Előfizetés

Hosszú sztrájkra készülnek a fogorvosok

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.03.29. 06:00

Fotó: HODYACHAYA ALLA
Szeptemberben két hétig csak sürgősségi ügyeletet látnak el a rendelőkben.
Szeptember első két hetében megint leállnak a térítésmentes ellátást nyújtó fogászati rendelők. Ezalatt csak az ügyeleti és sürgősségi ellátást biztosítják – értesült a Népszava. Másfél évvel ezelőtt egyszer már leállt a körzetek harmada három napra, most azonban ennél jóval hosszabb tiltakozást terveznek a szervezők. A fogorvosok megelégelték, hogy a korábbi ígéretei ellenére a kormány továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket. Míg egy háziorvosi körzet működtetésére átlagosan, havonta 1,7 millió forint jut, addig ugyanazért 900 ezer forintot kapnak a fogorvosi praxisok, miközben az utóbbiak eszköz- és anyagköltsége összehasonlíthatatlanul több. Az elmúlt három év hozadéka, hogy a háziorvosoknak havi 530 ezer forinttal kiegészítették a praxisfinanszírozását. Az alapellátó fogorvosoknak előbb, 2016-ban összesen 2 milliárd forint (praxisonként 50 ezer) egyszeri többletpénz jutott, majd 2017-ben egyösszegű 3 millió forintos kiegészítést, utóbb pedig, 2018-ban további 833 millió forintot, (havi 130 ezret) kaptak. 
- Nem mondhatunk le korábban megfogalmazott elvárásainkról – mondta a Népszavának Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, a demonstráció szervezője, nevezetesen, hogy a kormány folytassa a praxis-finanszírozás korrekcióját. Azaz, szüntesse meg a házi- és a szintén alapellátást végző fogorvosi vállalkozások finanszírozása közötti különbségeket. Ehhez a kormánynak legalább 30 milliárd forinttal kellene megemelnie a fogorvosi ellátásra szánt keretet. Ha a fogorvosok nem kapnak egy nagyobb emelést, elolvad az eddigi kiegészítések eredménye, és a letelepedési támogatások ellenére is tovább nőhet a betöltetlen körzetek száma. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján olvasható nyilvántartás szerint már 261 üres körzet van és ezek előbb-vagy utóbb meg is szűnnek, beolvadnak más körzetbe. Hozzátette: a szeptemberre tervezett demonstrációt támogató aláírásokat jó ideje gyűjtik, ám miután a lapok két nappal ezelőtt beszámoltak arról, hogy Kásler Miklós a Magyar Falu Programmal nagy összegeket ígért az üres orvosi rendelők felújítására, illetve újak kialakítására, rekordot döntött a csatlakozók száma. Nagy Ákos szerint ez ugyanis azt jelenti, hogy ha most valaki új belépőként fogorvosi körzetet vállal, nettó 12-20 milliós támogatással vághat neki, miközben a területen dolgozók nem kapnak segítséget gépparkjuk megújításához sem. A havi működtetést is ugyanabból a biztosító által utalt átlagos 900 ezer forintból kell biztosítaniuk, mint eddig. Önmagában ez is feszültségeket okoz az újonnan belépő és a régi körzetek tulajdonosai között, de az intézkedés csomag befagyasztja a praxisok piacát is. Most körülbelül 8-9 millióért kínálnak egy fogorvosi körzetet, de ha az orvos félévig nem tudja senkinek eladni, akkor a tulajdonjog az önkormányzatra száll. A Falu Programból pedig az is következik, hogy ha valaki kivárja ezt a félévet, nemhogy térítésmentesen, hanem több tízmilliós támogatással hullik ölébe a praxis. Azzal pedig senki sem törődik – mondja Nagy Ákos, hogy fönntarthatók-e a meglévő rendelők.

Tarlós szerint korai lenne egy főpolgármester-jelölti vita

B.Z.
Publikálás dátuma
2019.03.28. 19:46

Fotó: Tóth Gergő
– Korai lenne vitázni, mivel a választás csak fél év múlva lesz és egyelőre az sem biztos, hogy Karácsony Gergely lesz velem szemben az egyedüli ellenfél, pillanatnyilag legalább hárman vagyunk a ringben – nyilatkozta lapunknak Tarlós István.
A főpolgármestert azért kerestük meg, mert Zugló polgármestere csütörtökön közölte: ha Tarlósnak ennyi részletes mondandója van neki, Zuglónak és az egész Budapestnek, akkor legyen egy Karácsony–Tarlós-vita. Karácsony egyben azt is jelezte, a főpolgármester kijelentéseiért jogi lépéseket tesz. A városvezető lapunk megkeresésére azt mondta: nem látja értelmét, hogy arról vitatkozzon, Karácsony Gergely mondta vagy nem mondta, ami több tízezer néző előtt elhangzott az ATV-n. - Sőt úgy tűnik, Horváth Csabával kéne vitatkoznia Karácsonynak, mert az általa elhangzottak sem harmonizálnak az ügyben mondott szavaival - fogalmazott. – Ennek az égvilágon semmi értelme nincsen – jelentette ki Tarlós, aki szerint Karácsony Gergely nem gondolja át a szavait. – Ha tudta, hogy a zuglói parkolási szerződés hátterében Fidesz-MSZP megállapodás van a háttérben, akkor minek írta alá polgármesterként a szerződést? A törvény ugyanis a polgármestereknek vétójogot biztosít az ilyen esetekre – mondta Tarlós István utalva Karácsony Gergely ATV-ben elmondott szavaira. – Én tavaly kétszer is visszadobtam a hármasmetró-felújítási tendereket, pedig az jóval komolyabb nagyságrend volt, mint a zuglói parkolási szerződés – mondta Tarlós. Az pedig szerinte ténykérdés, hogy veszteséges a zuglói parkolás, tavaly 793 millió idén pedig 301 milliós a tervezett veszteség a költségvetésükben. Arról, hogy Karácsony Gergely jogi úton venne elégtételt Tarlós István, annyit mondott: hát tegyen jogi lépéseket! Karácsony Gergely mondta vagy nem mondta amit a nézők tízezrei hallottak? – tette fel a kérdést a főpolgármester. Nem kizárt, hogy az általa elhangzottak alapján képzelhetők el jogi lépések. Szerinte az, hogy Karácsony kezeli ezt a problémát az megkérdőjelezi nemcsak a főpolgármesteri, de a kerületi polgármesteri alkalmasságát is. Az ügy előzménye, hogy Karácsony Gergely az ATV-ben arról beszélt, hogy Zuglónak előnytelen az évekkel korábban megkötött parkolási szerződés, ez pedig egy MSZP-Fidesz megállapodásra vezethető vissza. Erre reagálva Tarlós később úgy fogalmazott: Karácsony még a saját pártfogóit is rezzenéstelen arccal bemártja, ha bajba kerül. Azt is megjegyezte, hogy Karácsonynak „gyanúsan jó a kapcsolata” a Fidesz egy részével. Karácsony erre sokallt be és azt mondta, elege van abból, hogy Tarlós „mindenféle félinformációkkal traktálja a nyilvánosságot”.

Tóth Bertalan: minél több a közös uniós szabály, annál biztosabb a magyarok sorsa

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.28. 18:54
Tóth Bertalan
Fotó: Tóth Gergő
Az MSZP elnöke egy szegedi rendezvényen elmondta, a kormány azért beszél a "nemzetállamok Európájáról", hogy minél kevesebb közös szabályt kelljen betartania, és fenntarthassa korrupt rendszerét.
Az MSZP programja a szociális Európáról szól, arról az Európáról, amely nemcsak a közös piac feltételrendszerét szabályozza, hanem az európai polgárok életkörülményeit javító intézkedéseket, közös szabályokat tud elfogadni - mondta Tóth Bertalan pártelnök csütörtökön az MSZP európai parlamenti  választási kampányának szegedi állomásán. Hozzátette: a kormánypárt ezzel ellentétben a nemzetállamok Európájáról beszél, "aminek nincs más oka, mint hogy minél kevesebb európai uniós szabály legyen, hiszen úgy annál kevesebbet kell betartani, és így fenn lehet tartani azt a korrupciós rendszert, azt az államilag szervezett korrupciós gépezetet, ami ma Magyarországon tapasztalható".
Az MSZP programja azt jelenti, hogy olyan közös szabályok szülessenek, amelyek az Európában, köztük a Magyarországon élő emberek sorsát segítik.

Ezek az európai minimálbérről, a minimálnyugdíjról és a családtámogatási rendszerről szólnak, amelyek garanciát adhatnak arra, hogy az európai közösség gazdasági eredményeit az európai polgárok igénybe tudják venni - közölte az ellenzéki politikus.

Mint mondta, és ahogy arról tegnap egy rádióinterjúja kapcsán bővebben is írtunk, pártja európai parlamenti képviselői azért fognak küzdeni, hogy az unióban a minimális bér legyen egységesen 750 euró, hiszen ez ma Magyarországon 470 euró (149 ezer forint). Követelni fogják, hogy legyen a minimális nyugdíj 300 euró, és javasolni fogják, hogy a családi pótlék legyen legalább 150 euró, ami a jelenlegi támogatás többszöröse - sorolta.
Hangsúlyozta: ezek a közös szabályok egyrészt a felzárkózást szolgálják, másrészt megállíthatják azt az elvándorlási tendenciát, ami jelenleg tapasztalható az országban.

Az MSZP elnöke kiemelte: minél több közös szabály van, annál jobban mélyül az integráció, annál nagyobb garanciát kapnak az európai, köztük a magyar polgárok, hogy a juttatásokhoz hozzáférnek.

Közölte: örül annak, hogy meg tudtak állapodni a Párbeszéddel, és a választói igényeknek megfelelően létrehozták Magyarország egyetlen közös listáját. Az együttműködés fő eleme az a politika, ami kisebb hangsúlyt kap ma Magyarországon: a klímavédelem, a környezetvédelem és az energiaszegénység problémái, valamint egyebek mellett a klímaváltozás, a környezetszennyezés okozta társadalmi problémák kezelése.
Ezek megjelenése a magyar közéletben azért fontos, mert "gyermekeink, unokáink jövőjéről van szó" - mondta.

"Ha ugyanis a Fidesz kisodródik az Európai Néppártból, ebből a progresszív pártcsaládból, és partvonalra kerül, akkor nekünk lesz a feladatunk, hogy képviseljük az unióban Magyarország, a magyar emberek érdekeit" - tette hozzá Tóth Bertalan.