Előfizetés

Egyre veszélyesebbek a klímaváltozás hatásai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.29. 19:57
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A globális felmelegedés hatásai felgyorsultak, amelyek egyre inkább érezhetőek is – derült ki a Meteorológiai Világszervezet a 2018-as évre vonatkozó jelentéséből.
A Nemzetközi Energiaügynökség héten közölt aggasztó adatai - 2018-ban a szén-dioxid-kibocsátás 1,7 százalékkal nőtt az energiafelhasználás növekedése következtében – után a csütörtökön egy sajtótájékoztatón mutatták be a Meteorológiai Világszervezet (WMO) 2018-as évre vonatkozó klímajelentését. António Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta, hogy a klímaváltozás gyorsabban halad, mint az irányítására tett erőfeszítéseink. A jelentésben szereplő adatok komoly aggodalomra adnak okot.
A szervezet szerint a a globális felmelegedés fizikai és pénzügyi hatásai is egyre gyorsulnak, mert a levegőbe kerülő üvegházhatású gázok miatt a globális átlaghőmérséklet egyre veszélyesebb magasságokba emelkedik. A jelentés szerint tavaly 62 millió embert sújtott világszerte a szélsőséges időjárás, kétmillió embernek kellett elhagynia otthonát. 35 millió embert sújtottak az áradások és több mint 1600 ember halt meg hőhullámok, erdő-és bozóttüzek következtében Európában, Japánban és az Egyesült Államokban.
Az első jelentés kiadásakor, 1993-ban, a szén-dioxid levegőben mért szintje 357 ppm volt, ez mára 405,55 ppm-re emelkedett, és a tendencia vélhetően így is fog folytatódni. 2018 a negyedik legmelegebb év volt, a globális átlaghőmérséklet pedig már közel 1 Celsius-fokkal magasabb, mint amit 1850 és 1900 között mértek. Samantha Hepburn, az ausztrál Deakin Egyetem professzora szerint a jelentés egyértelműen bizonyítja, a globális felmelegedés hatásai felgyorsultak  – írta a BBC.
„Ha mindez így folytatódik, az évszázad végére 3-5 Celsius-fokkal lehet magasabb a globális átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti szinthez képest. Már 2 Celsius-fokos emelkedés is súlyos katasztrófához vezethet, a 3-5 fokos emelkedés pedig beláthatatlan következményekkel járhat.”

A jelentés szerint az üvegházhatású gázok miatt a tengereket és óceánokat melegszenek. 2018-ban a tengerek felső 700, valamint felső 2000 méteres rétegének hőmérséklete rekordszintre emelkedett. Eközben a tengerszint is tovább emelkedett.

35 év után megoldódott a partra vetődő Garfield-telefonok rejtélye

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.29. 12:16

Fotó: FRED TANNEAU / AFP
Megfejtették, honnan sodródnak évtizedek óta időnként a franciaországi Bretagne egyik tengerpartjára a Garfield-telefonok.
Több mint harminc éve vetődnek időnként a Bretagne Iroise tengerparti részére a legendás képregényfiguráról mintázott készülékek. A nyolcvanas években nagy népszerűségnek örvendő telefonok ma már főleg a gyűjtők számára értékesek. Eddig nem tudták, honnan és miért sodródnak a partra a Garfield-telefonok, viszont most, a BBC beszámolója szerint, kiderült, a környezetvédők jól sejtették: egy elveszett konténerből „úsznak” ki. 
Az Ar Vilantsou nevű, helyi szemétszedő csoport tavaly kampányt indított a tengerpartot elöntő szemét ellen, amelynek jelképéül a Garfield-telefonokat választották. Ekkor jelentkezett egy helyi gazda, aki emlékezett, hogy a nyolcvanas évek végén egy nagy vihar után mosta partra a tenger az első telefont. A férfi azt is tudta, hogy az elveszett rakomány egy félreeső barlangnál lehet, amelyet azonban csak apály idején lehet megközelíteni. 
A környezetvédők a sziklákon lemászva rengeteg telefont találtak, a konténerhez azonban nem fértek hozzá, mert az évek alatt beágyazódott a hasadékba, így nem lehet tudni, hogy még hány narancssárga készülék lehet benne. Könnyen lehet, hogy ezeket a vízállás változásával partra sodorja majd a tenger.
Az Ar Viltansou aktivistái továbbra is vállalják, hogy összegyűjtik a csak nagyon hosszú idő alatt lebomló műanyagból készült Garfieldokat a tengerpartról. 

Egy órára elsötétülnek a városok szombaton

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.29. 09:55

Fotó: Hao qunying / Imaginechina / AFP
Idén is több nagy és kisebb város is csatlakozik világszerte a Föld Órája elnevezésű akcióhoz, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld egészségére és a klímaváltozásra. Idén Budapest fényeinek lekapcsolása élőben követhető lesz a Facebookon.
Minden évben, március utolsó hétvégéjén kialszanak a fények; a világ számos pontján lekapcsolják a díszkivilágításokat a főbb nevezetességeken és számos háztartásban is egy órára szünetel az elektromos világítás. A 2007-ben Ausztráliában a WWF és helyi önkéntesek által életre hívott Föld Órája mára a világ egyik legnagyobb eseményévé vált és sokakat ösztönöz arra, hogy cselekedjenek felelősen a bolygónk jövőjéért. A hivatalos lekapcsolást szombat este fél kilenckor a WWF Magyarország egy dunai hajóról élőben közvetíti a Facebook-oldalán
A héten ér véget a szervezet négyhetes kihívássorozata, ami kivitelezhető fenntarthatósági tippeket ad a táplálkozás, a hulladékcsökkentés, a háztartás és az energiatakarékosság terén. 
„A kihívás már negyedik hete terjed a közösségi média felületein #földórája2019 hashtaggel, és a posztok egyértelművé tették: a fenntartható életmód hazánkban is egyre menőbb. Bolygónk megóvása és a fenntarthatóság követendő példa lett, mindenki a maga módján tesz a környezetéért“

- mondta Antal Alexa a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Sokan húsmentes ételek fotóit osztják meg – hiszen a hús ipari előállítása több szempontból is rendkívül környezetterhelő -, de több poszt született arról is, ahogy nejlonzacskó helyett vászonszatyrot, fonott kosarat vagy többször használatos zöldség- és gyümölcstartó zsákot használnak a magyarok. Mások megmutatták, hogy a műanyag fogkefét bambuszra cserélték, de olyan is akadt, aki még a hidegben is bringára pattant autózás helyett, továbbá van, aki kissé formátlan, ám kifogástalan minőségű gyümölccsel üzeni: ha nem csak a tökéletes, szimmetrikus darabokat választjuk, azzal csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást. De a környezetbarát tisztítószerek, eldobható műanyagpalack helyett a csapvízzel töltött kulacs, a mosható pelenka, a pálmaolajmentes termékek és a szelektív hulladékgyűjtés is előtérbe került. 
Az e heti, utolsó kihívás témája az energiatakarékosság, amelyhez még lehet csatlakozni. A Föld Órája honlapon található tanácsok között szerepel például, hogy húzzuk ki a töltőt a konnektorból, ha nem használjuk, mindig teljesen megtöltve indítsuk el a mosógépet és használjunk LED-izzókat, amelyek harmadannyi a szén-dioxid-kibocsátásuk, ráadásul hosszabb az élettartamuk. 
Néhány éve a Felelős Gasztrohős Alapítvány Fenntartható Vendéglátóhelyei is csatlakoztak a megmozduláshoz és a Föld Óráján elkezdtek gyertyafényes vacsorákat tartani.
“Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a nagymértékű elektromosáram-felhasználást ezzel az egy órával nem lehet kompenzálni, de a szemléletformálásra jó alkalom lehet egy ilyen gyertyafényes vacsora, ahol szezonális, pálmaolajmentes fogásokat kóstolhatnak a vendégek”

- mondta Vighné Boóc Judit, Fenntartható Vendéglátóhely szakértő.