kárt okozott az ÁSZ-székház tábláján.