Fideszes bekötésű civil szervezet használhatja a fóti gyerekváros területeit

Publikálás dátuma
2019.03.29. 07:24

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat irodája a Lendvay utcában van, a Fidesz pedig társalapító a szervezetben. Hamarosan a fóti gyermekotthon több hektárját is megkapják, mint vagyonkezelők.
Miközben sok civil szervezetet ellenséggé nyilvánított a kormányoldal, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szinte a Fidesz politikusainak fennhatósága alatt működik. Most milliárdos fejlesztésre kapott lehetőséget – írja a 24.hu. A cikk szerint a Kincsem Nemzeti Lovas Program céljaira hivatkozott az Orbán-kormány, amikor 2017-ben döntött arról, hogy egy nagy lovasterápiás központot épít Fóton, ahol aztán az egész országból fogadnák az egészségfejlesztő szolgáltatásokra szoruló fogyatékkal élőket. A kormányzathatározat szerint a beruházás a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Egyesület (NGYSZ) telephelyén zajlana, ahol egyébként is lovasterápiás központ működik már másfél évtizede. 
Ez a lovasközpont a telekszomszédja a fóti gyermekvárosnak, amelyet viszont több mint 60 éves működés után hamarosan kiürítenek. Azt senki sem árulta még el, hogy a gyermekvárosnak eddig helyet adó Károlyi kastéllyal és a hatalmas kastélyparkkal mik szándékai a kormánynak.

Az NGYSZ már jóval a kormánydöntést megelőzően próbálkozott a lovasközpont bővítésével. 2015-ben részletesen kidolgozott terveket mutattak be a fóti önkormányzatnak, ez szálló, terápiás uszoda, fedett lovarda és istálló kiépítését is tartalmazta. Ám a beruházás akkor nem valósulhatott meg, mert nem sikerült megszerezni a fejlesztéshez szükséges mezőgazdasági ingatlanokat. Március közepén Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője viszont benyújtott egy törvényjavaslatot, amely a parlamenti jóváhagyás után elhárít minden akadályt az újabb tervek elől.
14 állami tulajdonú földterület, köztük a gyerekváros több hektáros részének vagyonkezelési joga kerül majd húsz évre a gyermekmentő szolgálathoz. Az átadásra kijelölt területekkel a lovasközpont területe több mint 70 hektárosra növekszik majd.

Harrach adományozó kedvét nagyban segíthette, hogy alelnöki pozíciót tölt be a kedvezményezett NGYSZ Egyesületben. A civil szervezet azonban nem csak a KDNP frakcióvezetőjére számíthat, ha segítségre szorul. Rajta kívül számos befolyásos politikus működik együtt az NGYSZ-szel.
Ha a szereposztást nézzük, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány akár pártalapítványnak is elmenne, hiszen itt nem csupán arról volt szó, hogy a székhelyet és az irodát a Lendvay utcai székházban alakították ki, hanem arról, hogy maga a Fidesz lépett be társalapítóként a szervezetbe. Az alapítvány kuratóriumába is megbízható fideszesek kerültek: Edvi Péter mellett jelenleg a tagja Szájer József EP-képviselő, Bánki Erik országgyűlési képviselő és Szadai Károly, a kormánypárt megbízható kádere, korábbi médiakurátora. Éves bevételük együttesen az elérhető legfrissebb pénzügyi beszámolók szerint 2017-ben 1 milliárd forint körül, ami azt jelenti, hogy az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése óta csaknem a duplájára emelkedtek a szervezet pénzügyi forrásai.
Az országos lovasterápiás központ építésének előkészületei valószínűleg tovább növelhetik majd a bevételeket. A kormány a létrehozásról szóló döntés mellé eleve mellékelt egy 200 millió forintos keretet, amelyből az előkészítő munkákat fedezheti a szervezet. Az NGYSZ egy százoldalas tanulmányt már le is adott a fóti önkormányzatnak, amelyben a helyi építési szabályzat módosítását kérik a területek megfelelő átsorolásához. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2016-ban egy jelentős, több évre szóló összeggel támogatta a régi lovasközpontot. Az 1,5 milliárdos minisztériumi támogatásból a többi között istállófelújítást, öntözőrendszer-építést finanszíroztak, de új ingatlant is vásároltak a pénzből. A fejlesztések nagyságát jelzi, hogy Edvi Péter már tavaly arról beszélt, hogy a 39 hektáros központ hatalmas külső területén és épületei között könnyű eltévedni, ezért az alapítvány kül- és beltéri navigációs rendszer telepítésével könnyítette meg a tájékozódást a lovas terápiák résztvevőinek. Fót önkormányzata pedig egy éve, 2018 márciusában kiemelt fejlesztési területté nyilvánította az NGYSZ telephelyét. 
Szerző

Hosszú sztrájkra készülnek a fogorvosok

Publikálás dátuma
2019.03.29. 06:00

Fotó: HODYACHAYA ALLA
Szeptemberben két hétig csak sürgősségi ügyeletet látnak el a rendelőkben.
Szeptember első két hetében megint leállnak a térítésmentes ellátást nyújtó fogászati rendelők. Ezalatt csak az ügyeleti és sürgősségi ellátást biztosítják – értesült a Népszava. Másfél évvel ezelőtt egyszer már leállt a körzetek harmada három napra, most azonban ennél jóval hosszabb tiltakozást terveznek a szervezők. A fogorvosok megelégelték, hogy a korábbi ígéretei ellenére a kormány továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket. Míg egy háziorvosi körzet működtetésére átlagosan, havonta 1,7 millió forint jut, addig ugyanazért 900 ezer forintot kapnak a fogorvosi praxisok, miközben az utóbbiak eszköz- és anyagköltsége összehasonlíthatatlanul több. Az elmúlt három év hozadéka, hogy a háziorvosoknak havi 530 ezer forinttal kiegészítették a praxisfinanszírozását. Az alapellátó fogorvosoknak előbb, 2016-ban összesen 2 milliárd forint (praxisonként 50 ezer) egyszeri többletpénz jutott, majd 2017-ben egyösszegű 3 millió forintos kiegészítést, utóbb pedig, 2018-ban további 833 millió forintot, (havi 130 ezret) kaptak. 
- Nem mondhatunk le korábban megfogalmazott elvárásainkról – mondta a Népszavának Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, a demonstráció szervezője, nevezetesen, hogy a kormány folytassa a praxis-finanszírozás korrekcióját. Azaz, szüntesse meg a házi- és a szintén alapellátást végző fogorvosi vállalkozások finanszírozása közötti különbségeket. Ehhez a kormánynak legalább 30 milliárd forinttal kellene megemelnie a fogorvosi ellátásra szánt keretet. Ha a fogorvosok nem kapnak egy nagyobb emelést, elolvad az eddigi kiegészítések eredménye, és a letelepedési támogatások ellenére is tovább nőhet a betöltetlen körzetek száma. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján olvasható nyilvántartás szerint már 261 üres körzet van és ezek előbb-vagy utóbb meg is szűnnek, beolvadnak más körzetbe. Hozzátette: a szeptemberre tervezett demonstrációt támogató aláírásokat jó ideje gyűjtik, ám miután a lapok két nappal ezelőtt beszámoltak arról, hogy Kásler Miklós a Magyar Falu Programmal nagy összegeket ígért az üres orvosi rendelők felújítására, illetve újak kialakítására, rekordot döntött a csatlakozók száma. Nagy Ákos szerint ez ugyanis azt jelenti, hogy ha most valaki új belépőként fogorvosi körzetet vállal, nettó 12-20 milliós támogatással vághat neki, miközben a területen dolgozók nem kapnak segítséget gépparkjuk megújításához sem. A havi működtetést is ugyanabból a biztosító által utalt átlagos 900 ezer forintból kell biztosítaniuk, mint eddig. Önmagában ez is feszültségeket okoz az újonnan belépő és a régi körzetek tulajdonosai között, de az intézkedés csomag befagyasztja a praxisok piacát is. Most körülbelül 8-9 millióért kínálnak egy fogorvosi körzetet, de ha az orvos félévig nem tudja senkinek eladni, akkor a tulajdonjog az önkormányzatra száll. A Falu Programból pedig az is következik, hogy ha valaki kivárja ezt a félévet, nemhogy térítésmentesen, hanem több tízmilliós támogatással hullik ölébe a praxis. Azzal pedig senki sem törődik – mondja Nagy Ákos, hogy fönntarthatók-e a meglévő rendelők.
Szerző
Frissítve: 2019.03.29. 08:34

Tarlós szerint korai lenne egy főpolgármester-jelölti vita

Publikálás dátuma
2019.03.28. 19:46

Fotó: Tóth Gergő
– Korai lenne vitázni, mivel a választás csak fél év múlva lesz és egyelőre az sem biztos, hogy Karácsony Gergely lesz velem szemben az egyedüli ellenfél, pillanatnyilag legalább hárman vagyunk a ringben – nyilatkozta lapunknak Tarlós István.
A főpolgármestert azért kerestük meg, mert Zugló polgármestere csütörtökön közölte: ha Tarlósnak ennyi részletes mondandója van neki, Zuglónak és az egész Budapestnek, akkor legyen egy Karácsony–Tarlós-vita. Karácsony egyben azt is jelezte, a főpolgármester kijelentéseiért jogi lépéseket tesz. A városvezető lapunk megkeresésére azt mondta: nem látja értelmét, hogy arról vitatkozzon, Karácsony Gergely mondta vagy nem mondta, ami több tízezer néző előtt elhangzott az ATV-n. - Sőt úgy tűnik, Horváth Csabával kéne vitatkoznia Karácsonynak, mert az általa elhangzottak sem harmonizálnak az ügyben mondott szavaival - fogalmazott. – Ennek az égvilágon semmi értelme nincsen – jelentette ki Tarlós, aki szerint Karácsony Gergely nem gondolja át a szavait. – Ha tudta, hogy a zuglói parkolási szerződés hátterében Fidesz-MSZP megállapodás van a háttérben, akkor minek írta alá polgármesterként a szerződést? A törvény ugyanis a polgármestereknek vétójogot biztosít az ilyen esetekre – mondta Tarlós István utalva Karácsony Gergely ATV-ben elmondott szavaira. – Én tavaly kétszer is visszadobtam a hármasmetró-felújítási tendereket, pedig az jóval komolyabb nagyságrend volt, mint a zuglói parkolási szerződés – mondta Tarlós. Az pedig szerinte ténykérdés, hogy veszteséges a zuglói parkolás, tavaly 793 millió idén pedig 301 milliós a tervezett veszteség a költségvetésükben. Arról, hogy Karácsony Gergely jogi úton venne elégtételt Tarlós István, annyit mondott: hát tegyen jogi lépéseket! Karácsony Gergely mondta vagy nem mondta amit a nézők tízezrei hallottak? – tette fel a kérdést a főpolgármester. Nem kizárt, hogy az általa elhangzottak alapján képzelhetők el jogi lépések. Szerinte az, hogy Karácsony kezeli ezt a problémát az megkérdőjelezi nemcsak a főpolgármesteri, de a kerületi polgármesteri alkalmasságát is. Az ügy előzménye, hogy Karácsony Gergely az ATV-ben arról beszélt, hogy Zuglónak előnytelen az évekkel korábban megkötött parkolási szerződés, ez pedig egy MSZP-Fidesz megállapodásra vezethető vissza. Erre reagálva Tarlós később úgy fogalmazott: Karácsony még a saját pártfogóit is rezzenéstelen arccal bemártja, ha bajba kerül. Azt is megjegyezte, hogy Karácsonynak „gyanúsan jó a kapcsolata” a Fidesz egy részével. Karácsony erre sokallt be és azt mondta, elege van abból, hogy Tarlós „mindenféle félinformációkkal traktálja a nyilvánosságot”.
Szerző
Frissítve: 2019.03.28. 19:52