24 órás traffipaxorgiát rendez a rendőrség, itt az összes helyszín

Publikálás dátuma
2019.04.03. 11:40

Fotó: Sóki Tamás / MTI
Egész napos sebességmérő akciót tart a rendőrség szerda reggel hattól csütörtök reggelig azokon a helyszíneken, amelyeket az állampolgárok javasoltak.
Gál Kristóf azt mondta, a Speedmarathon nevű 24 órás összeurópai akció célja, hogy felhívja a figyelmet arra, a közlekedés biztonságának fenntartása nem csak a rendőrség dolga. Beszélt arról is, hogy 2018 augusztusában 31-gyel, egész évben pedig néggyel többen haltak meg közúti balesetben, mint az azt megelőző évben. Tavaly a halálos balesetek 8,4 százalékát okozta ittas vezetés - ismertette. Hozzátette, az ittasan balesetet okozók 66 százaléka autós, a második helyen tíz százalékkal a kerékpárosok állnak. A balesetek mindössze nyolc százalékát okozzák teherautó- és buszvezetők. A rendőrség megyékre lebontva közzétette az összes helyszínt, akit érdekel, ide kattintva böngészheti a listákat. 

Hamis lisztet vont ki a forgalomból a Nébih

Publikálás dátuma
2019.04.03. 10:54
Képünk illusztráció
Fotó: Francois Le Divenah / AFP
Nem minden tönkölybúza liszt, amire azt mondták.
Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100 százalékos tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), és a hatósági ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy azok nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak.
Egy bejelentés nyomán indult a vizsgálat. Az ellenőrök szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek, majd a laborban lelepleződött a keverés. Az eljárásban – a benyújtott dokumentumok alapján – jelenleg az alábbi termékek érintettek:
  • BIOPONT Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
  • BIOPONT Bio teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
  • VEGABOND Tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
  • VEGABOND Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
  • Eccofood Tönköly búzaliszt fehér finom őrlésű TBL-70; 1 kg
  • Eccofood Tönköly búzaliszt teljes kiőrlésű TGL-300; 1 kg
A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján kötelezték a forgalmazót, hogy az ellenőrzés időpontjáig, március 14-ig kereskedelmi forgalomba került, tönkölybúza liszt megnevezésű termékeket a további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől. Az eljárás folyamatban van.
A Nébih további mintavételekkel megkezdte a termékkör átfogó vizsgálatát is, ennek eredményéről később a hivatal weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják a Momentum elnökét

Publikálás dátuma
2019.04.03. 10:40

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Fekete-Győr András már kihallgatáson is volt, állítólag füstgyertyával támadt a rendőrségre.
"A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a mai napon hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki Fekete-Győr Andrást" - olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség szerdai közleményében.
A megalapozott gyanú szerint a Momentum-elnök tavaly december 13-án egy tüntetésen füstgyertyával támadt a Parlament előtt álló rendőrökre

- derül ki a Keresztes Imre főügyész által aláírt sajtóközleményből. Ez egyébként a rabszolgatörvény ellen szerveződő második nagyobb tüntetés volt. Aznap az események spontán eszkalálódtak, a rendőrök folyamatosan könnygázzal fújták és gumibotozták az embereket, akik különféle tárgyakkal dobálták őket válaszként. A Momentum alelnökét, Donáth Annát is elvitték aznap a rendőrök, szintén füstgyertya használata volt a bűne.
Fekete-Győr aznap este háromnegyed 9-kor a budapesti Kossuth Lajos téren a Parlament főlépcsőjénél az épület védelmére felsorakozott rendőrök irányába célzottan egy meggyújtott füstképző eszközt hajított a gyanú szerint, írják.
Az eszköz által kibocsátott füst a sorfalban lévő rendőrök látását és légzését akadályozva a létesítménybiztosítási rendőri intézkedést is akadályozta.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és magánszemélyek feljelentésére indult nyomozás. A gyanúsításban megjelölt bűncselekmény törvényi büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.
Fekete-Győr András a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. "Senkit nem akartam bántani, hiszen nem hiszek az erőszakban. Hiszek viszont abban, hogy az ügyészségnek ma Magyarországon nem lehet más az elsődleges feladata, mint a politikusbűnözők és rokonaik elszámoltatása" - kommentálta a történteket a politikus közösségi oldalán. Hozzátette: "ha bármilyen hibát elkövettem, azért természetesen minden felelősséget vállalok".
Korábban a párt EP-listavezetőjét, Cseh Katalint is egy füstgyertya miatt vegzálták a rendőrök.  Cseh egy januári Várkertbazár előtti tüntetést követően meggyújtott egy kellékboltokban is legálisan kapható füstgyertyát. A helyszínen semmi nem történt, de amikor egyedül ment hazafelé, lecsaptak rá, a helyszínen átvizsgálták a táskáját, ruházatát, a melltartójába is benéztek.
Szerző
Frissítve: 2019.04.03. 13:37