Kijev betiltotta az Ukrajna és Oroszország közötti charterjáratok közlekedését

Publikálás dátuma
2019.04.03 16:49

Fotó: AFP/ Nicolas Economou
A tilalom csak azokra a repülésekre nem terjed ki, amelyek az ENSZ, az EBESZ és a Nemzetközi Vöröskereszt missziós tevékenységeinek ellátásához szükségesek.
Az ukrán kormány szerdai ülésén betiltotta a nem menetrendszerinti légi járatok közlekedését Ukrajna és Oroszország között az után, hogy Jurij Bojko ukrán elnökjelölt, a kampányát támogató Viktor Medvedcsukkal, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasával Moszkvában járt nem sokkal az ukrajnai elnökválasztás első fordulója előtt. Bojko és Medvedcsuk március 22-én folytatott megbeszélést Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója jelenlétében arról, milyen feltételek mellett szállítana Oroszország újra közvetlenül földgázt Ukrajnának. Az ukrán vezetés komoly tiltakozását váltotta ki a látogatásuk. Szemükre vetették, hogy felhatalmazás nélkül tárgyaltak, amivel veszélyeztették Ukrajna biztonságát. Jurij Lucenko főügyész vizsgálatot is indított illegális határátlépés címén. Ugyanakkor a határőrség közölte: oda-vissza törvényesen lépték át a határt, így nem akadályozhatták meg ki-, illetve beutazásukat. Az ukrán állami légi szolgálat úgyszintén azt válaszolta a főügyésznek, hogy a két Moszkva-párti politikus nem sértett jogszabályt, mivel nem Oroszországban bejegyzett magángéppel repültek, ami nincs tiltólistán. Az ukrán kormány mostani határozatával viszont bezárta ezt a „kiskaput”, és kiterjesztette a repülési tilalmat ezekre a gépekre is. A tilalom ezentúl csak azokra a repülésekre nem terjed ki, amelyek az ENSZ, az EBESZ és a Nemzetközi Vöröskereszt missziós tevékenységeinek ellátásához szükségesek – mondta a kormányülésen Arszen Avakov belügyminiszter. Bojkóék hazatérve Moszkvából azt állították, hogy Oroszország kész lenne 25 százalékkal olcsóbban szállítani gázt Ukrajnának, mint amennyiért az energiahordozót Kijev európai országoktól veszi. Arról azonban hallgattak, hogy cserébe Oroszország az ukrán állami gáztranzit-vállalat egy olyan konzorciummá alakítását akarja, amelynek ő is részese. A moszkvai látogatás és az olcsó gáz ígérete egy-két százalékkal ugyan megnövelte Bojko támogatottságát, de csak a keleti országrészben hatott a propaganda. A szavazatok csaknem teljes, 99,97 százalékos feldolgozása utáni eredmény szerint Bojko Donyeck és Luhanszk megyékben első helyen végzett, de országosan csak negyedik lett a vasárnapi első fordulóban.
Szerző

Öt ember halt meg a szélvihar miatt az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.04.20 14:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.
Öt ember vesztette életét a szélvihar miatt az USA-ban – írja az AP hírügynökség közlése alapján az ABC News. Pénteken a floridai Woodville-ben egy fa dőlt egy házra. Egy nyolc éves kislány életét vesztette, egy 12 éves fiú pedig megsérült. Korábban Mississippiben három, Alabamában egy ember halt meg a szélvihar miatt. Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.

Minisztériumi épületnél robbantottak Kabulban

Publikálás dátuma
2019.04.20 13:22

Fotó: AFP/ STR
A támadást három fegyveres követte el, állítólag az egyikük bejutott az épületbe.
Robbantás és lövöldözés volt Kabul központjában, a Kommunikációs és Informatikai Minisztérium épületénél helyi idő szerint szombat délelőtt, 11 óra 40 perc körül. A BBC-nek egy minisztériumi forrás azt mondta: a támadást három fegyveres követte el, és egyiküknek sikerült bejutnia az épületbe. A tizennyolc emeletes épületet több száz ember hagyta el.