A tavasz a diéták időszaka, ilyenkor elégelik meg ugyanis a legtöbben a tél során felkúszott plusz kilókat. A fogyáshoz rengeteg módszer közül lehet választani, a legújabbak, és a talán leglátványosabb eredménnyel járók - például a paleó, a ketogén vagy az atkins - a legnagyobb mumus, a szénhidrát drasztikus megvonásán alapulnak. A Magyar Kardiológusok Társasága egy új kutatás nyomán arra hívta fel a figyelmet, hogy a szénhidrát tartós hiánya hosszútávon komoly veszélyt jelenthet a szívünkre, ezért nem célszerű sokáig megvonni.
A kutatás szerint, amelyet dr. Xiaodong Zhuang, a kínai Sun Yat-Sen Egyetem kardiológusa az American College of Cardiology kongresszuson március 16-án New Orleans-ban hozott nyilvánosságra, azoknál, akiknek a napi kalóriabevitelüknek rendszeresen kevesebb, mint 45 százaléka áll szénhidrátból 18 százalékkal nagyobb az esély a pitvarfibrilláció kialakulására, mint azoknál, akiknél ez az arány 45-52 százalék között van. Azt már korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy ezt a rizikót nem befolyásolja az sem, hogy milyen fehérjével vagy zsírral pótolták a szénhidrátot. Ennek alapján az biztos:
„A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar. Olyankor a szív szabályos ütemét biztosító szinuszcsomó működése kiesik, és egy, a pitvarokból eredő, kaotikus elektromos tevékenység veszi át a szívösszehúzódások vezérlését. Ennek következtében a kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze. Mivel a szív nem szivattyúzása nem megfelelő, vérrögök képződnek. Ha egy ilyen felszabadul, és eléri az agyat, legsúlyosabb következményként stroke-ot okozhat" - mondta dr. Gellér László egyetemi tanár, tanszékvezető helyettes.
Bár a jelenlegi vizsgálat nem mutatott közvetlen ok-okozati kapcsolatot a diéta és a betegség kialakulása között, az tény, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend negatív következményekkel járhat. Bár gyors fogyást eredményez, felgyorsítja a folyadékvesztést, a dehidratáció pedig zavart okozhat a szívben; a víz- és elektrolit háztartás rendellenessége befolyásolhatja a szívritmust”- magyarázta a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika osztályvezetője. Bármennyire is szeretnénk gyors eredményeket elérni, a szívünk védelmében óvakodjunk a szélsőséges fogyókúráktól – hangsúlyozta a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja.
A mostani vizsgálat megállapította azt is, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követők általában kevesebb gyulladáscsökkentő hatású zöldséget, gyümölcsöt és gabonát fogyasztanak. A szervezetben kialakult gyulladás pedig szintén növeli a pitvarfibrilláció kockázatát.
Arany középút
Akkor is a szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott étrend követése javasolt, ha gyorsan szeretnénk formába hozni magunkat - hangsúlyozta Gellér László a Magyar Kardiológusok Társaságának közleményében.