Előfizetés

Közzétette az ügyészség a kémügy kivonatát

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.04.03. 12:26

Fotó: Népszava
Van az ügyben egy "magas beosztású, a nemzetbiztonság területén tevékenykedő személy", akit beszerveztek az oroszok.
Felülvizsgálta az ügyészség a 2011-ben indult és tavaly a gyanúsítottak felmentésével zárult, 2040-ig titkosított  kémügy minősítését, majd a minősítés törlése után közzétette az ügy kivonatát. Ebből kiderül, hogy az ügyészség mivel vádolta meg a „kémügy” érintettjeit, majd az is, hogy a bíróság végül bűncselekmény hiánya miatt mentette fel őket, azaz az ügyészség nem tudta bizonyítani a vádat. Az éveken át teljes titokban, zárt ajtók mögött tárgyalt kémügyre - melyről ugyanakkor a kormánysajtóhoz rendre beszállingóztak tendenciózusan összeválogatottnak tűnő, a vádat igazolni látszó részletek - tavaly májusban a Kúria tett pontot, elutasította az ügyészség felülvizsgálati indítványát a korábban már megállapított, jogerős felmentő ítélettel szemben.    Ekkor Polt Péter legfőbb ügyész jelezte, hogy a „nagyközönség hiteles tájékoztatása” érdekében felülvizsgálják a kémügy minősítését. Az ügyészség most a vádirat, illetve a bírósági ítélet kivonatát tette közzé, de sem dátumokat, sem a vádlottak nevét nem írta bele az összefoglalóba. Az ügyészség 2011-ben emelt vádat kémkedés és más bűncselekmények miatt Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter, Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatója, majd a poszton őt követő Laborcz Sándor, továbbá egy magánszemély ellen. Az ügyészségi vád szerint a vádlottak egy része, így az akkor titkosszolgálati miniszter és az NBH főigazgatója a Parlament épületében összebeszéltek az orosz nemzetbiztonság egyik ide delegált vezetőjével, hogy az oroszok állományába tartozó pszichológusokkal vizsgáltassák ki az NBH-vezetők egy részének a szavahihetőségét, mivel akkoriban rendre szivárogtak információk a polgári titkosszolgálattól. Azonban a vádiratban jelzett – nem tudni, hogy milyen információ alapján feltételezett – parlamenti megbeszélés ténye a bíróság szerint nem volt bizonyítható. Ugyan az orosz pszichológusok valóban jártak az NBH épületében az akkori NBH-főigazgató hívására, ám a poligráfos hazugságvizsgálós eljárás nyomán nem jutottak ki Magyarországra nézve érzékeny adatok a szolgálatoktól. Az NBH következő főigazgatója kivizsgálta az esetet és részletes jelentést tett a vizsgálatról a szakminiszternek. Az NBH előző, a poligráfos vizsgálatot az oroszokkal végeztető főigazgatóját már korábban eltávolították a testületből, illetve az új főigazgató javaslatot tett az „elszigetelésére”. Ennek ellenére az ügyészség később az új főigazgatót is megvádolta az ügyben. A kivonat legérdekesebb pontja az, hogy az új NBH-főigazgató „egy társ nemzetbiztonsági szolgálattól azt az információt kapta, hogy az Orosz Föderáció hírszerzése egy beszervezett forrásból Magyarországra vonatkozó információk birtokába jutott. A kapott információ szerint a beszervezett forrás egy magas beosztású, a nemzetbiztonság területén tevékenykedő személy.” A most közzétett kivonatból nem derül ki, hogy sikerült-e beazonosítani az oroszoknak fecsegő magyar titkosszolgát, illetve hogy mi lett a későbbi sorsa.

24 órás traffipaxorgiát rendez a rendőrség, itt az összes helyszín

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.03. 11:40

Fotó: Sóki Tamás / MTI
Egész napos sebességmérő akciót tart a rendőrség szerda reggel hattól csütörtök reggelig azokon a helyszíneken, amelyeket az állampolgárok javasoltak.
Gál Kristóf azt mondta, a Speedmarathon nevű 24 órás összeurópai akció célja, hogy felhívja a figyelmet arra, a közlekedés biztonságának fenntartása nem csak a rendőrség dolga. Beszélt arról is, hogy 2018 augusztusában 31-gyel, egész évben pedig néggyel többen haltak meg közúti balesetben, mint az azt megelőző évben. Tavaly a halálos balesetek 8,4 százalékát okozta ittas vezetés - ismertette. Hozzátette, az ittasan balesetet okozók 66 százaléka autós, a második helyen tíz százalékkal a kerékpárosok állnak. A balesetek mindössze nyolc százalékát okozzák teherautó- és buszvezetők. A rendőrség megyékre lebontva közzétette az összes helyszínt, akit érdekel, ide kattintva böngészheti a listákat. 

Hamis lisztet vont ki a forgalomból a Nébih

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.03. 10:54
Képünk illusztráció
Fotó: Francois Le Divenah / AFP
Nem minden tönkölybúza liszt, amire azt mondták.
Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100 százalékos tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), és a hatósági ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy azok nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak.
Egy bejelentés nyomán indult a vizsgálat. Az ellenőrök szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek, majd a laborban lelepleződött a keverés. Az eljárásban – a benyújtott dokumentumok alapján – jelenleg az alábbi termékek érintettek:
  • BIOPONT Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
  • BIOPONT Bio teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
  • VEGABOND Tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
  • VEGABOND Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
  • Eccofood Tönköly búzaliszt fehér finom őrlésű TBL-70; 1 kg
  • Eccofood Tönköly búzaliszt teljes kiőrlésű TGL-300; 1 kg
A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján kötelezték a forgalmazót, hogy az ellenőrzés időpontjáig, március 14-ig kereskedelmi forgalomba került, tönkölybúza liszt megnevezésű termékeket a további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől. Az eljárás folyamatban van.
A Nébih további mintavételekkel megkezdte a termékkör átfogó vizsgálatát is, ennek eredményéről később a hivatal weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.