Előfizetés

Már "beköltöztek" a Nébih tojáskeltetős valóságshow-jának lakói

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.28. 09:45

Fotó: Nébih
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) újabb innovatív, ismeretterjesztő projektet, online "valóságshow-t" indított, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára.
"Túlélő tojások" címmel szerda délután elkezdődött a Nébih élő online valóságshow-ja, amelynek főszereplői csirkék, illetve kezdetben tojások.  "Beköltözéskor", a szakemberek nyolc ellenőrzött, megfelelően előkészített, több különböző fajtájú tyúk tojásait helyezték el egy automata keltetőbe. A show, vagyis a keltetés csütörtök hajnali 3-kor kezdődött, a várhatóan április 16-17-ig tartó folyamatot az érdeklődők napi 24 órában, élőben követhetik a Nébih YouTube-csatornáján, illetve a Szabad a gazdi és az Ételt csak okosan! honlapokon - derült ki a hivatal közleményéből.
A keltető berendezés önműködő, így a tojások forgatása nem igényel emberi beavatkozást, de a szakemberek minden nap ellenőrzik a tojásokat. A programmal a Nébih állatorvos és állattenyésztő szakemberei hasznos információkat osztanak meg a tojások fejlődéséről, valamint a felelős állattartás fontosságáról. A nézők választ kaphatnak olyan kérdésekre, mint például, hogy mi az a „kártojás”, mi a különbség a tojás és a „szemes tojás” között, vagy hogy tényleg fel tud-e robbanni a záptojás. Állattenyésztési tapasztalatok szerint a tojások egy része nem fog kikelni, de a kikelt kiscsibéket a hivatal egy gondos gazdánál helyezi el. 
Az interaktív játékba a nézők is beszállhatnak: elnevezhetik a tojásokat, illetve az abból kikelő kiscsibéket, megtippelhetik a csibék nemét is, izgulhatnak, hogy melyik tojás kel ki elsőnek, emellett kvízjátékokat játszhatnak, szavazhatnak a Szabad a gazdi Facebook-oldalán.
A Nébih a tájékoztatás szerint a projektet kifejezetten húsvétra időzítette, hangsúlyozva, hogy senki ne ajándékozzon élő állatot az ünnepek közeledtével.

Gyűrűsfarkú makik születtek Debrecenben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.27. 13:17

Fotó: Facebook/Debreceni Állatkert
Három makibébi is született a múlt héten a Debreceni Állatkertben.
Múlt kedden egy, szombaton pedig iker makibébikkel ajándékozták meg a kattaszülők a Debreceni Állatkertet és a látogatóit. A jelenleg körülbelül 80 grammos csöppségek több mint négy hónapos vemhesség után látták meg a napvilágot. Az életerős kicsik tapasztalt anyjuk szőrébe kapaszkodva töltik mindennapjaikat - írta az intézmény a Facebook-oldalán.
Az eredetileg Madagaszkár szigetén őshonos gyűrűsfarkú makik számát főként élőhelyük rohamos zsugorodása veszélyezteti, amelynek következtében állományuk jelentősen csökkent. A veszélyeztetett faj az Európai Fajmegmentési Program keretében él a Debreceni Állatkertben, ahol a látogatók húsvéttól testközelből is találkozhatnak a mindig játékos és szórakoztató gyűrűsfarkú makikkal a Katta sétányon.

Indulnak az állatkerti esti séták

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.27. 11:40

Fotó: Facebook/Fővárosi Állat- és Növénykert
Csütörtöktől elkezdődik az esti séták szezonja a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahova a kulisszák iránt érdeklő látogatókat várják.
Évek óta nagy népszerűségnek örvend az Állatkerti Alapítvány szervezésében kéthetente csütörtök esténként meghirdetett program, idén számos új helyszínt is bekerül az esti program állomásai közé - írta az MTI az intézmény közleménye alapján. 
Az éjszakai állatkert szinte olyan, mint egy igazi dzsungelkaland

- olvasható az esemény honlapján.

Az előzetesen regisztrált látogatók szakvezetővel bebarangolhatják a kertet, beleshetnek a rácsok, az üvegfalak és a kifutók mögött zajló titokzatos életbe is. Látható lesz a például az állatorvosi rendelő, a takarmánykonyha, egész közelről szemlélhetők a legkülönlegesebb állatok, sőt még az akvárium egyébként láthatatlan része is. Az eddigi évek során vendégeink jártak már a zsiráfok fellegvárában, kézbe vehették az óriáskígyót, és megismerkedhettek Gézával, a tapírral is.
A résztvevők állatkerti hátizsákot, elemózsiás csomagot is kapnak a csaknem háromórás programra.  A sorozat csütörtökön kezdődik és szeptember 26-ig tart, rossz idő esetén a sétát másnap rendezik meg.