Állami Számvevőszék;

2019-03-27 08:15:00

ÁSZ: 76 ezer forintos kárt okozott a matricázás

Csaknem 80 ezer forintos kárt okoztak ellenzéki politikusok a „Fidesz pártszékház” feliratú matricák kiragasztásával az Állami Számvevőszék szerint. A DK-s Arató Gergely ellenben arra a következtetésre jutott, hogy az ÁSZ már azt gondolja, az országgyűlési képviselők szólásszabadságának korlátozása is a feladatai közé tartozik.

Az ügy előzménye, hogy Domokos László volt fideszes parlamenti képviselő, az ÁSZ jelenlegi vezetője levelet írt Kövér László házelnöknek. Domokos szerint ugyanis ellenzéki politikusok jogellenes magatartást tanúsítottak a szervezet székházánál tartott februári demonstrációjuk alkalmával: képviselői igazolványukkal visszaélve jutottak át az épületet védő rendőrsorfalon, anyagi kárt is okoztak. A számvevőszék a történtek kivizsgálását kérte a házelnöktől.

Az ellenzéki tiltakozók az újabb, törvénysértőnek tartott büntetések miatt vonultak az ÁSZ-hoz. Erre utalt a jobbikos Jakab Péter, amikor a számvevőszéki levélre reagált: „Domokos elvtársat” zavarja a vélemény szabadsága, ezen belül zavarja a kritika, a tüntetés, a matrica. Közben pedig az nem zavarja, hogy „az ÁSZ-döntéssel szemben Magyarországon nem lehet jogorvoslattal élni, viszont ki lehet anyagilag véreztetni a legerősebb ellenzéki pártot”.

Ami az anyagi kárt illeti: Horváth Bálint, a számvevőszék kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, hogy az ÁSZ réztáblájáról, amikor eltávolították az ellenzéki politikusok által kiragasztott matricákat, több helyen lejött a borítás. A táblát műhelybe kellett vinni, a felújítás 76 ezer 200 forintba került. Horváth Bálint hangsúlyozta: nem az összeg mértéke a lényeges, hanem az, hogy „a törvények betartására felesküdött országgyűlési képviselők egy független állami intézmény megrongálásával megkárosították az adófizetőket”.

Domokos László levele nagy utat járt be. Az Index beszámolója szerint - miután a belügyminiszter közölte, hogy a rendőrségnek nincs hatásköre -, Kövér László a mentelmi bizottsághoz fordult. Onnan visszadobták a labdát, a házelnök a parlament igazságügyi bizottságának állásfoglalását kérte. A KDNP-s Vejkey Imre vezette testület kormánypárti többsége végül áldását adta arra a javaslatra, amely a képviselők közintézményekbe való belépési jogának korlátozását vetíti előre.

A DK-s Arató Gergely szerint a javaslat azt is jelzi, hogy jogtalanul dobták ki az ellenzéki képviselőket a közintézményekből, jogtalanul korlátozták az információkhoz való hozzáférésüket. Ha nem így lett volna, akkor most nem kellene törvényt módosítani. Arató hozzátette: pártja nem kér a Fidesz korlátozásaiból, és elfogadhatatlannak tartja, hogy elvonjanak egy, a rendszerváltás óta létező képviselői jogot.