Kijev betiltotta az Ukrajna és Oroszország közötti charterjáratok közlekedését

Publikálás dátuma
2019.04.03. 16:49

Fotó: Nicolas Economou / AFP
A tilalom csak azokra a repülésekre nem terjed ki, amelyek az ENSZ, az EBESZ és a Nemzetközi Vöröskereszt missziós tevékenységeinek ellátásához szükségesek.
Az ukrán kormány szerdai ülésén betiltotta a nem menetrendszerinti légi járatok közlekedését Ukrajna és Oroszország között az után, hogy Jurij Bojko ukrán elnökjelölt, a kampányát támogató Viktor Medvedcsukkal, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasával Moszkvában járt nem sokkal az ukrajnai elnökválasztás első fordulója előtt. Bojko és Medvedcsuk március 22-én folytatott megbeszélést Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója jelenlétében arról, milyen feltételek mellett szállítana Oroszország újra közvetlenül földgázt Ukrajnának. Az ukrán vezetés komoly tiltakozását váltotta ki a látogatásuk. Szemükre vetették, hogy felhatalmazás nélkül tárgyaltak, amivel veszélyeztették Ukrajna biztonságát. Jurij Lucenko főügyész vizsgálatot is indított illegális határátlépés címén. Ugyanakkor a határőrség közölte: oda-vissza törvényesen lépték át a határt, így nem akadályozhatták meg ki-, illetve beutazásukat. Az ukrán állami légi szolgálat úgyszintén azt válaszolta a főügyésznek, hogy a két Moszkva-párti politikus nem sértett jogszabályt, mivel nem Oroszországban bejegyzett magángéppel repültek, ami nincs tiltólistán. Az ukrán kormány mostani határozatával viszont bezárta ezt a „kiskaput”, és kiterjesztette a repülési tilalmat ezekre a gépekre is. A tilalom ezentúl csak azokra a repülésekre nem terjed ki, amelyek az ENSZ, az EBESZ és a Nemzetközi Vöröskereszt missziós tevékenységeinek ellátásához szükségesek – mondta a kormányülésen Arszen Avakov belügyminiszter. Bojkóék hazatérve Moszkvából azt állították, hogy Oroszország kész lenne 25 százalékkal olcsóbban szállítani gázt Ukrajnának, mint amennyiért az energiahordozót Kijev európai országoktól veszi. Arról azonban hallgattak, hogy cserébe Oroszország az ukrán állami gáztranzit-vállalat egy olyan konzorciummá alakítását akarja, amelynek ő is részese. A moszkvai látogatás és az olcsó gáz ígérete egy-két százalékkal ugyan megnövelte Bojko támogatottságát, de csak a keleti országrészben hatott a propaganda. A szavazatok csaknem teljes, 99,97 százalékos feldolgozása utáni eredmény szerint Bojko Donyeck és Luhanszk megyékben első helyen végzett, de országosan csak negyedik lett a vasárnapi első fordulóban.
Szerző

Rendezetlen Brexit esetén azonnal újraindul a vámellenőrzés

Publikálás dátuma
2019.04.03. 15:42

Fotó: Nicolas Economou / AFP
Jean-Claude Juncker egyre valószínűbbnek nevezte, hogy végül megállapodás nélkül szűnik meg a brit uniós tagság.
Azonnal újraindul a vámellenőrzés az Egyesült Királyságból érkező áruk esetében, amelyek után áfát is kell majd fizetni, amennyiben a szigetország rendezetlen módon távozik az Európai Unióból – figyelmeztetett szerdán az Európai Bizottság. Pierre Moscovici uniós gazdasági biztos az MTI összefoglalója szerint úgy fogalmazott:
„az EU vámkódexe vonatkozna minden olyan termékre, amely az Egyesült Királyságból érkezik".

Hozzátette, hogy kemény Brexit esetén új vámellenőrzéseket kellene bevezetni.
„Ez nem jelenti azt, hogy módszeresen minden egyes teherautót átvizsgálnánk. Kockázatelemzési alapon végeznénk ellenőrzéseket”

– jelentette ki.

Ugyanakkor Moscovici reményét fejezte ki, hogy a megállapodás nélküli brit kilépés még elkerülhető.
Ugyancsak szerdán, az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Jean-Claude Juncker egyre valószínűbbnek nevezte, hogy végül megállapodás nélkül szűnik meg a brit uniós tagság. Az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az Egyesült Királyság nem kaphat további rövid haladékot, hacsak a brit parlament alsóháza legkésőbb április 12-ig nem fogadja el a kilépési megállapodást. Az a nap „a legvégső határideje a megállapodás elfogadásának” – nyomatékosította. Mint mondta, a megállapodás nélküli Brexit most már rendkívül valószínű. Hozzátette, nem ezt a végkifejletet akarta, de az Európai Unió készen áll erre. A megállapodás nélküli kiválás azonban súlyos csapás lenne az írek számára és komoly bizalmi válságot teremtene – fűzte hozzá.
Jean-Claude Juncker egyre valószínűbbnek nevezte, hogy végül megállapodás nélkül szűnik meg a brit uniós tagság
Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP

Csökkent a brit szolgáltatási szektor teljesítménye

Több mint két és fél éve először csökkent a brit szolgáltatási szektor teljesítménye márciusban a brit EU-tagság megszűnését övező bizonytalanságok miatt. Az IHS Markit londoni pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) szerdán ismertetett közös felmérése szerint a brit hazai össztermék (GDP) csaknem 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusban 48,9 pontra süllyedt a februárban mért 51,3 pont után. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Utoljára 2016 júliusában, a Brexit-népszavazást követő hónapban fordult elő, hogy a brit feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexének értéke 50 pont alá esett. A brit szolgáltatási ágazat mélyrepülését az magyarázza, hogy a vállalatok elhalasztották beruházási döntéseiket, mert nem látják világosan, hogy miként alakul a Brexit és milyen gazdasági következményei lesznek. Chris Williamson, az IHS Markit főközgazdásza az adatokhoz fűzött kommentárjában rámutatott: a BMI-felmérések összességében azt mutatják, hogy Nagy-Britannia bruttó hazai terméke (GDP) csökkent márciusban, az első negyedévben pedig stagnált, és a következő hónapokban mélyülő recesszióba csúszhat.

Szerző
Frissítve: 2019.04.03. 15:46

Jogalap nélkül fellebbezett: marad Karadzic életfogytiglani büntetése

Publikálás dátuma
2019.04.03. 14:59

Fotó: Samir Yordamovic / AFP
Elutasította Radovan Karadzic életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egykori boszniai szerb elnök fellebbezését szerdán az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT).
A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék 2016-ban 40 év börtönnel sújtotta Karadzicot az 1992-1995-ös, csaknem százezer halottat követelő boszniai háborúban elkövetett népirtás, illetve háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Ezt a bíróság ügyeit mandátuma lejárta után átvevő MICT nemrég jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre súlyosbította. A magát ártatlannak valló, 73 éves elítélt fellebbezett a határozat ellen, annak felülvizsgálatát kérve. Az ügyben eljáró testület szerdán arról számolt be, hogy nem fogadták be a kérelmet, mert jogilag megalapozatlan. Az így érvényben maradó ítélet szerint Karadzic a srebrenicai mészárlásért is felelős, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg. A boszniai szerb elnöki tisztséget 1992-től betöltő Radovan Karadzic ellen már 1995-ben vádat emeltek, ő azonban éveken át bujkált, s csak 2008 júliusában fogták el Belgrádban és adták ki Hágának, ahol a következő évben kezdődött meg a pere. Karadzic megítélése Bosznia-Hercegovinában máig vitatott. Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében egyértelműen háborús bűnösnek tartják, míg a szerbek lakta területeken inkább hősként tekintenek rá.
Szerző