Előfizetés

Orbánnak üzenhetett Weber - nem sok jóra számíthat a Fidesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 13:03

Fotó: Szecsődi Balázs / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Nem fog Európa-ellenes pártokkal együttműködni, jelentette ki a csúcsjelölt. Korábban azt nyilatkozta: ha a fideszes szavazatokon múlna, akkor nem vállalná az EB-elnöki posztot.
Újabb, elég kevéssé leplezett üzenetekkel állt elő az Európai Néppárt csúcsjelöltje és EP-s frakcióvezetője, Manfred Weber egy EPP-s hírlevélben, szúrta ki a hvg.hu. A nemrég felfüggesztett Fidesz nem sok jót olvashat ki belőle, Weber ugyanis úgy fogalmazott:
"nem fogok olyan pártokkal együtt dolgozni, amelyek Európát szét akarják robbantani".

A néppárti csúcsjelölt kampánykörútján éppen Belgiumot, Írországot és Dániát látogatta meg. Az EPP hírlevele arról ír, az elmúlt hetek legfőbb üzeneteinek egyike a populisták és szélsőségesek mint az EP-választás utáni koalíciós partnerek tiszta elutasítása volt.
Manfred Weber korábban azt is nyilatkozta: ha az Európai Bizottság elnöki posztjának megszerzése a fideszes szavazatokon múlna, akkor nem vállalná a tisztséget, ő ugyanis a politikai centrumot akarja képviselni.

Tomboló kolerajárvány nehezíti az Idai ciklon utáni talpra állást Mozambikben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 12:45

Fotó: YASUYOSHI CHIBA / AFP
Már 500-nál több megbetegedést regisztráltak, a járványnak halálos áldozata is van.
Mozambikben már 500 fölé emelkedett a regisztrált kolerás megbetegedések száma, és halálos áldozatai is vannak a járványnak - írja az Euronews. A legtöbb esetet az Idai ciklon által leginkább sújtott Beira városából jelentették.
Beirában továbbra sem sikerült az ivóvízhálózat helyreállítása, a félmilliós város jelentős részén az embereknek több mint két hete nincs hozzáférésük vezetékes vízhez. A kolera terjedésének megállítása érdekében eddig hét sürgősségi betegellátó-központot létesítettek a városban, és még kettő megnyitását tervezik.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 900 ezer adag kolera elleni védőoltással segíti a járvány megfékezését, ezek hétfőn érkeztek az országba. A segélymunkások közlése szerint szerdán kezdik az oltási kampányt.
Az Idai és az azzal járó áradások március közepén 815 halálos áldozatot követeltek Mozambikben, Zimbabwében és Malawiben. Közülük legtöbben, 518-an Mozambikben vesztették életüket. Továbbra is százezrek szorulnak élelmiszersegélyre a térségben.

Áder meghívta Budapestre az új szlovák államfőt

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.02. 12:17

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
A magyar–szlovák kapcsolatok helyzetének és az együttműködés távlatainak áttekintése miatt invitálta Zuzana Caputovát a magyar fővárosba.
Áder János köztársasági elnök levélben gratulált Zuzana Caputová megválasztott szlovák államfőnek az elnökválasztáson elért győzelme alkalmából. Az erről szóló dokumentumot kedden juttatta el az MTI-hez a Köztársasági Elnöki Hivatal.
„Úgy vélem, az Ön személyében olyan vezetőt köszönthetek a Szlovák Köztársaság államfőjének posztján, aki – hozzám hasonlóan – elkötelezett mind az országaink közötti, mind pedig a térségünket összefűző kapcsolatok fejlesztése iránt”

– fogalmaz a magyar államfő.

Levelében arról ír: bizonyos abban, hogy közösen hozzá tudnak majd járulni a magyar–szlovák együttműködés további gazdagításához és készen áll ennek személyes megvitatására.
„Szívesen véleményt cserélnék Önnel a mindkettőnk számára oly fontos fenntarthatósági és környezetvédelmi kérdésekről, illetve régiónk és Európa jövőjéről is”

–teszi hozzá.

Áder János a továbbiakban kifejezi reményét, hogy az új szlovák államfővel is folytatni tudja az elődjével kezdett konstruktív párbeszédet, amely a kölcsönös bizalom erősítését, a még lezáratlan kérdések megnyugtató rendezését is elősegítheti.
„Ennek kapcsán reménykedéssel tölt el az a nyitottság, melyet elnök asszony a nemzeti kisebbségi közösségek számára fontos ügyek iránt mutatott”

– hangsúlyozza Áder János.

Végül a magyar–szlovák kapcsolatok helyzetének és az együttműködés távlatainak áttekintése érdekében Áder János levelében budapesti látogatásra invitálja Zuzana Caputovát. Zuzana Caputová, az ellenzéki liberálisok jelöltje nyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombaton megrendezett második döntő körét, így június 15-étől ő lesz Szlovákia új és egyben első női államfője. A hivatalos végeredmény szerint Zuzana Caputovára a választók 58,4 százaléka voksolt, a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer-SD) által indított Maros Sefcovic 41,59 százaléknyi szavazatot kapott. A szombati voksolás a szlovák elnökválasztások történetének legalacsonyabb választási részvételét hozta, a szavazáson a választásra jogosultak 41,79 százaléka vett részt.