Előfizetés

Készpénzt és sonkára váltható utalványt is kapnak egyes nyugdíjasok húsvétra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.27. 16:17

Fotó: Népszava
Az önkormányzatok igyekeznek kitenni magukért a közelgő ünnep - vagy épp a szintén közelgő választások - miatt. Egy biztos, ha lesz is országos juttatás, ezúttal nem Erzsébet-utalvány formájában.
Utalvány, készpénz és sonka - többek közt ezek szerepelnek azon a listán, amelyet egy-egy magyar település vagy kerület önkormányzata készül hamarosan adni - elsősorban nyugdíjas - lakosainak, vélhetően nem függetlenül a közelgő választásoktól.

A különböző, nevezzük így,  "húsvéti ajándékokról" a napi.hu közölt összeállítást, ebben azt írják, hogy elsőként a makói önkormányzat találta meg azt a támogatási formát, amely a közelgő ünnep - és választások - előtt segítene az időseknek. "Március 16-án megkezdik a makói képviselők az Edenred utalványok osztását, amelyet minden 70 év feletti lakos kap húsvét alkalmából. Akit nem találnak otthon, az személyesen veheti át a Polgármesteri Hivatalban a 10 ezer forint értékű kártyát" - adta hírül makohirado.hu.
A Csongrád megyei városban a cikk szerint összesen 3348, 70 év feletti kap utalványt, ez tehát nagyjából 33,5 millió forintot jelent.

Az Erzsébet-utalvány megszűnése miatt a nyugdíjasok Edenred kártyát kapnak. Ezt számos helyen elfogadják: hideg- és meleg étel mellett háztartási- és vegyi árura, gyógyszertári termékekre, ruhaneműkre, sportszerekre, szépségápolási termékekre és műszaki cikkek vásárlására is felhasználható, továbbá éttermekben is lehet vele fizetni. A makói képviselők nem bízták a véletlenre, március 16-án maguk kezdték meg az utalványok kihordását, és várhatóan április közepéig eltart, mire végeznek vele.

Az Edenred kapcsán korábban a g7.hu írt arról, hogy a francia cég lehet az Erzsébet-utalvány megszüntetésének egyik nyertese.
A jelek szerint tehát kifizetődik, hogy a másik két "földbe döngölt" francia szolgáltatóval (Sodexo, Cheque Déjeuner) szemben az Edenred nem vonult ki a magyar piacról.

Dunaújvárosban is várhatják a postást a nyugdíjasok. "A nyugdíjszerű ellátásban részesülő időskorúak, megbecsült korúak esetében a tavalyi évben is két alkalommal, az idei évben is két alkalommal tud az önkormányzat egyösszegbeli ötezer forintos támogatást adni a Dunaújvárosban élő időskorúaknak" - mondta a közgyűlés február 12-i közmeghallgatásán Cserna Gábor polgármester. Egy 2015-ös helyi rendelet szerint hivatalból karácsonykor és húsvétkor annak jár a támogatás, akinek a nyugdíja nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum hétszeresét, azaz 199 500 forintot.

Az esztergomi képviselő-testület is úgy ítélte meg a helyi költségvetés helyzetét, hogy a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan a 70. életévet betöltő esztergomi lakóhellyel rendelkező személyek, valamint a kérelmező nagycsaládosok részére 5 ezer forintos vásárlási utalványt biztosít.
Arról is döntöttek a képviselők, hogy az utalványokat az esztergomi önkormányzati hivatal dolgozói kézbesítik a kedvezményezetteknek.

Ami a fővárost illeti, a XIII. kerület nem csak a nyugdíjasokra, hanem minden nagykorúra gondol, az önkormányzat ugyanis április 10-e és 20-a között húsvéti akciót szervez. A 3 ezer forint értékű húsvéti sonka utalványokat a partnerkártyával rendelkező, 18. életévüket betöltött, regisztrált kerületi lakosok a Lehel Csarnokban a kijelölt hús- és hentesáru boltokban válthatják be.

Az I. kerületben pedig arról döntött a képviselő-testület, hogy már nem Erzsébet-utalvány formájában ad 8 ezer forintot az önkormányzat a 80 év felettieknek, a rászoruló nyugdíjasoknak és a nagycsaládosoknak, hanem készpénzben küldik, illetve utalják át az érintetteknek a húsvéti támogatást - derült ki a Várnegyed című önkormányzati lap márciusi számából.

A napi.hu emlékeztet, azt
még nem tudni, hogy a fent említetteken kívül az országban más is örülhet-e húsvéti támogatásnak.

Az valószínű, hogy idén is kapnak extra juttatást a nyugdíjasok a kormánytól, de biztos, hogy nem Erzsébet-utalvány formájában. 2019 január 1-től ugyanis az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. mind a papíralapú, mind az elektronikus Erzsébet-utalványok forgalmazását megszüntette. Ennek okaként a cég azt jelölte meg, hogy az adójogszabályok értelmében megszűnt az Erzsébet-utalványok kedvezményes adózása. A kormány még nem döntött arról, hogy az utalvány helyett készpénzben vagy esetleg SZÉP-kártyán kaphatnak majd juttatást a nyugdíjasok.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter egy januári kormányinfón azt mondta, hogy idén húsvétkor is sor kerülhet az utalványok kiosztására, ha a gazdaság teljesítőképessége ennek a lehetőségét megteremti.
Korábban a kormány döntése szerint minden arra jogosult 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapott, amelyet négy 2000 forintos és két 1000 forintos címletű utalványként, borítékban kaptak kézhez a címzettek.

Tavaly már március 6-án bejelentették, hogy az Idősek Tanácsa azt javasolta a kormánynak, hogy a közelgő ünnepek előtt ismét tízezer forintos Erzsébet-utalványt kapjanak a nyugdíjasok. Igaz, 2018-ban korábban, április 1-én volt húsvét vasárnapja, míg idén április 21-én lesz.

A fenti bejelentések kapcsán a 168ora.hu megjegyzi, a Mátrai Hőerőmű dolgozói már egy ideje megkapták a maguk húsvéti, sőt pünkösdi ajándékát. Munkaadójuk, Mészáros Lőrinc ugyanis, ahogy arról mi is írtunk, egy-egy féldisznót ajánlott fel nekik az ünnepre, mint akkor mondták, "életvitelük javítása" céljából. A 45-50 kilogrammos adományt a felcsúti vállalkozó húsüzeme biztosítja.

A magyar közmédia Brüsszelben is úgy sorozza, akire a kormány rámutat, mintha otthon volna

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.27. 15:36
Fotó: Népszava
Egy bolgár újságíró csípőből be is azonosította a diktatúra működési mechanizmusát.
Az Európai Bizottság deles sajtótájékoztatóján a magyar közmédia dolgozói sorban arról érdeklődtek, hogy mi a bizottság és a görög hatóságok felelőssége abban, hogy tavaly a Ferihegyen kaptak el egy szír férfit, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam tagjaként végzett ki embereket Szíriában, írja a 444.hu. (Erről szóló anyagunkat itt olvashatja.)
A magyar kérdések után azonban szót kért az Euractiv bolgár újságírója, aki csak annyit mondott: „Tudják, én éltem totalitárius országban, és nagyon zavar, ha kormányzati célokra használják a sajtótermet. Valószínűleg érti, mire gondolok.” ( Ha nem értenék, akkor a megfejtés annyi, hogy a kabinet megpróbálja beleverni a honi választói fejekbe, hogy az EP-választás tétje az, hogy bevándorló ország lesz-e Magyarország, vagy sem. A közmédia pedig asszisztál ehhez.)

A peronra zuhant a Nyugati pályaudvar tetejének egy darabja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.27. 15:21

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
A darabokból jutott a felsővezetékre is - melyet rövidre zárt a törmelék.
Leszakadt a Nyugati pályaudvar 12-es vágány peronja fölötti tetőszerkezet egy több méteres része, írja az Index.hu. Egy olvasójuk írt nekik erről: "A szomszédos irodaházból láttuk, ahogy a Nyugati pu. tetőzetének egy része szabályosan felrobbant, fémlemezek repültek mindenfelé" - fogalmazott. A lehulló lemezek rövidre zárták a felsővezetéket is.
Tartós zárlat volt a budapesti Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között szerda délután, több vonat még késéssel közlekedhet; a Budapest-Cegléd vonalon fokozatosan áll helyre a menetrend - írja a Mávinform. A közlemény megerősíti: 
két vágány felett nem volt feszültség a vezetékben, ugyanis egy perontető szerkezetét lefújta a szél, ez került a vezetékre.

Az eset miatt késett a Szegedre tartó Tömörkény InterCity és a Nyugati pályaudvarról Nyíregyházára induló IC-szerelvény is. Délután 4-re megszüntették a zárlatot.