Fót;magyar önvédelmi mozgalom;demonstráció;

2019-04-01 17:26:26

Fekete ruhás különítmény „sétálgatott” a fóti romatelepen, a belügy nem lát problémát

A Magyar Önvédelmi Mozgalom erőt demonstrált a településen, a belügyi tárca „elmúltnyolcévezéssel” válaszolt, amikor a helyzettel szembesítették.

Februárban mintegy 20 fős, fekete bomberdzsekis csapat, a Magyar Önvédelmi Mozgalom kisebb különítménye jelent meg terepjárókkal Fót külterületén, a romatelepen, hogy „sétát tartson” a környéken.

Az akcióról – amit a MÖM Facebook-oldalán is vállalt – Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció politikusa kérdezte meg levelében Pintér Sándor belügyminisztert.

Arató szerint a fekete ruhások fellépése megfélemlítette a helyi cigányságot: emlékeztetett Pintér 2010-es kijelentésére, miszerint 3 hét alatt elérik a közbiztonságot – illetve arra, hogy Pintér Sándor és Orbán Viktor is kijelentette: nem fogják tűrni a Magyar Gárdához hasonló félkatonai szervezetek működését.

A DK-s politikus a rendőrség fellépését is kifogásolta a fóti esettel kapcsolatban, mivel a történtek egyik szemtanúja hiába hívta ki a rendőröket, azok úgy gondolták, hogy a MÖM tagjai semmilyen jogellenes cselekedetet nem követtek el. 

Bezzeg a Gyurcsány-kormány alatt

Arató arról kérdezte volna Pintért, hogy miért nézik tétlenül a szélsőjobboldali mozgalmak előretörését? Miért nem tiltják be ezeket a csoportokat, mint tették a Magyar Gárdával – és általában, miért nem lépnek fel erélyesen a kirekesztő, gyűlöletre uszító csoportok ellen.

A belügyminiszter helyett Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszolt – igaz, nem a feltett kérdésekre. Mint mondta, a Fidesz-kormány első intézkedései közé tartozott, hogy betiltsák a Magyar Gárdát, és a gyűlöletbeszéd elleni törvény pedig 3 év börtönnel is sújthatja a szélsőséges uszítást.

Aztán belekezdett az „elmúltnyolcévezésbe”, az előző kormány bírálatába. „A 2010 előtti időszak volt az, amikor paramilitáris csoportok masírozhattak a magyar településeken, és sajnálatos módon a 2008-2009-es időszak volt a romagyilkosságok időszaka Magyarországon (…) éppen Önök voltak azok, akik képtelenek voltak gátat szabni a szélsőséges nézetek és az antiszemitizmus térnyerésének” - írta Kontrát.

A MÖM honlapján egyes esetekben nem is emberekhez, hanem állatokhoz hasonlítják, nőstény, hím egyedeknek nevezik a problémásnak tartott cigányokat.

A következmény nélkül maradt megfélemlítésről a Fidesznek is lenne mit mondania: Pócs Jánosról a napokban került ki egy 2008-as felvétel, amin begyújtással ijesztget egy kazánba ültetett roma férfit - ő maga viccnek, a kormánypárt pedig szerencsétlen helyzetnek tartja az egészet, de fel sem merült, hogy Pócsot ezért kizárják a pártból.