Hat évre ítélték a szentendrei úti gázolót

Publikálás dátuma
2019.04.04. 14:31

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A vádlott büntetlen előéletével és őszinte megbánásával indokolták az elsőfokú büntetés enyhítését.
Hat év börtönre ítélte a két évvel ezelőtti óbudai, két halálos áldozatot követelő közlekedési baleset okozóját a Fővárosi Törvényszék csütörtökön jogerősen – írja az MTI. Az elsőfokú bíróság tavaly hét és fél évet szabott ki a sofőrre. Az eljárás adatai szerint a vádlott 2017 márciusában egy éjjel jelentős mennyiségű alkoholt ivott. Ezután a megengedett hetven helyett mintegy százhatvan kilométer/órás sebességgel haladt autójával, és a jól belátható útszakaszon hátulról belerohant egy piros lámpánál várakozó járműbe. A kocsiban ülő két fiatal a helyszínen meghalt, egyikük Janza Richárd ifjúsági világbajnok kajakos volt. A másodfokú ítélet szóbeli indoklásában a bíró elmondta: a vádlott véralkoholszintje a bűncselekmény megállapításához szükségesnél jóval magasabb volt. A meghallgatott tanúk szerint nagy mennyiségű szeszesital elfogyasztása után ült a volánhoz. A főváros belterületén „extrém” sebességgel haladt, nem tudta felmérni a közlekedési helyzetet, ha józan lett volna, feltehetően egy kormánymozdulattal még ilyen sebességnél is elkerülhető lett volna a tragédia. A balesetet egyértelműen a vádlott súlyosan alkoholos befolyásoltsága okozta. Az áldozatok semmivel nem járult hozzá az ütközéshez és a sérülésekhez, szabályosan közlekedtek – a piros lámpánál álltak és használtak biztonsági övet –, az eseményeket a vádlotton kívül érdemben nem befolyásolta más. A halált okozó ittas vezetés a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A törvényszék az első fokon kiszabott 7,5 év börtön 6 évre enyhítését a vádlott büntetlen előéletével és őszinte megbánásával indokolta. Fenntartotta ugyanakkor a végleges eltiltást a járművezetéstől. A múlt csütörtöki tárgyaláson a vádlott élt az utolsó szó jogával. Egyebek mellett azt mondta, a szabadságvesztés könnyebb lesz annál, mint ami utána vár rá majd a kinti életben, és bocsánatot kért a két fiatal családjától. Erről itt írtunk bővebben.
Szerző
Frissítve: 2019.04.04. 14:35

Megvert egy nőt az utcán M. Richárd barátnője, sok-sok óra fizikai munkára ítélték

Publikálás dátuma
2019.04.04. 14:07

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A bíró szerint ezt jobban megérzi az elkövető, mintha pénzbüntetést kapott volna.
312 óra fizikai munkára ítélték M. Richárd modell barátnőjét, aki a nyílt utcán megvert egy nőt, írja a 444.hu.  2017 júliusában feltöltöttek az Instagramra egy videót, amelyen egy fiatal nő szitkozódva nekiesik egy másiknak, és több ember előtt veri, a hajánál fogva rángatja, tépi, üti és rugdossa, illetve a nyakára lép a XIII. kerületben. Később kiderült, hogy a verekedő nő a modellként dolgozó K. Szilvia, aki egy vetélytársán akart így bosszút állni, amiért az lefeküdt a barátjával. K. Szilvia barátja a Dózsa György úti baleset miatt halálos közúti baleset gondatlan okozásával (egy másik ügy miatt pedig szintén könnyű testi sértéssel) vádolt M. Richárd. K. és M. nyaraltak is együtt, a nő megjelent M. januári tárgyalásán is.    Ami a részleteket illeti: K egy barátnőjével két napon keresztül strázsált az autójában a ház előtt a nőre várva. Belógtak a társasházba, és alkoholos filccel felfirkálták az ajtajára, hogy “szutykos kurva”. Amikor megérkezett, akkor K. a hajánál fogva a földre rántotta, és a nyílt utcán, járókelők szeme láttára megverte a lányt, aki több, 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A barátnője eközben videózott. Sőt, kiderült, hogy másnap K. Szilvia még rá is írt a sértettre WhatsUp-on, hogy alig várja, hogy újra találkozzanak, mert a fogát is ki fogja ütni és végigmegy a fején egy nullás géppel.  A bíróság pedig tárgyalás nélkül, büntető végzésben már tavaly el is rendelte a büntetésüket: K. Szilvia 312 óra közérdekű munkát kapott (esetében külön hangsúlyozták, hogy ez fizikai munkát jelent), a cselekményben bűnsegédként jelenlévő barátnője pedig 272 óra könnyű fizikai munkának számító közérdekű munkát. K. nem fogadta el ezt a büntetést, és kérte, hogy az ügyében mégis tartsanak tárgyalást. K. itt elmondta, hogy beismeri a bűnösségét, minden úgy történt, ahogy a vádiratban szerepel, és megbánta a tettét. A bíró az indoklásban elmondta, kiszabhatott volna akár pénzbüntetést is, de K. esetében célravezetőbbnek tartotta a közérdekű munkát. “A büntetés egyik célja épp a prevenció,a vádlott visszatartása a hasonló cselekményektől. Ez hatékonyabban biztosítható közérdekű munkával az amúgy jó anyag körülmények között élő vádlott esetében, mint a pénzbüntetés kiszabásával” - magyarázta. Ennek a büntető voltát K. jobban fogja érezni, mint a pénzbüntetését - mondta a bíró.
Szerző

Legalább 200 embert vert át egy internetes csaló

Publikálás dátuma
2019.04.04. 12:14
A rendőrség illusztrációja
Fotó: police.hu
2014 és 2017 között ténykedett a csalással gyanúsított tököli nő, 1,2 milliós kárt okozott.
Az ország számos pontján tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki az interneten – legtöbbször álnéven – árusított ruhákat és egyéb használati tárgyakat, írja a police.hu. A trükk egyszerű volt:
vásárlóival a meghirdetett dolgok vételárát átutaltatta, azonban az árut a vevők részére nem küldte el.

A rendőrök azonosították az elkövetőt, egy 33 éves tököli nőt. Az eljárás során megállapították, hogy az elkövető legalább 200 embert vert át hasonló módszerrel 2014 augusztusa és 2017 februárja között.
A nővel 200 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúját közölték a szekszárdi rendőrök. A gyanúsított több, mint 1.200.000 forint kárt okozott a sértetteknek. A gyanúsítottat 2017. július 5-én őrizetbe vették, majd a Szekszárdi Járásbíróság letartóztatta. A rendőrség már végzett a munkával, az ügy iratait megküldték a Szekszárdi Járási Ügyészségnek.
Szerző