Előfizetés

Mészáros Lőrinc ajándéka: féldisznót kapnak a Mátrai Erőmű dolgozói

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.22. 14:42

Fotó: Shutterstock
Annyira jól megy a bolt, hogy azt 50 kilós húscsomagokkal hálálják meg az erőmű több ezer alkalmazottjának – hiszen csak az a miénk, amit megeszünk.
Levelet kaptak a Mátrai Erőmű dolgozói a napokban. A vezetőség a levél elején megköszöni a dolgozóknak az elmúlt hónapok kitartó munkáját, a fáradozások meghozták gyümölcsüket: az egyik bányát továbbnyitották, a második naperőművet üzembe helyezték, a pénzügyi egyensúlyt sikerült megteremteni. A kitűzött célokat elérték, a munkáltató pedig eredményességi prémiumot is osztott A levél ezután kitér arra, hogy „ahogy önök is tudják, a Mátrai Erőmű 2018. május 8-tól a Mészáros csoport tagja” ahol több ezer munkavállaló dolgozik több területen: a mezőgazdaságtól az energiaiparon át a szállodaláncok fejlesztéséig. Majd jön A Lényeg – írja a levelet elsőként bemutató Index:
A tulajdonos – a menedzsment, az üzemi tanácsok és a munkavállalói érdekképviseletek együttműködésében – úgy döntött, hogy a csoport munkavállalói életvitelének javítása, a tavaszi ünnepekre (Húsvét, Pünkösd) való készülődés jegyében minden család asztalánál ott szeretne lenni, ezért a munkatársakat egy, a csoport termeléséből származó félsertéssel lepi meg.

Majd a levél áttér a praktikusabb részekre: A félsertés súlya megközelítőleg 45-50 kg, félbe vágva (negyedelve), 2 db élelmiszeripari zsákba csomagolva. Aztán közlik az első szállítási napok tervezett időpontjait, Visontán. Aki vállalja, hogy el tudja vinni a húst a megadott első két időpontban autóval, annak először jelentkeznie kell az utalványért, amire kiadják majd.
Az erőmű dolgozói így szó szerint megsüthetik Mészáros ajándékát, aminek súlya és értéke is számottevő. Lapunk utánajárt, hogy mennyibe kerülhet egy félsertés. Mint a Pinczi Húsbolt munkatársától megtudtuk, ebből két típus is van forgalomban, a szalonnával-fejjel árult torzó, ami általában 45-50 kilós, és kilogrammonként 720-740 forintba kerül – illetve a „lehúzott” (szalonna és fej nélküli) test. Ez maximum 30-35 kiló szokott lenni, és 850-60 forintért árulják nagy tételben. Mivel az erőmű levelében az 50 kilós típust emlegették, valószínű, hogy a dolgozók a fejes-szalonnás kiszerelést kapják meg - ennek értéke pedig eléri a 36-37 ezer forintot. Mészáros Lőrinc nem először ad disznóságokat ajándékba embereinek: a szintén hozzátartozó Echo TV-ben 2017-be nagy felháborodást váltott ki  a tulajdonos év végi jutalma, a Magyar Nemzet korábbi értesülései szerint ugyanis minden dolgozó egy olyan jutalomcsomagot kapott, amelynek tartalma egy-egy kilogramm liszt és zsír, valamint egy szál parasztkolbász volt. A felhördülést látva a televízió vezetése néhány nap múlva minden alkalmazottnak hetvenezer forint év végi jutalmat utalt el.

Tíz fokos lehűlést hozhat hétvégére a hidegfront

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.22. 14:40

Fotó: Shutterstock
Szombaton már csak -1 és +3 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet, a jövő hét elején viszont ismét melegszik majd az idő.
A már napok óta emlegetett hidegfront viharos széllel elérte a térségünket. Hétvégére az előző napokhoz képest jelentősen visszaesik a hőmérséklet, de a jövő hét elején ismét enyhülés kezdődik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szombaton túlnyomóan derült lesz az ég, csupán kevés fátyolfelhő szűrheti a napsütést. Csapadék nem lesz. Az északkeleti, északi szél eleinte még több helyen erős lesz, majd napközben fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és -10 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között valószínű.
Vasárnap eleinte változóan felhős idő várható, majd csökken a felhőzet és több órára kisüt a nap. Csapadék nem várható, és többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -10 fok között valószínű, de a fagyzugokban több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 5 fok között alakul.

Dobrev Klára vezeti a DK EP-listáját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.22. 14:07
Szalmás Péter
Fotó: Népszava
A második helyen Molnár Csaba, a harmadikon pedig pedig Rónai Sándor áll.
Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége vezeti a Demokratikus Koalíció EP-listáját, a hírt Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. A második helyen Molnár Csaba, majd Rónai SándorAra-Kovács Attila és Horváth Jácint követezik.

További listát jelöltek:

6. Eörsi Mátyás 7. Ráczné Földi Judit 8. Sebián-Petrovszki László 9. Glázer Tímea 10. Király Miklós 
Az már korábban eldőlt, hogy a párt önállóan indul májusban, bár információink szerint korábban az MSZP szorgalmazta, a DK is csatlakozzon a szocialisták és a Párbeszéd pártszövetségéhez. Ennek főleg akkor lett volna realitása, ha a Jobbik és az LMP is közösen indul – ezt azonban megakadályozták az európai zöldek is, akik kizárással fenyegették meg az LMP-t. Információink szerint az MSZP-ben és a DK-ban is sokan úgy kalkuláltak: közös indulás esetén a három párt szövetsége öt mandátumhoz is juthatott volna, így 2-2 MSZP-s és DK-s illetve egy párbeszédes politikus mehetett volna Brüsszelbe. A helyzet most viszont az, hogy az Európai Parlament legfrissebb mandátumbecslése alapján az MSZP-Párbeszéd szövetség reálisan három, a DK önállóan viszont csak egy befutó helyre számíthat, ennél több mandátumhoz a vártnál jobb szereplésre lenne szükség minden párt esetében. Dobrev Klára információink szerint valóban kimegy majd Brüsszelbe, tehát nem csak szimbolikus az első helye, mint például Tóth Bertalannak az MSZP lista élén. Ebben az esetben viszont Molnár Csaba izgulhat majd saját európai karrierje miatt. A végső döntés az egyedül indulásról Gyurcsány Ferencé volt, Dobrev Klára első helye ugyanakkor több DK-s forrásunk szerint is széles körű támogatottságot élvezett a párton belül, sokan abban bíznak, személyében a mostani elkötelezett DK-s szavazókon túl új támogatókat is meg lehet nyerni a pártnak. (Ugyanakkor az is igaz: a már eddig is sokszor „Gyurcsány-pártként” emlegetett DK egyedülálló lesz abban, hogy egy házaspár határozza meg a politikáját már formálisan is.) Információink szerint az EP-listavezetés első körben csak belépő Dobrev Klára számára a nagypolitikába, ha tényleg sikerül javítania a párt népszerűségén, hosszabb távon a párt „arcává” is válhat és nem kizárt, hogy a DK miniszterelnök jelöltje is ő lesz, miközben Gyurcsány Ferenc hosszabb távon hátrébb léphet majd.