MTA;Palkovics László;

2019-04-02 10:11:12

Utánajárt az MTA kutatója: senki sem mond köszönetet Palkovicsnak

Egyenként végignézett 193 tudományos publikációt, hogy megtudja, miért is vett fel havi 800 ezer forintot az innovációs és technológiai miniszter.

Az MTA egyik kutatója, Kozák Eszter egyenként végignézett 193 tudományos publikációt, hogy megtalálja, melyek létrejöttét segítette Palkovics László, hiszen ezért havi 800 ezer forintot vett fel. Egyet sem talált – derül ki a 444.hu-n megjelent írásból.

A beszámoló szerint az MTA TTK dolgozójaként őt és több kutatótársát is felháborította, amikor kitudódott, hogy a SZTAKI alkalmazásában állva Palkovics éveken át havi 800 ezer forint fizetést kapott egy olyan munkáért, amit – figyelembe véve a szerződésében feltüntetett feladatai közt szereplő évi két tudományos publikáció teljesítését – teljes körűen bizonyosan nem végzett el.

Felidézte, hogy Palkovics nevében az ITM akkor ezt a botrányt annyival intézte el, hogy Palkovics miniszterré válása ellenére nem szűnt meg kutatóként működni, de ahogy írták „kutatási tevékenysége így azóta csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki“, illetve hozzátették még, hogy „Palkovics László nem tartja elfogadhatónak azt az egyébként bevett gyakorlatot, hogy olyan publikációkon tüntesse fel a nevét szerzőként, amelyeknek csak az előkészítésében vagy koordinálásában vett részt.“

Azonban – hívta fel a figyelmet – kutatói körökben a tudományos munkához való hozzájárulást ha nem is társszerzőséggel, de minimum köszönetnyilvánítással illik honorálni, elismerve az „előkészítésben illetve koordinálásban nyújtott segítséget”. Ennek esetleges elmaradása etikai vétség.

Mint írja, aki utána szeretne járni, hogy mi az igazság, arra kényszerül, hogy a SZTAKI Rendszer- és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának évenkénti összes publikációját szerezze meg, és egyenként nézze át. Ezt Kozák Eszter megtette, és közölte:

Vagyis vagy az ott dolgozó kutatók követtek el etikai vétséget, vagy a miniszter munkájával a vizsgált három évben nem járult hozzá egyetlen kutatás sikeréhez sem – teszi hozzá.