felsőoktatás;nyelvvizsga;

2019-04-01 08:50:00

Enyhíthetik a nyelvvizsgaszigort

Állítólag felmerült, hogy bizonyos kiemelt szakokon haladékot adnának a jelentkezőknek.

Egyes szakokon nem követelhető meg a középfokú nyelvvizsga a felvételizőktől, mert túl sokan esnének el a bejutás lehetőségétől – mondta a Magyar Nemzetnek Murai László. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint érdemes lenne ezért elgondolkodni azon, hogy a nemzetstratégiailag fontos képzések esetében némi haladékot kaphassanak a fiatalok.

Murai László kiemelte, hogy nagyon fontos lenne differenciálni az egyes szakokon támasztott feltételek között, mert vannak olyan képzések, ahol nem okoz gondot a szigorítás, míg máshol a jelentkezők fele is kiszorulhat a felsőoktatásból. 

A HÖOK elnöke szerint ennyien semmiképp nem eshetnek el a felsőoktatástól, országos átlagban 30 százalék körül van azok aránya, akik nyelvvizsga nélkül felvételiznek. Mint mondta, sajnos nem áll túl jól e tekintetben a műszaki, a pedagógiai és az agrárképzési terület sem, ugyanakkor ezek nemzetstratégiailag is kiemelt fontosságúak. Úgy véli, mindenképpen fejleszteni kell a köznevelésben a nyelvoktatást, ám addig is a HÖOK folyamatosan dolgozik azon, hogy kitolják a kötelező nyelvvizsga bevezetésének 2020-as időpontját, vagy egyéb kompromisszumos megoldás szülessen.

A kormányközeli lap más, a szakmai egyeztetéseket szintén ismerő forrásból úgy tudja: felmerült, hogy bizonyos kiemelt szakokon esetleg egyéves haladékot adnának a jelentkezőknek.