1 milliárd 119 millió forint közpénzzel támogat a kormány egy szíriai keresztény egyházat

Publikálás dátuma
2019.04.04. 10:33

Fotó: Mikhail Voskresenskiy / AFP
Egy nagyjából 80 ezer fős közösség örülhet a magyar állam nagyvonalúságának.
Összesen 1,119 milliárd forinttal támogatja a magyar állam a szíriai Melkita Görögkatolikus Egyházat, szúrta ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában a 444.hu. A vallás vezetője, Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárkát még február végén fogadta hivatalában Orbán Viktor miniszterelnök, akinek még akkor meg is ígérte a támogatást. Összegről akkor még nem volt szó. A másfél milliós vallás 80 ezer tagja él Szíriában a februári közlemény szerint.
A most megjelent Közlöny szerint a Hungary Helps program keretében 794 millió forint megy a Szíriában élő keresztény kisebbségnek egy iskola felújítására, és 318 millió forint pedig homszi lakások felújítására.
2016 ősze és 2019 januárja között Magyarország összesen 7,63 milliárd forintot különített el az üldözött keresztény közösségek helyben maradásának támogatására.
Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárkának gratulál a szíriai elnök a kinevezése alkalmából 2017-ben
Fotó: AFP
Szerző
Frissítve: 2019.04.04. 12:30

Jegelés - választási csalásra ez a legjobb megoldás a rendőrség szerint

Publikálás dátuma
2019.04.04. 09:48
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Azt megállapította a nyomozás, hogy az ajánlási ívekkel baj van, de hogy a két szereplő közül ki a ludas, nos ebben a kérdésben tanácstalanok a szervek.
Felfüggesztette a nyomozást a terézvárosi választási csalási ügyben a BRFK, habár a rendőrség számára is egyértelműen csaltak az ajánlóívekkel, írja az Index. A két dokumentum összevetésekor a rendőrség azt találta: az ajánlások egyeznek, csak éppen más az aláírás. Előtte ráadásul pont ugyanilyen egyezéseket találtak Zuglóban – és ott is éppen a Fidesz és a Lendülettel ajánlóívein.  Emlékeztetőül: a parlamenti választáson valaki úgy lehet jelölt, ha összegyűjt a választókerületben 500 ajánlást – a választónak az adatai feltüntetése mellett alá is kell írnia az ajánlóívet. A jelenlegi törvény szerint egy választó akárhány jelöltet ajánlhat, de mindenkinek külön alá kell írnia az ajánlást. A szabályozással úgy lehet visszaélni, ha egy jelölt vagy segítői átmásolják az adatokat egy másik jelölt ívéről, majd aláhamisítják az aláírást. Hiszen ez az eljárás nem tükrözi a választó valódi akaratát – ráadásul magánokirat hamisítása történik. A kamupártok ilyen másolós módszerrel állították a jelöltek százait, ezreit. A kamu jelöltállítás egyrészt a kamupártoknak jó, mert pénzzel jár, másrészt a Fidesznek is, mert a sok párt miatt szétaprózódnak az ellenzéki szavazatok. Az Indexhez került határozatban a rendőrség a következőket írta: kihallgatták tanúként azokat a választókat, akinek az adatai mindkét párt (Fidesz, Lendülettel) jelöltjének ívein szerepeltek. Ők mind azt mondták, hogy a Lendülettel pártról és jelöltjéről nem is hallottak, az aláírások nem is tőlük származnak. A rendőrök az ajánlások gyűjtőit is kihallgatta volna, hiszen megállapította, hogy „jogellenes” volt a kitöltésük. „Ám a hamis adatokat tartalmazó ajánlóívek gyűjtőinek beazonosítása nem volt lehetséges tekintettel arra, hogy az iratokon egy-egy név és névaláírás szerepel, egyéb személyes adat nem." Gyanúsítottként kihallgatták Bagyó Hildát, vagyis a Lendülettel jelöltjét, ő azonban nem tett vallomást, és mivel „nem merült fel olyan információ vagy adat, amely szerint az íveket maga a jelölt töltötte volna ki, vagy tudomással bírt volna a jogellenes kitöltésükről", megszüntették a gyanúsítását. Az nem derül ki a rendőrség részletes leírásából, hogy a fideszes jelöltet, a korábban az Orbán család ügyvédjeként is dolgozó Bajkai István képviselőt kihallgatták volna az ügyben. A rendőrség tehát megállapította az ügyben, hogy jogellenesen töltötték ki az íveket, ám ezután jön a fordulat: „A nyomozás során személyi és tárgyi bizonyítékokat felkutatni, melyek alapján a tényleges elkövető kiléte megállapítást nyerne, nem volt lehetséges.
Szerző

Ha Orbán nem megy Milánóba, Salvini jön el Budapestre

Publikálás dátuma
2019.04.04. 08:43
Orbán Viktor és Matteo Salvino olasz belügyminiszter
Fotó: MARCO BERTORELLO / AFP
A Fidesz nem csatlakozik az új populista pártszövetséghez, de azért barátságosan pillog rá. Matteo Salvini látogatása is erősítheti az olasz és magyar jobboldal kapcsolatait.
Április végén, május elején Magyarországra érkezik Matteo Salvini olasz belügyminiszter, magyar kollégája, Pintér Sándor meghívására– idézi az MTI Kövér László házelnököt, aki szerdán, milánói látogatása során tárgyalt az olasz politikussal. Salvini látogatását azután jelentették be, hogy a német Die Presse arról cikkezett: a Fidesz egy olyan, megalakulás előtt álló kőkemény populista pártszövetség felé közeledhet, melynek fő erejét az olasz belügyminiszter vezette Liga és az Osztrák Szabadságpárt adná– a pártcsalád milánói alakuló ülésére pedig Orbán Viktort is várnák.
A populistákhoz való csatlakozást aztán több fideszes forrás cáfolta; az is kiderült, hogy Orbán nem veszt részt a nyitóeseményen. A miniszterelnök helyett utazhatott most az olasz városba Kövér László, aki szerdán is hangsúlyozta, hogy a Fidesz az Európai Néppártban (EPP) képzeli el a jövőjét. Kövér László a közmédiának azt mondta: álláspontjuk ott találkozik, hogy az EPP-nek nyitottnak kell lennie a tőlük jobbra lévő politikai erők felé is, nem csak balra. Ezzel részben az EPP-t is felértékelik, részben alternatívákat is nyithatnak a választók előtt, hogy milyen Európát is akarnak valójában.  Kövér László szerint ugyanakkor Matteo Salviniék szeretnék, ha a partnerek és szövetségesek maradnának. Nem vetették fel, hogy a Fidesznek el kellene hagynia a néppártot, és a Fidesz ezt nem is tervezi. Salvini és pártja nyilvánvalóan el fogja dönteni, hogy a választások után adott esetben egy megújuló, vagy magát újrafogalmazó EPP-be kíván belépni, vagy egy új szövetséget építenek az Európai Parlamentben. 
A magyar delegáció az MTi szerint Maria Elisabetta Alberta Casellatinak, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusának a szenátus elnökének meghívására látogatott Rómába.   Kövér Lászlót római útjára elkísérte a magyar-olasz baráti tagozat küldöttsége: Hiller István (MSZP), a tagozat elnöke és Selmeczi Gabriella (Fidesz). Hiller István, az Országgyűlés alelnöke találkozott Ettore Rosatóval, az olasz képviselőház alelnökével. Kövér találkozott Roberto Ficóval, az olasz képviselőház elnökével is; Ficóval - aki az Öt Csillag Mozgalom tagja - arról egyeztetettek, hogy az Európai Unió következő hétéves költségvetésének ügyében is működjenek együtt, ne osszák meg a kelet-európai új tagállamokat és Olaszországot. Nyilvánvalóan mindkét fél abban érdekelt, hogy a strukturális alapokat, a közös agrárpolitikára szánt forrásokat ne kurtítsák meg - jegyezte meg a magyar házelnük Egyetértettek abban is, hogy erős, egyeztetett külpolitikai fellépésre lenne szükség az Európai Unió szempontjából, és így megőrizzék a világban az eddigi befolyást, tekintélyt. Kövér László szerint ugyanakkor ez nem képzelhető el, ha nincs az Európai Uniónak komolyan vehető biztonsági háttere, a tagállamok katonapolitikai együttműködése, amely azonban nem a NATO alternatívája, hanem a kiegészítése. 
Szerző