bírság;hackertámadás;Demokratikus Koalíció;NAIH;

11 milliós bírságot kapott a DK a szervereit ért hacker-támadás miatt

A párt szerint az adatvédelmi hatóság el akarja lehetetleníteni EP-kampányukat, bíróságon támadják meg a bírságról szóló döntést.

A Demokratikus Koalíció (DK) azzal vádolja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH), hogy a pártra frissen kiszabott pénzbüntetéssel beavatkozik az európai parlamenti választási kampányba, és megpróbálja lenullázni a DK esélyeit. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy

a napokban a hatóság 11 millió forintos pénzbüntetéssel sújtotta a DK-t azért, mert hackerek korábban feltörték a párt internetes oldalát.

A politikus szerint nem véletlen, hogy a hatóságnak két hónappal az európai parlamenti választás előtt jutott eszébe a büntetés kiszabása. Arra is gondosan ügyeltek, hogy a pénzt a kampány után ne lehessen befizetni, mivel 30 napos fizetési határidőt adtak a DK-nak - ismertette. Kijelentette: felháborítónak tartják, hogy az adatvédelmi hatóság ily módon avatkozik bele a kampányba, és így próbálja elvenni DK választási esélyeit.

A DK bíróságon támadja meg a határozatot.

Molnár Csaba úgy véli: Polt Péter legfőbb ügyész és Domokos László számvevőszéki elnök után most egy újabb állami intézmény vezetője, Péterfalvi Attila mutatta meg, hogy nem a magyar embereket, hanem Orbán Viktort és illiberális rendszerét szolgálja.

Tavaly nyáron törték fel a DK régi, már nem használt oldalát - fejtette ki Molnár Csaba. Mint mondta, az azon lévő információk már nem voltak "relevánsak", ezért is érthetetlen a súlyos pénzbüntetés. Az adatvédelmi hatóság azzal érvel, hogy a DK-nak jobban kellett volna vigyáznia az adatokra. Arra a kérdésre, hogy a DK tett-e feljelentést az esetet követően, Molnár Csaba azt mondta: a DK-nak nem dolga elvégezni az adatvédelmi hatóság feladatát, de ha még egyszer ilyen történne, akkor nem várnának a NAIH-ra. Abban bíztunk, hogy a jogállam maradékai még működnek; naiv bizakodás volt - fogalmazott.