Előfizetés

„Előre nem látható körülmények”: 912 millióval drágult a múzeum szerződése

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.03.29. 12:33
Az Iparművészeti Múzeum rekonstrukcióját megelőző kiköltözés
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Két tételben módosították a megállapodást, amivel a múzeum műtárgyait tároló Museum Complex Kft. járt jól.
Pár napon belül két olyan módosítás is megjelent az uniós Közbeszerzési Értesítőben, ami jócskán megdrágította a felújítás alatt álló Iparművészeti Múzeum tárolási szerződését. Az 2017 decemberében aláírt, és eredetileg idén márciusig érvényes szerződést a Museum Complex Kft. -vel kötötte az IMM, a cég akkor 1,35 milliárd forintért vállalta, hogy a munkálatok idejére megóvja a múzeumi gyűjteményt Jászberényi úti 55. szám alatti telephelyén.

Elhúzódó felújítás, „meglepetés műtárgyak” emelik az árat

A szerződés tavaly májusban azonban 1,79 milliárd forintra  drágult, igaz, erről csak idén március 25-én jelent meg a hivatalos értesítés. A módosítást előre nem látható okkal – az Iparművészeti elhúzódó rekonstrukciójával – magyarázták, ami miatt egy évvel kellett meghosszabbítani a szolgáltatás időtartamát. 
A következő módosítás már idén februárban történt, és pénteken hozta az uniós lap: ezúttal már 2,27 milliárd forintra nőtt a letéti szerződés értéke. A drágulás oka ezúttal az volt, hogy sok „meglepetéstétel” került elő a múzeum lezárt raktáraiból, szekrényeiből, és ezeket a leltári szám nélküli műtárgyakat is el kell helyezni valahol. Mivel pedigf az IMM restaurátorrészlege és leltári osztálya is ideiglenesen a Museum Complex telephelyére költözött, ide viszik át a most megtalált tárgyakat is, amihez új helyszínt építenek. 

Mihez képest eredeti?

A szerződés bájos kitétele, hogy „tényleges szolgáltatási díj nem változik, csak a csomagolások, szállítások megemelkedett tételszámmal arányos díja emelkedik, illetőleg egy egyszeri kiépítési többletköltség jelenik meg módosításként jelen okirathoz mellékelten csatolt Költségvetés alapján”
Vagyis, a letéti szerződés úgy drágult nem egészen egy éven belül 912 millió forinttal, hogy a tényleges szolgáltatási díj ugyanannyi maradt.

Az is trükkös megállapításnak tűnik a dokumentumban, hogy „a módosítás során felmerült ellenérték növekedés nem haladja meg az eredeti szerződés értékének 50 %-át”. Ez ugyanis csak akkor igaz, hogy ha az egyszer már  módosított szerződést tekintjük „eredetinek” – a 2017 decemberében kötött megállapodáshoz képest ugyanis bőven az 50 százalék felett tart a drágulás.

Jól hoz a irodaköltöztetés is

A Museum Complex Kft. egyébként nagyot szakított a múzeum irodabútorainak fuvarozásával is: mint lapunk korábban megírta, közel 70 millióért, számításaink szerint darabáron több mint 17600 forintért vállalták 3864 berendezési tárgy szállítását, legyen szó páncélszekrényről vagy tíz darab alatti tányérkészletrő

Az 1300 milliárdról szóló mesét benyelő Kósa Lajos az intellektuális vezetőket hiányolta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.29. 11:01

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Siófokról annyit tudott mondani, hogy mérete alapján is a Balaton Déli-partjának fővárosa.
Az őszi önkormányzati választások jelentőségéről szólva a sonline.hu tudósítása szerint Kósa Lajos a Polgári Kávéház című siófoki rendezvénysorozatán arról beszélt, hogy a hazai ellenzéknek értelmezhető programja, és intellektuálisan jelentős vezetői sincsenek. Kósa meglátása szerint ez a települések között, a forrásokért zajló versenyben komoly veszélyt jelent.  Balatonfüredet és Siófokot összehasonlítva a politikus úgy fogalmazott, hogy míg az északi parti város a térség legjelentősebb települése lett főként azért, mert világos koncepció mentén építkeznek, addig Siófok mostanra már csak a mérete miatt nevezhető a déli part fővárosának.    HIRDETÉS 
Emlékeztetőül: Kósa megállapodást írt alá a "csengeri asszonnyal", aki évek óta azt állítja magáról, hogy 1300 milliárd forintnyi vagyont örökölt - a dokumentum azt taglalta, miképp fektethető be ez a gigászi summa, a fideszes politikus közben közbenjárásával.

Mindjárt kiderül, hogy az Iszlám Állam vezérét fogtuk el

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.29. 10:59

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Hollik István kormányszóvivő már csak terroristavezérnek nevezte a hamis papírokkal elkapott F. Hassszánt, és migránskártyázva ugrott neki Brüsszelnek.
Hollik István a jelek szerint már megkapta, esetleg meg is írta az ítéletet a terrorcselekményekkel gyanúsított, Magyarországon elfogott szír férfi ügyében: hiába folyik még nyomozás F. Hassszán múltjáról, a kormányszóvivő az MTI szerint pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta:  ismert, hogy Hassan F. szír terroristavezér is kapott brüsszeli "migránskártyát", ezt a terrorista ügyvédje a napokban meg is erősítette.
Valószínűleg csak egy sorosbérenc akadna fenn olyan apróságokon, hogy  bankkártyát minden, menekültstátuszú személy kap Görögországban, köztük azok is, akik épp az Iszlám Állam elől menekülve jutottak el az uniós tagállamba; vagy hogy az Iszlám Államnak egy vezére van, és őt Abu Bakr al-Bagdadinak hívták (vagy hívják, ha még él, ez ugyanis nem biztos).    Hollik azonban nem sorosbérenc – hiába kapott anyja alapítványa kis összegű támogatást a milliárdos egyik alapítványától  – és nem is akad fenn ilyesmin.  Helyette számon kérte az Európai Bizottságot: tudtak e arról,hogy egy szír terroristavezér is kapott „migránskártyát, tehát tudomásuk volt-e arról, hogy „az Iszlám Állam hóhérát pénzelik” .