vitaminok;Gazdasági Versenyhivatal;

2019-03-28 15:55:57

Feketelistás trükkel reklámozhattak vitamint gyerekeknek - három céget is vizsgál a versenyhivatal

Jogsértő, ha gyerekeket hívnak fel arra, hogy vásároljanak vagy vetessenek meg maguknak valamit - a GVH a feltételezett jogsértés kivizsgálásán dolgozik.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Béres Gyógyszergyár Zrt., a WALMARK Kft., valamint a Bayer Hungária Kft. ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt - írja közleményében a GVH.

A hatóság azt vizsgálja, vállalkozások a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően jártak-e el gyermekeknek szánt, ajándékokkal összecsomagolt vitaminkészítményeik népszerűsítésekor.

Az ilyen kereskedelmi gyakorlat az úgynevezett feketelistás tilalom alá esik, vagyis tisztességtelennek számít az egyéb körülményektől függetlenül is.

Az eljárás megindítása még nem jelenti azt, hogy a vállalkozások el is követték a jogsértést; annak lényege éppen a tények tisztázása és a feltételezett jogsértés bizonyítása. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.