Eljárás „Putyin komái" ellen

Publikálás dátuma
2019.03.27. 20:53

Fotó: Dmitry Astakhov / AFP
Gázügyekről tárgyalt a Gazprom vezérével a két ukrán politikus.
Törvénytelen határátlépés miatt eljárást indítanak Jurij Bojko ukrán elnökjelölt és Viktor Medvedcsuk ellenzéki politikus ellen - jelentette be az ukrán kormány ülésén Jurij Lucenko főügyész. Megvizsgálják a repülési szolgálat és a határőrség érintett munkatársainak felelősségét is, akik a tiltó rendelkezések ellenére lehetővé tették a két politikus oroszországi útját - tette hozzá. Mint a Népszava korábban hírül adta, Jurij Bojkót, aki a fölmérések szerint a negyedik helyen áll az elnökjelöltek népszerűségi listáján és mentorát, az elkötelezett oroszbarát, az ukrán sajtóban gyakran csak Putyin komájaként emlegetett Viktor Medvedcsukot pénteken Moszkva-környéki rezidenciáján fogadta Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. Jelen volt Alekszej Miller, a Gazprom első embere is. A tudósítások szerint főleg gázügyekről volt szó: Oroszország állítólag készségét fejezte ki, hogy meghosszabbítja az év végén lejáró ukrán gáztranzit megállapodást, és gázszállítási ajánlatot is tett, ezer köbméterenként 240-260 dolláros áron. Ukrán részről komolytalannak nevezték az ajánlatot, és közölték, hogy a közeltmúltban az európai piacon 226 dollárért vásároltak, áprilisra pedig 217 dolláros árat ígérnek. Petro Porosenko ukrán elnök elítélte a moszkvai tárgyalásokat, mondván, a két politikus „térden csúszva járult az agresszor elé", az Ukrán Biztonsági Szolgálat pedig nyomban bejelentette, hogy jogi választ keres.     

Lemond Theresa May, ha megszavazzák a Brexit-megállapodást

Publikálás dátuma
2019.03.27. 19:14

Fotó: PAUL ELLIS / AFP
A brit miniszterelnök hallja, hogy miket beszélnek pártjában, és állítja: nem veszi felhatalmazásnak a maradásra, ha végre sikerrel zárul a szavazás.
Lemondásáról beszélt Theresa May brit miniszterelnök a konzervatív képviselőknek szerdán, írja az Euronews. Időpontot nem mondott, mint fogalmazott:
a sikeres voksolás után már nem vesz részt a kilépési folyamat következő szakaszában.

Felkészültem, hogy az ország és a párt érdekében a szándékozottnál hamarabb hagyjak fel a munkámmal - jelentette ki May a CNN szerint. Mint mondta, tisztában van vele, hogy változást akarnak párttársai, akiket aggaszthat, hogy ő felhatalmazásnak venne egy sikeres szavazást a Brexit-megállapodásról. Nem fog így tenni, nyugtatott meg mindenkit.
Hozzátette, az ügyek átadását elegánsan szeretné lebonyolítani majdani utódjával.
May korábban arról tett megjegyzést, hogy még a héten új Brexit-szavazás jöhet a brit parlamentben: az ország EU-tagságának megszűnéséről, annak feltételrendszeréről novemberben elért, a londoni alsóház által azonban eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodást a kormány a héten ismét az alsóház elé terjesztheti vitára és szavazásra.
Szerző

Madrid betiltja a vadállatok cirkuszi szerepeltetését

Publikálás dátuma
2019.03.27. 18:56
Illusztráció
Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
A vadállatok természetes élettani, mentális és szociális szükségleteinek nem lehet eleget tenni a cirkuszi környezetben.
A vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltásáról döntött Madrid városának közgyűlése szerdán. A szabályozás egy év türelmi időt biztosít a cirkuszoknak, hogy alkalmazkodjanak az új előírásokhoz. Az érintettek a rendeletmódosításról szóló tárgyalásokon egyébként hatéves moratóriumot kértek.
Döntésével Madrid csatlakozott a több mint 200 olyan helyi önkormányzathoz Spanyolországban, amely véget vetett területén a vadállatok cirkuszi felléptetésének, megfelelve ezzel az Európai Állatorvosok Szövetsége (FVE) ajánlásának. A szervezet korábban arra figyelmeztetett, hogy a vadállatok természetes élettani, mentális és szociális szükségleteinek nem lehet eleget tenni a cirkuszi környezetben.
A városvezetés előterjesztésében hivatkozott az állati jogok egyetemes nyilatkozatára is, amely kimondja, hogy minden vadállatnak joga van szabadon élni természetes környezetében.
A spanyol egyesült cirkuszi szövetség már a szavazás előtt bejelentette: bírósághoz fordul a döntés miatt.