Weboldala miatt kell visszaadnia mandátumát a jobbikos képviselőnek

Publikálás dátuma
2019.04.01. 20:20

Fotó: Népszava
A Makói Csípős kiadója is megszűnik, a kiadó elnökétől pedig elvennék megyei önkormányzati tisztségét.
 Pont került Kiss Attila a Csongrád Megyei Önkormányzat jobbikos képviselője, mint a Makói Csípős nevű online híroldalt kiadó Sándor Móricz Egyesület elnöke és a Csongrád Megyei Önkormányzat között zajló jogi eljárás végére. Az ügyben a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság járt el, jogerős döntésük pedig az, hogy Kissnek vissza kell adnia mandátumát, írja az Átlátszó. A bíróság meglátása szerint ugyanis a Makói Csípős nevű internetes oldal gazdasági szolgáltatást végez. Ez pedig azt jelenti, hogy a képviselő nem maradhat a közgyűlés tagja. 
Az ügy legvitatottabb pontja éppen az volt, hogy a Makói Csípős végez-e gazdasági tevékenységet, üzletszerűségre törekszik-e, ami magában foglalja a rendszeres haszonszerzési szándékot. Ebben az esetben ugyanis médiaszolgáltatást végeznek, és ez alapján a Makói Csípős lehet médiatartalom-szolgáltató is. A bíróság azt állapította meg, hogy az oldal rendszeresen, gazdasági kockázatvállalás mellett, nyereség elérése érdekében végzi a tevékenységét, ezért az üzletszerűség feltételei is fennállnak. A hírportálon, ahogy írják, reklámok, hirdetések olvashatók.
A közgyűlés két határozatban is kimondta Kiss alkalmatlanságát, és egyben megfosztotta őt képviselői mandátumártól. Kiss Attila mindvégig vitatta, hogy a Sándor Móricz Egyesület által kiadott Makói Csípős médiatartalom-szolgáltató lenne. Korábban Bottyán Róbert főszerkesztő, most pedig maga Kiss Attila is elmondta az Átlátszó Országszertének, hogy reklámhirdetések nem futottak az oldalon, most sem futnak, az egyesület nem végez a médiatartalom szolgáltatáshoz kapcsolódó gazdasági tevékenységet. Kiss Attila hozzátette, jogászával vizsgálják annak a lehetőségét, hogy érdemes-e a jogerős döntés ellen úgynevezett rendkívüli jogorvoslattal élni. Ha arra jutnak, hogy nem, akkor elfogadja a bíróság döntését. Kiss Attila azt is elmondta, a párt később dönt arról, a megüresedett listás képviselői helyre ki ülhet be a Csongrád Megyei Közgyűlésbe.Továbbá arról is tájékoztatta a portált, hogy a Sándor Móricz Egyesület megszüntetéséről is döntött a közgyűlés, fenntartására ugyanis nincs indok a jövőben. Kérdés, hogy egy népképviseleti szerv kapcsán vajon mennyire fontos, hogy valaki egy egyesület, tehát nem profitorientált jogi személy vezetőjeként kiadója egy internetes portálnak, vagy ez csupán vihar egy pohár vízben. Pusztán érdekességképpen, hasonló szabály az országgyűlési képviselők tekintetében nem áll fenn - veti fel az oknyomozó lap.
Szerző

Nem fogadják a sárga csekkeket az OTP fiókjaiban

Publikálás dátuma
2019.04.01. 19:38
FOTÓ: Népszava
Aki ragaszkodik a személyes befizetéshez, az továbbra is fordulhat a bankhoz, de már bizonylatot kap az átutalás után.
Megszűnt a készpénz-átutalási megbízások (úgynevezett sárga csekkek) befizetési lehetősége az OTP Bank fiókjaiban április 1-jével - tette közzé a hitelintézet hétfőn, a Facebook-oldalán, melyet az MTI is idézett.
 Az OTP azt javasolja, akiknek internetbanki hozzáférésük van, utaljanak azon keresztül, vagy állítsanak be csoportos beszedési megbízást, így sorban állás nélkül, gyorsan, egyszerűen és biztonságosan, a nap 24 órájában kiegyenlíthetik tartozásukat. 
A személyes ügyintézést előnyben részesítőknek más intézményekben - például a postákon - is lehetőségük van a sárga csekkek befizetésére. Ha valaki továbbra is az OTP fiókjában szeretné befizetni tartozásait, továbbra is megteheti, de a feladóvevényt áprilistól nem tudják érvényesíteni, helyette pénztárbizonylattal igazolják a befizetést - tájékoztatott a bank.
Különös, hogy az OTP ezt Facebook-oldalán teszi közzé - saját honlapjukon és internetbankos felületükön sem találtunk a témáról szóló értesítést – miközben a változásban leginkább az idősek érintettek, akik közül sokan nem facebookoznak, viszont évtizedek óta a szokott sárgacsekkes megoldást választják.
Szerző
Frissítve: 2019.04.01. 19:48

Fideszes bosszú a Hír Tv-nél

Publikálás dátuma
2019.04.01. 19:32
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nincs szükség olyanokra, akik a G-nap után a Hír Tv-ben dolgoztak – idézte fel lapunknak a csatornától hétfőn elbocsátott dolgozók egyike egy fideszes politikus indoklását, miért is küldtek el szinte mindenkit a televíziótól, miután az összeolvadt az Echo Tv-vel, s hivatalosan utóbbi hétfőn meg is szűnt. – Persze a hivatalos indoklás nem így szólt, hanem csoportos létszámleépítésről, hiszen a két stáb egyesülése miatt túl sokan lettünk. Forrásunk szerint a Hír Tv szűk kétszáz fős szerkesztőségéből talán, ha fél tucatnyian kapnak lehetőséget a régi logó alatt, de az Echo Tv-sek által készített műsorokban. A többieket hétfőn rendelték be magukhoz a tévé vezetői – Répássy Bálint vezérigazgató és helyettese, Szikszai Péter –, s kevés kivételtől eltekintve mindenkivel közölték: május elsejéig él a szerződésük, de áprilisban már felmondási idejüket töltik, nem kell dolgozniuk. Úgy tudjuk, nemcsak a budapesti szerkesztőség tagjai kerülnek utcára, de a Hír Tv vidéki stábjai is, illetve utóbbiak közül néhányan maradhatnak, de csak külsős vállalkozóként. A 2003-ban alakult Hír Tv 2015-ig előbb burkoltabban, majd a 2010-es kormányváltás után nyíltan a Fideszt támogatta, négy éve februárban, Simicska Lajos emlékezetes Orbán Viktor-ellenes kirohanása, a G-nap után erősen kormánykritikussá vált. A tavaly választások után aztán Simicskától Nyerges Zsolthoz, majd tőle Liszkay Gáborhoz, végül a kormánypárti médiumokat összefogó alapítványhoz, a KESMA-hoz került a tévé, nemrégiben pedig bejelentették, egyesül az Echóval, mely az összeolvadás után megszűnik. – Amikor március közepén kiderült, áprilistól nem lesz Echo, már hallottuk, hogy meg vannak számlálva a napjaink – jegyezte meg forrásunk. – De arra senki sem gondolt, hogy nagyjából mindenkit kirúgnak. Azt persze sejteni lehetett, hogy sok szerkesztőnek, ismertebb műsorvezetőnek mennie kell, de hogy a műszakot is elküldik… Egy operatőrnek vagy fodrásznak mi köze a tartalomhoz? De állítólag a Fidesznél többen teljes vendettát akartak: akik nem álltak fel a G-nap után, azokat el kell takarítani a szerkesztőség környékéről is.
Szerző
Frissítve: 2019.04.01. 19:44