korrupció;környezetszennyezés;műanyag hulladék;

Évente 2,5 milliárd dollárjába kerül a világnak az óceánokban lévő műanyagszemét

A kutatók szerint eredményeik jóval alábecsülik a probléma valós mértékét. Eközben az IMF korrupciókutatói is érdekes adatokkal álltak elő.

Az óceánokban lévő műanyagszemét éves szinten 2,5 milliárd dollár (714 milliárd forint) veszteséget jelent a világ számára a károsodott vagy elvesztett erőforrások révén. A halászterületeket, az akvakultúrákat, a rekreációs tevékenységeket és a globális jólétet mind negatívan érinti a szennyezés, 1-5 százalékkal csökkentve mindazon előnyöket, amelyeket az óceán nyújt az embereknek - írja a Guardian a Marine Pollution Bulletin című folyóiratban publikált tanulmány nyomán. Ebből az is kiderül,

éves szinten nagyjából 8 millió tonna műanyagszemét kerül a világ óceánjaiba.

"A számításaink jelentik az első lépést a műanyagszemét hatásainak számszerűsítése felé" - nyilatkozta az eredményekről az angliai Plymouth Marine Laboratory kutatóintézetben dolgozó kutatásvezető, Nicola Beaumont. További kutatásokra van szükség, tette hozzá, ám már most meggyőződésük, hogy az eredményeik jóval alábecsülik az óceáni műanyagszennyezettség globális társadalomra gyakorolt hatását.

A tanulmány készítői nem vették számításba a turizmusra, a közlekedésre, a halászati iparra és az emberi egészségre gyakorolt közvetlen és közvetett hatásokat. A kutatók azt is megállapították, hogy a műanyagok - amelyek évtizedeken át, akár több mint 3 ezer kilométeres távot is megtéve képesek sodródni a vízben - új élőhelyeket teremtenek a baktériumok és algák számára. Ezek a "kolóniák" pedig az invazív fajok és a betegségek terjesztésének kockázatát hordozzák.

Sokba kerül a korrupció isHasonlóan érdekes eredményt tett közzé az IMF is: mint a Reuters csütörtöki cikkéből kiderül, a Nemzetközi Valutaalap azt számolta ki, hogy évi 1000 milliárd dollárba, vagyis nagyjából 285 billió forintba kerül a világ kormányainak a korrupció. Pontosabban fogalmazva, ez az az összeg, amit a korrupció felszámolásával adóbevételként megkereshetnének.
Az IMF kutatási eredményei emellett azt is sugallják, a környezetszennyezés megfékezésében és közoktatás minőségében is komoly javulást hozna a korrupció megfékezése, illetve magával hozná az adott országok infrastruktúrájának javulását is.