Eltemették Baló György újságírót

Publikálás dátuma
2019.03.30. 17:32
1947-2019
Fotó: RTL Klub
Végső nyugalomra helyezték Baló György Pulitzer-emlékdíjas, Prima Primissima Díjas újságírót, televíziós műsorvezetőt szombaton Budapesten.
Családja, barátai, pályatársai és tisztelői búcsúztak Baló Györgytől a Farkasréti temetőben. Baló György 1947. június 14-én, Budapesten született. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-angol-német szakon. A Magyar Televízió (MTV) külpolitikai szerkesztőségében dolgozott 1975-től, valamint a Mozgó Világ munkatársa is volt; 1989-ben a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöki tisztségét töltötte be. Később, 2000-től az MTV műsorvezetőjeként, majd 2002-től 2006-ig kulturális igazgatójaként dolgozott, 2002-2003 között A hét főszerkesztője volt. 2009-ben a Magyar Rádió Kossuth adóján a 180 perc című reggeli műsort vezette, majd 2010-től 2012-ig az MTV főszerkesztői posztját töltötte be. Baló Györgyöt 1982-ben Rózsa Ferenc-díjjal, 1988-ban Balázs Béla-díjjal, 1991-ben Pulitzer-emlékdíjjal, 2017-ben Prima Primissima Díjjal tüntették ki. Életének 72. évében, március 18-án hunyt el, méltósággal viselt, hosszú betegség után, szerettei körében. 
Szerző
Frissítve: 2019.03.30. 20:59

Focipályát csináltak a tüntetők a Kossuth térből (fotók)

Publikálás dátuma
2019.03.30. 17:17

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A tiltakozók így akarták megmutatni, hogy kevés pénzből is lehet futballozni.
Szimbolikus focimeccset tartott a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet a Kossuth téren. Az eseményre azokat a diákokat várták, akik szerint a kormány aránytalanul sok pénzt költ a sportra, miközben tönkreteszik a magyar tudományos életet és az oktatást.
„A foci a mi szenvedélyünk is, nem csak a politikusoké! De ettől még kikérjük magunknak, hogy míg stadionok és sport centrumok gomba módjára szaporodnak, az oktatást és a tudományos kutatást csak megalázás éri!”

– közölték korábban a szervezők.

Mérce tudósítása szerint összesen hatan vettek részt a bajnokságban, a szervezők mellett például a Független Diákparlament és az Oktatói Hálózat is verbuvált egy-egy csapatot. Ahogy a szervezők fogalmaztak,
„amíg a kormány a rombolás és a megosztás politikáját képviseli, mi a fejlődést és a szolidaritást.”

Az eseményen elhangzott: azért tüntetnek, hogy megmutassák, „focizni lehet kevés pénzből is, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat”. Úgy vélik, ahhoz hogy a jövő nemzedékének megadhassák azokat az esélyeket, melyeket ők is megkaptak, legalább egy minimum színvonalat meg kell tartani az oktatásban, ehhez pedig pénz kell. A másik probléma, hogy a kormány „szisztematikusan leépít minden függetlenséget”, beleszól abba, ki legyen az igazgató, hogy a kutatók mit kutassanak, és hogy az emberek mit akarnak tanulni az egyetemeken.
Korábban a Társaság a Szabadságjogokért közölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megtiltotta volna a Szabad Egyetem Foci kupát, azonban a Fővárosi Törvényszék közbe lépett, és megakadályozta, hogy a rendőrség ellehetetlenítse a szimbolikus demonstrációt.
Szerző

Államtitok lett a fóti gyermekváros sorsa

Publikálás dátuma
2019.03.30. 15:55

Fotó: Népszava
Titkosította a minisztérium a fóti Károlyi István Gyermekközpont felszámolására vonatkozó adatokat. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő ezért bírósági úton szerezné meg őket.
Hiába próbált közérdekű adatigényléssel konkrétumokat megtudni a fóti Károlyi István Gyermekközpont tervezett megszüntetéséről Szél Bernadett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elutasította az adatok kiadását – azokat ugyanis tíz évre titkosították. A független országgyűlési képviselő szombaton Facebook-posztban számolt be erről, a minisztérium magyarázata az volt, hogy a kért adatok „döntés megalapozását szolgáló adatnak” minősülnek, ezért titkosak. A politikus jelezte: pert indít az Emmi ellen. Az Emmi több mint két éve nem hajlandó részletes szakmai tervvel előállni a gyermekközpont – ismertebb nevén Gyermekváros – felszámolásával kapcsolatban – kérdés, létezik-e egyáltalán ilyen kidolgozott koncepció. Eddig azt lehet tudni, hogy a Fóton élő állami gondozott speciális és különleges igényű gyerekeket budapesti, kalocsai, zalaegerszegi intézményekbe költöztetnék át, a gyermekközpontban ellátott kísérő nélküli menekült gyerekeket pedig az Aszódi Javítóintézet területén helyeznék el május 31-ét követően. A Gyermekváros bezárása része annak a kitagolási folyamatnak, amellyel minden olyan „tömegszerű” szociális intézményt megszüntetnének, ahol a gondozottak a társadalomtól elzárva élnek. Csakhogy a fóti gyermekközpont nem ilyen: noha az otthon a fóti Károlyi-kastély területén helyezkedik el, a kastélyban nem élnek állami gondozottak. Számukra a kastély 60 hektáros, ősfás parkjában alakítottak ki családias lakóotthonokat már évekkel ezelőtt – több milliós uniós forrásból. A park pedig nem zárt, hanem mindenki számára nyitva áll, a gyerekek is szinte minden városi rendezvényen részt vesznek – gyakran épp a Gyermekváros ad otthont különböző kulturális eseményeknek. Az Emmihez nemrég lapunk is közérdekű adatigényléssel fordult a Fóton ellátott menekült gyerekekkel kapcsolatban: pontos számukra és a gyermekközpont bezárását követő elhelyezésük körülményeire voltunk kíváncsiak. 
„A Gyermekközpontban elhelyezett gyermekek létszáma az engedély nélküli eltávozások és a befogadások miatt napi szinten változik, ezért havi létszámadatokat az adott hónapra vonatkozóan a jelen lévő kísérő nélküli kiskorúak legalacsonyabb illetve legmagasabb napi létszámának megadásával tudunk szolgáltatni.”

- írták.

Tájékoztatásuk szerint idén februárban a „legalacsonyabb napi létszám” hat főt, a legmagasabb tíz főt tett ki. A jövőbeni elhelyezésükre vonatkozó kérdésünkre annyit válaszoltak: „a Károlyi István Gyermekközpontban biztosított ellátásokat a jövőben az ország más területén működő gyermekotthonokban fogják biztosítani”.
Mivel az utóbbi időben Fülöp Attila szociális államtitkár gyakran hangoztatta, cél az állami gondozott gyerekek nevelőszülőknél történő elhelyezése is, megkérdeztük, a fóti gyerekek bármelyikét sikerülhet-e nevelőszülőknél elhelyezni, illetve milyen tapasztalatokról lehet beszámolni a nemrégiben útjára indított Befogadlak nevelőszülői programmal kapcsolatban. Az Emmi szűkszavúan csak annyit írt: „a programot azért indítottuk el, hogy felhívjuk arra a figyelmet, hogy a gyermekek a családoknál vannak a legjobb helyen”. Ebből az olvasható ki, hogy pusztán figyelemfelhívó, nem konkrét gyermek-elhelyezési programról van szó. A gyermekek jövője mellett az is kérdés, mi lesz az otthon jelenlegi és egykori, ma már nyugdíjas dolgozóinak sorsa – utóbbiak ugyanis, korábbi szerződésük alapján életük végéig használhatnák szolgálati lakásaikat. Ezzel kapcsolatban az Emmi csak annyit közölt: „az érintett gyermekek és munkatársak helyzete személyre szabottan lesz megvizsgálva”. Nemrég ugyancsak Szél Bernadett nyomozta ki, hogy a Gyermekváros területéből több ingatlant is a szomszédos Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat lovasterápiás központjának adna át az állam – az egyik területen pedig a volt dolgozók lakásai találhatóak. Ezt firtató kérdésünkre az Emmi az MNV Zrt-hez irányított minket, ahonnan egyelőre nem kaptunk tájékoztatást. Kerestük Edvi Pétert, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület ügyvezetőjét is, ám csak az egyesület sajtóreferensét sikerült elérnünk. Mint kiderült, Edvi Péter hetek óta külföldön van, amíg vissza nem tér, addig nem tudnak tájékoztatást adni. Érdekesség, hogy Edvi a Fóti Hírnök tavaly februári számában úgy nyilatkozott: az elmúlt években a minisztérium többször felkérte őket, hogy vegyék át a Gyermekvárost, de nem kívántak élni a lehetőséggel. „Most is köszönjük egyesek javaslatát, de köszönjük, nem kérjük” – írta.  

Petíció a Gyermekváros megmentéséért

Aláírásgyűjtést indított a fóti Károlyi István Gyermekközpont bezárása ellen az aHang Platform. A platform korábban az otthonápolási díj emelésért küzdő civilek hangját erősítette fel, több tízezer aláírással ellátott petíciót küldve a döntéshozóknak. Most azt írják: „a jelek szerint az otthon bezárása, lakóinak elköltöztetése nem a gyermekekért történik, hanem az intézménynek otthont adó területet, benne pedig a kastélyt szeretné hasznosítani a kormány. Nem engedhetjük, hogy ez megtörténjen! Semmilyen gazdasági érdek nem lehet fontosabb az államra bízott gyermekek sorsánál! Ne veszélyeztessék a fóti Károlyi István Gyermekközpont kis lakóinak életét!” A petíciót a terjed.ahang.hu oldalon lehet aláírni. 

Szerző
Frissítve: 2019.03.30. 17:11