Péntektől már az egész országra érvényes a tűzgyújtási tilalom

Publikálás dátuma
2019.03.28. 17:42
Illusztráció
Fotó: Népszava
Jelenleg 10, a Duna vonalától keletre eső, megyében tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, holnaptól már mindenütt az lesz.
Péntektől az ország egész területére kiterjeszti a jelenleg 10 - keleti és középső - megyében érvényben lévő tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - derül ki a szervezet MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményéből. Ebben azt írják: a csapadékmentes időjárás miatt a száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye.
A Nébih közlése szerint az elmúlt egy hétben is sok tűzeset volt, ezért az ország teljes területén elrendelik a tűzgyújtási tilalmat.

Ezalatt tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról többek közt a www.erdotuz.hu honlapon elhelyezett térkép is tájékoztatást ad.

Rég elolvadt fagyik emléke

Publikálás dátuma
2019.03.28. 16:46
Egy rég elfeledett cukrászda portálja a Teréz körúton
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Torták, pohárkrémek és egy tölcsérnyi fagylalt bukkant elő a pesti Teréz körút 20. egyik leszerelt cégére alól. A falfestmény egy elfeledett cukrászdát idéz.
Nemrégiben még török étterem működött az Oktogonhoz közeli üzlethelyiségben, amelyet az idősebb pestiek akkor is ismernek, ha azt hiszik, hogy nem: ez volt ugyanis a Minőségi Vajassütemények Boltja-hálózat legtovább kitartó üzlete.
2007 őszén adott hírt róla a sajtó, hogy a süteményesboltot 1984 óta vezető mestercukrászt, Kovács Gyulát a helyiség elhagyására késztette a bérleti díj radikális megemelése. A Népszabadság tudósítója nosztalgiával idézte fel, hogy „tisztességes áron remek süteményeket kínált, cukrászhagyományokat őrzött. Hol lehetett még olyan kardinálisokat kapni? (…) Nem volt puccos, de igényes igen: álló asztalokkal, kicsit házias hangulattal.” A Vajassütemények-boltok életre hívása alighanem a proletárdiktatúra válasza volt az élelmiszerhiányra. Az ötvenes évek elején születtek meg az első üzletek – a József körút végén, illetve ez, akkor Lenin körút 78. címmel –, ahol a dolgozók üvegablakon keresztül figyelhették, hogyan készül a vajas pogácsa, a teasütemény, a briós és a búrkifli. A hálózat aztán gyorsan bővült.
Az Oktogonhoz közel eső üzletben 1965-ben napi 7000 darab süteményt – ekkor már a legkülönfélébb krémeseket és habosokat is – értékesítettek, így hamar fölmerült a bővítés ötlete. Ennek ellenére az évtized végén csak új berendezést és korszerű, színes neonos portált kapott a helyiség. A gond pedig épp itt kezdődik: a boltnak az összes rendelkezésünkre álló fotón homlokzatra szerelt cégére van, nem reklámozhatta tehát ilyen bumfordi, bájos falfestés. Ez csak egy korábbi üzlethez tartozhatott. (Mire cikkünk megjelent, már el is eltűnt.)   Az Arcanum adatbázisa szerint a Teréz körút 20-ban már a századelő óta működött cukrászda. 1914 előtt Bauer Samué, utána pedig, 1933-ig Schmitt Antal keze alatt. Ő az év áprilisában tragikus okból került be a hírekbe – fájdalmas szembetegsége miatt ugyanis a nagykovácsi erdőben agyonlőtte magát. A Czukrászok Lapja mint olyan embertől búcsúzott tőle, aki „kedves modorával mindenki barátságát megnyerte, és ellenségei egyáltalán nem voltak”. Hogy valóban Schmitt Antal cukrászdája volt-e az üzlet, amely ezekkel az ínycsiklandó édességekkel igyekezett felkelteni a járókelők figyelmét, nem tudhatjuk biztosan. Azt viszont igen, hogy a századelőn Amerikában feltalált fagylalttölcsért 1929-ben már Budapesten is gyártották. Így semmi akadálya nem volt a gombócos fagylalt árusításának.
Szerző

Annyira féltek a "trolloktól", hogy inkább titokban tartották Németh Szilárd előadását

Publikálás dátuma
2019.03.28. 16:27
Németh Szilárd
Fotó: Tóth Gergő
A Fidesz alelnöke a Miskolci Egyetemen tartott előadást csütörtökön, ennek híre azonban szinte csak fülbesúgással terjedt. A szervezők nem akarták, hogy "problémák" (értsd: valódi kérdések) legyenek.
Gondosan megválogatott közönség előtt tartott előadást csütörtök délután a Miskolci Egyetemen Németh Szilárd - tudta meg a hvg.hu. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát az egyetemen működő Citromfa Politikai Műhely hívta meg, amely korábban is rendszeresen szervezett beszélgetéseket közéleti szereplőkkel. Korábban jókora hírverést is csaptak ezeknek az eseményeknek, minden általuk lehetséges módon (pl. Facebook, plakát, szórólap) próbálták toborozni a hallgatóságot,
ezúttal azonban - bevallottan - próbálták titokban tartani a dolgot, hogy csak egy belső, szűk kör tudjon róla.

A portál elérte a műhely vezetőjét, aki elárulta, az ő személyes döntése volt, hogy igyekezzenek fű alatt szervezni a rendezvényt, mert nem akarták, hogy "probléma legyen". Utóbbival alighanem arra célzott, hogy a közelmúltban több fideszes politikussal - és legutóbb Áder János államfővel is - megtörtént, hogy tüntetők várták egy-egy előadás alkalmával. A hvg.hu információi szerint éppen ezért Németh Szilárd mostani látogatása előtt minden "szerencsés" meghívottat megkértek, hogy lehetőleg ne terjessze a hírt,
főleg olyanok között ne, akik a terembe bejutva esetleg "akadékoskodó kérdésekkel zavarnák meg" a képviselőt.

A beszámolók szerint az egyetem épülete előtt már jóval a rendezvény kezdete előtt biztonságiak várták a Fidesz alelnökét. A politikus Facebook-oldalára mostanra egy fénykép is felkerült az eseményről, amelyen jól látszik, hogy a kizárólag "bizalmi" körökben való terjesztéssel nem sikerült túlságosan nagy létszámú hallgatóságot megszólítani. A "beavatottak" egyébként a hírek szerint a haderőfejlesztésről és az európai parlamenti választásokról ismerhették meg Németh Szilárd véleményét.
Szerző
Frissítve: 2019.03.28. 16:45