Előfizetés

Focipályát csináltak a tüntetők a Kossuth térből (fotók)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.30. 17:17

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A tiltakozók így akarták megmutatni, hogy kevés pénzből is lehet futballozni.
Szimbolikus focimeccset tartott a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet a Kossuth téren. Az eseményre azokat a diákokat várták, akik szerint a kormány aránytalanul sok pénzt költ a sportra, miközben tönkreteszik a magyar tudományos életet és az oktatást.
„A foci a mi szenvedélyünk is, nem csak a politikusoké! De ettől még kikérjük magunknak, hogy míg stadionok és sport centrumok gomba módjára szaporodnak, az oktatást és a tudományos kutatást csak megalázás éri!”

– közölték korábban a szervezők.

Mérce tudósítása szerint összesen hatan vettek részt a bajnokságban, a szervezők mellett például a Független Diákparlament és az Oktatói Hálózat is verbuvált egy-egy csapatot. Ahogy a szervezők fogalmaztak,
„amíg a kormány a rombolás és a megosztás politikáját képviseli, mi a fejlődést és a szolidaritást.”

Az eseményen elhangzott: azért tüntetnek, hogy megmutassák, „focizni lehet kevés pénzből is, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat”. Úgy vélik, ahhoz hogy a jövő nemzedékének megadhassák azokat az esélyeket, melyeket ők is megkaptak, legalább egy minimum színvonalat meg kell tartani az oktatásban, ehhez pedig pénz kell. A másik probléma, hogy a kormány „szisztematikusan leépít minden függetlenséget”, beleszól abba, ki legyen az igazgató, hogy a kutatók mit kutassanak, és hogy az emberek mit akarnak tanulni az egyetemeken.
Korábban a Társaság a Szabadságjogokért közölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megtiltotta volna a Szabad Egyetem Foci kupát, azonban a Fővárosi Törvényszék közbe lépett, és megakadályozta, hogy a rendőrség ellehetetlenítse a szimbolikus demonstrációt.

Államtitok lett a fóti gyermekváros sorsa

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.03.30. 15:55

Fotó: Népszava
Titkosította a minisztérium a fóti Károlyi István Gyermekközpont felszámolására vonatkozó adatokat. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő ezért bírósági úton szerezné meg őket.
Hiába próbált közérdekű adatigényléssel konkrétumokat megtudni a fóti Károlyi István Gyermekközpont tervezett megszüntetéséről Szél Bernadett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elutasította az adatok kiadását – azokat ugyanis tíz évre titkosították. A független országgyűlési képviselő szombaton Facebook-posztban számolt be erről, a minisztérium magyarázata az volt, hogy a kért adatok „döntés megalapozását szolgáló adatnak” minősülnek, ezért titkosak. A politikus jelezte: pert indít az Emmi ellen. Az Emmi több mint két éve nem hajlandó részletes szakmai tervvel előállni a gyermekközpont – ismertebb nevén Gyermekváros – felszámolásával kapcsolatban – kérdés, létezik-e egyáltalán ilyen kidolgozott koncepció. Eddig azt lehet tudni, hogy a Fóton élő állami gondozott speciális és különleges igényű gyerekeket budapesti, kalocsai, zalaegerszegi intézményekbe költöztetnék át, a gyermekközpontban ellátott kísérő nélküli menekült gyerekeket pedig az Aszódi Javítóintézet területén helyeznék el május 31-ét követően. A Gyermekváros bezárása része annak a kitagolási folyamatnak, amellyel minden olyan „tömegszerű” szociális intézményt megszüntetnének, ahol a gondozottak a társadalomtól elzárva élnek. Csakhogy a fóti gyermekközpont nem ilyen: noha az otthon a fóti Károlyi-kastély területén helyezkedik el, a kastélyban nem élnek állami gondozottak. Számukra a kastély 60 hektáros, ősfás parkjában alakítottak ki családias lakóotthonokat már évekkel ezelőtt – több milliós uniós forrásból. A park pedig nem zárt, hanem mindenki számára nyitva áll, a gyerekek is szinte minden városi rendezvényen részt vesznek – gyakran épp a Gyermekváros ad otthont különböző kulturális eseményeknek. Az Emmihez nemrég lapunk is közérdekű adatigényléssel fordult a Fóton ellátott menekült gyerekekkel kapcsolatban: pontos számukra és a gyermekközpont bezárását követő elhelyezésük körülményeire voltunk kíváncsiak. 
„A Gyermekközpontban elhelyezett gyermekek létszáma az engedély nélküli eltávozások és a befogadások miatt napi szinten változik, ezért havi létszámadatokat az adott hónapra vonatkozóan a jelen lévő kísérő nélküli kiskorúak legalacsonyabb illetve legmagasabb napi létszámának megadásával tudunk szolgáltatni.”

- írták.

Tájékoztatásuk szerint idén februárban a „legalacsonyabb napi létszám” hat főt, a legmagasabb tíz főt tett ki. A jövőbeni elhelyezésükre vonatkozó kérdésünkre annyit válaszoltak: „a Károlyi István Gyermekközpontban biztosított ellátásokat a jövőben az ország más területén működő gyermekotthonokban fogják biztosítani”.
Mivel az utóbbi időben Fülöp Attila szociális államtitkár gyakran hangoztatta, cél az állami gondozott gyerekek nevelőszülőknél történő elhelyezése is, megkérdeztük, a fóti gyerekek bármelyikét sikerülhet-e nevelőszülőknél elhelyezni, illetve milyen tapasztalatokról lehet beszámolni a nemrégiben útjára indított Befogadlak nevelőszülői programmal kapcsolatban. Az Emmi szűkszavúan csak annyit írt: „a programot azért indítottuk el, hogy felhívjuk arra a figyelmet, hogy a gyermekek a családoknál vannak a legjobb helyen”. Ebből az olvasható ki, hogy pusztán figyelemfelhívó, nem konkrét gyermek-elhelyezési programról van szó. A gyermekek jövője mellett az is kérdés, mi lesz az otthon jelenlegi és egykori, ma már nyugdíjas dolgozóinak sorsa – utóbbiak ugyanis, korábbi szerződésük alapján életük végéig használhatnák szolgálati lakásaikat. Ezzel kapcsolatban az Emmi csak annyit közölt: „az érintett gyermekek és munkatársak helyzete személyre szabottan lesz megvizsgálva”. Nemrég ugyancsak Szél Bernadett nyomozta ki, hogy a Gyermekváros területéből több ingatlant is a szomszédos Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat lovasterápiás központjának adna át az állam – az egyik területen pedig a volt dolgozók lakásai találhatóak. Ezt firtató kérdésünkre az Emmi az MNV Zrt-hez irányított minket, ahonnan egyelőre nem kaptunk tájékoztatást. Kerestük Edvi Pétert, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület ügyvezetőjét is, ám csak az egyesület sajtóreferensét sikerült elérnünk. Mint kiderült, Edvi Péter hetek óta külföldön van, amíg vissza nem tér, addig nem tudnak tájékoztatást adni. Érdekesség, hogy Edvi a Fóti Hírnök tavaly februári számában úgy nyilatkozott: az elmúlt években a minisztérium többször felkérte őket, hogy vegyék át a Gyermekvárost, de nem kívántak élni a lehetőséggel. „Most is köszönjük egyesek javaslatát, de köszönjük, nem kérjük” – írta.  

Petíció a Gyermekváros megmentéséért

Aláírásgyűjtést indított a fóti Károlyi István Gyermekközpont bezárása ellen az aHang Platform. A platform korábban az otthonápolási díj emelésért küzdő civilek hangját erősítette fel, több tízezer aláírással ellátott petíciót küldve a döntéshozóknak. Most azt írják: „a jelek szerint az otthon bezárása, lakóinak elköltöztetése nem a gyermekekért történik, hanem az intézménynek otthont adó területet, benne pedig a kastélyt szeretné hasznosítani a kormány. Nem engedhetjük, hogy ez megtörténjen! Semmilyen gazdasági érdek nem lehet fontosabb az államra bízott gyermekek sorsánál! Ne veszélyeztessék a fóti Károlyi István Gyermekközpont kis lakóinak életét!” A petíciót a terjed.ahang.hu oldalon lehet aláírni. 

Ujhelyi vendégül látta a fideszes sajtót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.30. 14:45
Ujhelyi István
Fotó: Javier Bernal Revert / Európai Parlement
AZ MSZP EP-képviselője körbevezette szőregi házában és kertjében az újságírókat, hogy megmutassa, szerinte miben hazudott a kormányközeli média.
Az elmúlt években Botka László polgármesterrel és Szabó Sándor képviselővel egyre inkább úgy érezték, mintha a Fidesz-központ „lejáratásokban és egészen hihetetlen hazugságterjesztésben felelős emberei” Szegedre akarnának koncentrálni. Majd megérkezett Kubatov is a városba, egy budapesti és pécsi különítménnyel, azzal a szándékkal, hogy bármit előássanak, vagy csak hazugsággal lássák el a szegedi választókat – kezdte rendhagyó sajtótájékoztatóját Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője Szeged Szőreg városrészében, saját otthona kapuja előtt elmondott beszédében kiemelte: sokáig azt hallgatta, hogy 400 millió forintot „talicskázott ki” a Szeviépből, de amikor az elsőfokú bírósági döntés megszületett, kiderült, hogy a vádiratban vagy az ítéletben még csak említés szinten sem beszélnek szocialista politikusokról. Aztán találtak egy vádlottat, aki nem csak a Szeviép-perben, hanem egy másik büntetőügyben is érintett, és meg lehet győzni arról, hogy egy jó vádalkuval esetleg csökkenteni lehet az évek számát. Ő, majd több médium elkezdett olyanokat állítani, melyekből egy szó se igaz  – tette hozzá. Ujhelyi kiemelte: „engem támadhatnak, az én bábumat fölakaszthatják”. Ám az, hogy a gyermeke hálószobájának ablakánál filmezzenek, hogy a gyerekei otthona előtt kamerák álljanak, miközben ő köztudottan Strasbourgban van, túlmegy minden határon – hangsúlyozta.
„Nagyon szelíden mondom, üzenem a Fidesz-központnak: ezzel nem törnek meg, csak harciasabbá tesznek. Ezzel nem tántorítanak el a további politikai küzdelemtől, csak energiát adnak ahhoz, hogy már nem csak mint politikus, hanem mint családapa is küzdjek ellenük”

– mondta a képviselő.

Kitért arra is, hogy néhány napja drónt reptettek az udvara felé, a kiskorú gyermeke kint ült a kertben. A rendőrségen büntetőfeljelentést tett az ügyben, mivel ez a légtér megsértését jelenti, ehhez engedélyt kellett volna kérni. Ujhelyi az érintett állításokat közlő sajtótermékeket is beperelte.
Ujhelyi a sajtótájékoztatón felidézte: Baranyi Sándor azt állítja, hogy a szőregi házának felújítását 2008-ban a Szeviép finanszírozta, és részletesen is beszámolt arról, mit fizettek. Eszerint a hatalmas telken álló ingatlant kívül-belül teljesen felújították, a nyílászáróktól kezdve a fűtési rendszeren át az energetikai hálózatig mindent kicseréltek és újjá varázsoltak, mintegy 30-40 millió forint értékben.
„Ki kell ábrándítsam a családomat, mert az egész ház nem ér 30-40 milliót”

– reagált Ujhelyi.

Szavai szerint 2002-ben költöztek a házba, amit 2004-ben újítottak fel, ekkor volt nyílászáró csere és energetikai, fűtési rendszer csere. Így nehezen tud olyan kérésnek eleget tenni, hogy 2008-ból mutassa be a számlákat. A 2008-2009-2010-es évekből talált számlákból annyi derült ki, hogy – 324 ezer forint volt a melléképület festése és burkolása, – a melléképület elektromos hálózatához 411 ezer forintért nyúltak hozzá – és hőszigetelési munkálatok zajlottak 561 ezer forint értékben.
A sajtótájékoztatón elmondta: azért, hogy mindenki lássa, milyen nyitott az élete, bemennek a házba körbenézni, „öntsünk tiszta vizet a medencébe”. Ezt követően körbevezette az újságírókat a házában és a kertjében – egyebek mellett megmutatta jakuzziját, ami elmondása szerint csak 1 évig működött, és leselejtezve vásárolt futógépét. Hozzátette: az említett tó már 30-40 éve a telken van, nem 2008-ban épült, és most a kert öntözésére használják, a „wellnessrészleg hatalmas medencéjét” pedig sehol nem látni.
A sajtótájékoztatót és a házbejárást élőben közvetítette a Facebook-oldalán:
Kapcsolódó
Ujhelyi: kezdeményezzük egy európai, szociális ösztöndíj bevezetését!