Sapientia Alapítvány;egyházak;Csíksomlyó;

A pápai szentmisére 20 milliót, egyházi ingatlanügyletekre milliárdokat küld a kormány

Közpénzeső hull a katolikus és református egyházra, de a Sapientia Alapítványnak is kijut a jóból.

Összesen 6,3 milliárd forintot ítélt egyházi fejlesztésekre a kormány, az erről szóló rendeletet Orbán Viktor írta alá - derült ki a hétfőn megjelenő Magyar Közlönyből.

Az összeggel a kabinet a Magyar Katolikus Egyház, a  Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, a  Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátusa és a  Magyarországi Református Egyház „hitéleti szolgálatát” segíti: az idei évben mintegy négymilliárd forintot, a jövő évi költségvetésben 2,3 milliárdot ítélnek meg nekik, főként ingatlanvásárlásra vagy felújításra.

A migránssimogató pápa érje be kevesebbel

A két éves keretből 14 egyházi beruházást támogatnak – közülük a legdrágább a Kaposvári székesegyház felújítása lesz, amire két év alatt 2,1 milliárdot szánnak – de 700 millióból valószínűleg futja majd a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának fejlesztésére is. A Sarutlan Kármelita Nővérek pedig 400 millióért vásárolhatnak meg egy volt hotelépületet, hogy ott lelkigyakorlatos központot alakítsanak ki.

A csíksomlyói pápai szentmise lebonyolításához viszont szerény 20 millió is elég lehet, a célra legalábbis ennyit küldtek a helyi ferences kolostornak.

Persze Ferenc pápa eleve gyanús, hiszen nem gyűlöli, inkább védelmébe veszi a menekülteket –  nem véletlen, hogy Bayer Zsolt, az 5-ös számú fideszes párttagkönyv büszke tulajdonosa migráns hátterű pápának, majd „derék liberális, gender-ben hívő marhának" titulálta az egyházfőt. A 444.hu pedig egyenesen arról írt, hogy sok fidesz(es) hívő szerint maga a Sátán látogat el hamarosan Csíksomlyóra.

Kapott az erdélyi alapítvány is

Nem lehet oka panaszra az erdélyi Sapientia alapítványnak sem; egy, szintén Orbán által jegyzett határozat idén és jövőre 4,46 milliárdot biztosít tevékenységük bővítésére – egész pontosan Erdélyi Hagyományok Háza Központok létrehozására és működtetésére kaptak pénzt, a Bethlen Gábor Alapon keresztül, a forrásból pedig ingatlanokat vásárolhat meg és újíthat fel az alapítvány.