Hamis lisztet vont ki a forgalomból a Nébih

Publikálás dátuma
2019.04.03. 10:54
Képünk illusztráció
Fotó: Francois Le Divenah / AFP
Nem minden tönkölybúza liszt, amire azt mondták.
Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100 százalékos tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), és a hatósági ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy azok nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak.
Egy bejelentés nyomán indult a vizsgálat. Az ellenőrök szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek, majd a laborban lelepleződött a keverés. Az eljárásban – a benyújtott dokumentumok alapján – jelenleg az alábbi termékek érintettek:
  • BIOPONT Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
  • BIOPONT Bio teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
  • VEGABOND Tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
  • VEGABOND Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
  • Eccofood Tönköly búzaliszt fehér finom őrlésű TBL-70; 1 kg
  • Eccofood Tönköly búzaliszt teljes kiőrlésű TGL-300; 1 kg
A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján kötelezték a forgalmazót, hogy az ellenőrzés időpontjáig, március 14-ig kereskedelmi forgalomba került, tönkölybúza liszt megnevezésű termékeket a további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől. Az eljárás folyamatban van.
A Nébih további mintavételekkel megkezdte a termékkör átfogó vizsgálatát is, ennek eredményéről később a hivatal weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják a Momentum elnökét

Publikálás dátuma
2019.04.03. 10:40

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Fekete-Győr András már kihallgatáson is volt, állítólag füstgyertyával támadt a rendőrségre.
"A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a mai napon hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki Fekete-Győr Andrást" - olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség szerdai közleményében.
A megalapozott gyanú szerint a Momentum-elnök tavaly december 13-án egy tüntetésen füstgyertyával támadt a Parlament előtt álló rendőrökre

- derül ki a Keresztes Imre főügyész által aláírt sajtóközleményből. Ez egyébként a rabszolgatörvény ellen szerveződő második nagyobb tüntetés volt. Aznap az események spontán eszkalálódtak, a rendőrök folyamatosan könnygázzal fújták és gumibotozták az embereket, akik különféle tárgyakkal dobálták őket válaszként. A Momentum alelnökét, Donáth Annát is elvitték aznap a rendőrök, szintén füstgyertya használata volt a bűne.
Fekete-Győr aznap este háromnegyed 9-kor a budapesti Kossuth Lajos téren a Parlament főlépcsőjénél az épület védelmére felsorakozott rendőrök irányába célzottan egy meggyújtott füstképző eszközt hajított a gyanú szerint, írják.
Az eszköz által kibocsátott füst a sorfalban lévő rendőrök látását és légzését akadályozva a létesítménybiztosítási rendőri intézkedést is akadályozta.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és magánszemélyek feljelentésére indult nyomozás. A gyanúsításban megjelölt bűncselekmény törvényi büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.
Fekete-Győr András a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. "Senkit nem akartam bántani, hiszen nem hiszek az erőszakban. Hiszek viszont abban, hogy az ügyészségnek ma Magyarországon nem lehet más az elsődleges feladata, mint a politikusbűnözők és rokonaik elszámoltatása" - kommentálta a történteket a politikus közösségi oldalán. Hozzátette: "ha bármilyen hibát elkövettem, azért természetesen minden felelősséget vállalok".
Korábban a párt EP-listavezetőjét, Cseh Katalint is egy füstgyertya miatt vegzálták a rendőrök.  Cseh egy januári Várkertbazár előtti tüntetést követően meggyújtott egy kellékboltokban is legálisan kapható füstgyertyát. A helyszínen semmi nem történt, de amikor egyedül ment hazafelé, lecsaptak rá, a helyszínen átvizsgálták a táskáját, ruházatát, a melltartójába is benéztek.
Szerző
Frissítve: 2019.04.03. 13:37

PSZ-elnök: nem hódoltunk be a kormánynak

Publikálás dátuma
2019.04.03. 10:08

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Nem árultuk el a szakszervezetiséget és nem hódoltunk be a kormánynak – nyilatkozta lapunknak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, reagálva a PSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között múlt pénteken létrejött stratégiai együttműködési megállapodással kapcsolatos kritikákra. A szakszervezet egykori főtitkára, Szőllősi Istvánné hétvégén a Facebookon adott hangot nemtetszésének, őt a PSZ Miskolc Városi Szervezetének vezetője, Csabalik Zsuzsanna követte. – Az együttműködési megállapodás nem azt jelenti, hogy mostantól kritika nélkül elfogadjuk a kormány valamennyi javaslatát. Éppen ellenkezőleg: több lehetőséget biztosít, hogy kifejezhessük véleményünket, aggályainkat, javaslatainkat – mondta Szabó Zsuzsa, hangsúlyozva: mindenhol jelen akarnak lenni, ahol oktatási kérdésekben születnek döntések, ezért csatlakoztak a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalhoz is. – Nem azért ülünk ott, hogy bólogassunk, hanem hogy megfogalmazzuk a tagságunk kritikáit. Az utcán kiabálva ez nehezebben menne – fogalmazott az érdekvédő. A PSZ elnöke szerint az együttműködési megállapodás nemcsak azért fontos, mert a köznevelést érintő jogszabályok szakmai előkészítésébe bevonják a szakszervezetet és a jogszabály-tervezeteket is közvetlenül megküldik számukra, hanem azért is, mert a minisztérium kötelezettséget vállalt arra, hogy minden átalakítást egy átfogó helyzetelemzésnek kell megelőznie. A megállapodás ráadásul kitér arra is, a PSZ vállalja, hogy az egyeztetések során a stratégiai partnerséggel nem rendelkező, oktatásban érintett szervezetek véleményét – azok hozzájárulása esetén – megjeleníti. – Ez lehet civil szervezet vagy egy másik szakszervezet, akár a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, ha igényt tartanak rá – mondta Szabó Zsuzsa. Az egyeztetésekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott: elnökké választásakor arra kapott felhatalmazást a PSZ Kongresszusától, hogy tárgyalóasztal mellett érjen el eredményeket. – Ameddig van remény arra, hogy ez sikerüljön, addig ott is maradunk a tárgyalóasztalnál. De abban a pillanatban, hogy azt látjuk, az csak időhúzás, el kell gondolkodnunk a további lépéseken. A PSZ továbbra is kitart ötpontos követelése mellett: a 2019. szeptemberi béremelésért, az óraszámok csökkentésért, a pedagógusbérek vetítési alapjának minimálbérhez kötéséért, a többletterhek csökkentéséért és a kiszámítható jogalkotásért küzdenek. Minderre a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács következő ülésén várnak érdemi reakciót a kormánytól. – Több út is vezethet céljaink eléréséhez, mi most a tárgyalás útját választottuk. De emlékeztettem a kormány képviselőit arra is: három éve mi szerveztük meg a Kossuth téri nagy esernyős tüntetést, majd az országos pedagógussztrájkot is. Erre most is képesek lennénk, ha szükség volna rá.

Pedagógus Kar: rendezni kell a béreket

A kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar is a tanárbérek rendezését sürgeti. Mint írták, a bérek befagytak, a legalacsonyabb illetményeket már a garantált bérminimumhoz kellene felzárkóztatni, amire még sosem volt példa.

Szerző
Témák
szakszervezet