Előfizetés

Csillagközi kaland a Vajdahunyadvárban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.27. 21:50

Fotó: F.Exhibition
A világűr törvényeit és természetét megismertető galaktikus kiállítás és képzeletbeli űrutazás kezdődik szombaton a Vajdahunyadvárban.
Képzeletbeli űrutazás közben a tudásukat és a bátorságukat is próbára tehetik a Varázslatos világűr - Csillagközi kaland elnevezésű kiállítás látogatói. A galaktikus kaland során bebarangolható a Naprendszer, de akár a Tejúton túlra is lehet merészkedni. A küldetés célja, hogy az egyes űrkikötőket érintve megfejtsék a mindenség titkait, begyűjtsék a fényjeleket, majd szerencsésen visszatérjenek a Földre. 
Az utazás során a résztvevők megismerhetik a világűr törvényeit és természetét, valamint megcsodálhatják távoli tájait és égitestjeit: a Kozmikus Kazánt, a Szeszélyes Ikernővért és az Égi Állatkertet. Megtudhatják, hogy melyik planéta a Naprendszer porszívója, hogyan születnek a csillagok, továbbá kideríthetik, vajon tudnának-e csellózni a Holdon, és hogy milyen íze van a galaktikus ködnek.
Az F Exhibition szervezésében és kivitelezésében megvalósuló, több mint 1000 négyzetméteres, interaktív kiállítás és játék izgalmas látványvilággal, tudományos ismeretekkel és ajándékokkal várja a kalandvágyókat szombattól május 26-ig a Vajdahunyadvárban. 

Megvan Scotty, az eddigi legnagyobb és legidősebb T. rex

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.27. 21:15

Fotó: AMANDA KELLEY / AFP
Az eddig ismert legnagyobb T. rexé lehetett a Scotty nevű kövület kanadai tudósok új tanulmánya szerint.
Az Albertai Egyetem kutatói a Tyrannosaurus rex fajba tartozó ősgyík hosszát több mint 12,8 méteresre, a tömegét mintegy 8,87 tonnásra becsülték. A The Anatomical Record című szaklap aktuális számában megjelent tanulmányuk szerint Scotty egyben a Kanadában valaha feltárt legnagyobb dinoszauruszcsontváz.
Maradványaira 1991-ben bukkantak a Kanada középnyugati részén elterülő Saskatchewan tartományban. A paleontológusok csaknem egy éven át dolgoztak, hogy a gigantikus csontvázkövületet kiszabadítsák a kemény homokkő ágyból. A kibontást Phil Currie, az Albertai Egyetem paleontológusa vezetésével végezték. Csak nemrégiben sikerült Scotty minden megtalált maradványát összeilleszteni és az egész csontvázat megmérni. A "zsarnokgyík" 66 millió évvel ezelőtt élt a mai Kanada területén.
"Jelentős méretkülönbségek lehettek a T. rexek egyedei között, egyesek nyurgábbak, mások robosztusabbak voltak, Scotty az utóbbiak közé tartozott. Miután gondosan megmértük a lábait, a csípőjét, a vállait, kiderült, hogy robosztusabb volt, mint a T. rexek összes ismert egyede, így ő az eddig feltárt leghatalmasabb húsevő a világon"

- magyarázta a Science Daily portálnak Scott Persons, a tanulmány vezető szerzője.

 Scotty nevét arról a skót viszkiről kapta, amellyel a megtalálására koccintottak a tudósok. Az egyed nemcsak méretével döntött rekordot, hanem életkorával is.
"Scotty a legidősebb ismert T. rex. Korát onnan tudjuk megbecsülni, hogy a csontjait kettévágjuk és megvizsgáljuk a növekedési mintázatukat"

- tette hozzá Persons.

 A T. rexek gyorsan nőttek fel és fiatalon pusztultak el, Scotty halálakor a becslések alapján harmincas évei elején járt.
"A Tyrannosaurusokhoz képest szokatlanul hosszú életet élt, amely erőszakkal teli volt. A csontokon látható sérülésnyomok ádáz harcokra utalnak"

- mondta a tudós.

 Sok bordája eltörött, egy másik T. rex harapásának nyomát őrizheti az állkapcsának sérülése - egy hosszú élet csatatéri sebesülései a tudósok szerint.
Scotty csontvázát a Royal Saskatchewan múzeumban májustól lehet megtekinteni.

Hormonzavar is okozhat tavaszi fáradtságot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.27. 21:15
Illusztráció
Fotó: Zubin Shroff / Image Source / AFP
A tavasz sokaknak nem plusz energiát, hanem fáradtságot hoz. Lehet, hogy ennek háttérében nem is az időjárás, hanem valamilyen hormonzavar áll.
A tavaszi fáradtságot általában a télen kiürült D-vitamin készlet okozza, amely ilyenkor éri el a mélypontot. Ennek szintjét vérvizsgálattal lehet megállapítani. Mivel a D-vitamin nem is egy vitamin, hanem hormon, a hiánya számos hormonális problémát is okozhat – mondta dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. 
A pajzsmirigy hormontermelési zavarának két típusa létezik: túl és alul is működhet. Utóbbi esetén a kelleténél kevesebb pajzsmirigy hormon (T3, T4) termelődik, ezáltal az anyagcsere lelassul. Ez többek között fáradékonysággal, álmossággal, menstruációs zavarokkal és akár emésztési problémákkal jár. Ilyenkor a hiányzó hormonokat gyógyszerrel pótolják.
A stresszes életmód egyik következménye a mellékvese kifáradása. Stressz hatására a mellékvesék által termelt kortizol szintje megnő, tartós stressz esetén folyamatosan magas is marad. Ha ezért a mellékvese kifárad, hirtelen megcsappan a kortizol mennyisége, ami fáradtságot, depressziót, letargiát eredményez. Ilyenkor megfelelő stresszkezelésre, valamint gyógyszeres kezelés szükséges - mondta Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.
Az inzulinrezisztencia is okozhat fáradtságot. Korunk egyik népbetegsége kezelés nélkül könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé nőheti ki magát. A sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, éheznek. Mivel az inzulin nem képes kellő mennyiségben bejuttatni a glükózt, a hasnyálmirigy még több inzulin kibocsátásával kompenzál. Kezdetben csak az inzulin szintje emelkedik meg, később a vércukoré is. Az egyik fő tünet, ahogy a cukorbetegségé is a főleg étkezések után jelentkező állandó fáradtság, A kezeléshez személyre szabott diétára, rendszeres testmozgásra és akár gyógyszeres vagy inzulinos terápiára lehet szükség - mondta a szakorvos.