Exit poll: Zelenszkij és Porosenko jut az ukrán elnökválasztás második fordulójába

Publikálás dátuma
2019.03.31. 19:42

Fotó: Celestino Arce / NurPhoto
A vasárnap esti urnazárás után közzétett felmérések egyöntetűen azt mutatják, hogy a legtöbben Zelenszkijre szavaztak.
Az exit poll-felmérések eredménye szerint Volodmir Zelenszkij humorista és Petro Porosenko jelenlegi államfő jutnak be az ukrajnai elnökválasztás második fordulójába. A nemzeti exit poll szerint 
Zelenszkijt a választók 30,4 százaléka támogatta, míg Porosenko a szavazatok 17,8 százalékát szerezte meg. A harmadik helyen Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje végzett 14,2 százalékos eredménnyel.

A sorrendről minimális százalékpontnyi eltéréssel hasonló eredményt hozott az 1+1 televízió, illetve a 112.Ukrajina és a NewsONE tévécsatornák és a Szocisz közvélemény-kutató központ felmérése is.

Lemondott a közutakról II. Erzsébet, aki eddig is jogosítvány nélkül vezetett

Publikálás dátuma
2019.03.31. 19:15
Illusztráció
Fotó: PHILIP IDE / AFP
Fülöp edinburghi herceg autóbalesete után a 93 éves brit uralkodó maga is úgy döntött, felhagy az autóvezetéssel.
Férje példáját követve felhagyott az autóvezetéssel a brit uralkodó is. A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap udvari forrásokat idéző beszámolója szerint II. Erzsébet királynő - aki áprilisban ünnepli 93. születésnapját - megszívlelte a biztonságára ügyelő stáb tanácsát, és - legalábbis nyilvános közutakon - már nem vezet.
Az idén 98 esztendős Fülöp edinburghi herceg - a királynő férje - januárban meglehetősen súlyos autóbaleset részese volt: a királyi család kelet-angliai téli rezidenciája, Sandringham közelében a helyi főútra próbált kihajtani terepjárójával, és eközben összeütközött egy személyautóval. A terepjáró felborult, és Fülöp herceget a helyszínre érkező többi autós segítette ki az oldalára dőlt kocsiból. Fülöpnek nem esett baja, de a másik kocsi utasának eltört a csuklója, az azt vezető 28 éves nő pedig a térdén szenvedett könnyebb vágásos sérüléseket. A személyautóban utazott egy kilenc hónapos kisfiú is,aki sértetlenül megúszta a karambolt. Fülöp herceg - bár a hatóságok nem marasztalták el - néhány héttel később önként visszaadta jogosítványát.
A királynőnek nincs ilyen hivatalos teendője, mivel uralkodói kiváltságai okán ő az egyetlen az Egyesült Királyságban, akinek eddig sem volt szüksége a jogosítvány megszerzésére az autóvezetéshez.

Az uralkodónak és Fülöp hercegnek egyaránt régi szenvedélye volt az autóvezetés, és mindkettőjüket rendszeresen lehetett is látni vezetés közben a Londonon kívüli királyi rezidenciák - Windsor, Sandringham, Balmoral - környékén. Amikor Barack Obama volt amerikai elnök és felesége 2016 áprilisában, Obama hivatalos londoni látogatása során felkereste a királynőt és férjét a windsori királyi rezidencián, a parkban leszálló helikoptertől a kastélyig vezető úton az akkor 95 esztendős Fülöp vezette az uralkodót és az elnöki házaspárt szállító autót.
Az udvari krónikások manapság is gyakran felidézik, hogy II. Erzsébet királynő 1998-ban mennyire megdöbbentette Szaúd-Arábia akkori trónörökösét, az éppen Londonban időző Abdullah herceget, amikor egy windsori ebéd után felajánlotta vendégének, hogy megmutatja neki a királyi rezidencia hatalmas parkját. Abdullah herceg, akinek hazájában a nők akkoriban még nem vezethettek autót, örömmel fogadta az ajánlatot, de "elszörnyedve" látta, hogy a királynő maga ül a volán mögé. Sir Sherard Cowper-Coles, Nagy-Britannia akkori szaúd-arábiai nagykövete 2012-ben megjelent memoárkötetében leírja: a szaúdi herceg tolmácsa útján kérlelte a brit uralkodót, hogy lassítson és lehetőleg az útra összpontosítsa figyelmét.
A The Sunday Times forrásai szerint II. Erzsébet királynő nem feltétlenül hagyott fel teljesen az autóvezetéssel: lehet, hogy a királyi birtokok belső, a nyilvánosságtól elzárt útjain továbbra is maga vezet, de a közutakra már nem hajt ki. Az uralkodó a hivatalos programokra eddig is sofőr vezette autóval érkezett.

A szlovákiai magyarok is Caputovára szavaztak

Publikálás dátuma
2019.03.31. 18:53

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Nem véletlenül köszönte az új államfő magyarul is a voksokat.
Az elnökválasztás második fordulója nem hozott meglepetést, a liberális jogvédő Zuzana Caputová a szavazatok 58,4 százalékát begyűjtve lett Szlovákia ötödik, egyben első női elnöke. Ellenfele, az Európai Bizottság volt alelnöke, Maros Sefcovic 41,59 százalékkal maradt alul. A részvétel ezúttal alacsonyabb volt, mint az első fordulóban, 41,79 százalékos, két hete a szavazásra jogosultak 48,74 százalék voksolt. A szlovákiai magyarság tömegesen a 45 éves jogvédőre voksolt, aki nemcsak elnökválasztási kampánya során, hanem eddigi tevékenységével is bizonyította, hogy az egyenlő jogokért és elbánásért száll síkra minden esetben. Caputova már első körben is kimagaslóan jól szerepelt a magyarlakta járásokban, annak ellenére, hogy Bugár Béla személyében magyar nemzetiségű jelölt is volt. A második fordulóban a legmagasabb támogatottságát a magyar többségű Dunaszerdahely járásban érte el a leendő elnök, itt a szavazatok 83,95 százalékát szerezte meg.  Andrej Kiska elnök megbízatása június 15-én jár le, ekkor iktatják be Caputovát.   
Szerző