Horvátország;ítélet;Ivo Sanader;

Ismét börtönbe kell vonulnia a volt horvát kormányfőnek

Jogerősen 6 évre felemelték Ivo Sanader büntetését a Planinska néven ismert korrupciós ügyben.

Börtönbe kell vonulnia Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek, miután az ország legfelsőbb bírósága jogerősen 6 évre felemelte börtönbüntetését a Planinska néven ismert korrupciós ügyben – közölte az N1 horvát hírcsatorna csütörtökön.

A legfelsőbb bíróság három napon át tárgyalta Sanadernek a Planinska ügyben született elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezését, majd súlyosbította az ítéletet. Ivo Sanadert korábban 4 és fél év börtönre, valamint 15 millió kuna (645 millió forint) visszafizetésére ítélték, továbbá 17 millió kuna (721 millió forint) értékben rendelt el vagyonelkobzást a bíróság.

A Zágráb megyei bíróság megerősítette, hogy elfogatási parancsot adott ki a volt kormányfő ellen. A horvát törvények szerint ötévesnél súlyosabb ítélet meghozatala után előzetes letartóztatást rendel el a bíróság abban az esetben is, ha nem jogerős a bírói döntés.

Sanadert a Planinska néven elhíresült korrupciós perben azzal vádolják, hogy kormányzása idején elősegítette egy magánkézben lévő zágrábi, Planinska utcai épület piaci értéknél drágább eladását az államnak, és részesült a törvénytelenül szerzett haszonból.

Kresimir Devcic, a Zágráb megyei bíróság szóvivője a sajtónak úgy nyilatkozott: függetlenül attól, hogy Sanader korábban négy és fél évet töltött előzetes letartoztatásban, az az idő nem számít bele a jelenlegi börtönbüntetésbe, mert azt más ügyekben hozott ítéletek miatt töltötte le. Hozzátette: a volt kormányfő egészsége sem lényeges. Ivo Sanader egészségügyi okokra hivatkozva több tárgyalásán sem jelent meg az utóbbi időben. A szóvivő kiemelte, hogy Zágrábnak van börtönkórháza, ott kezeltetheti magát, ha beteg.

Nevetségesnek nevezte az ítéletet

Ivo Sanader ügyvédei jelenlétében nyilatkozott a sajtónak. Mint mondta, nincs bizonyíték ellene., és nevetségesnek nevezte az ítéletet, amelynek szerinte nem lett volna szabad megszületnie.

A nyilvánosságnak szánt színjátékról van szó. Továbbra is maradok azon véleményem mellett, hogy politikai üldöztetés áldozata vagyok” – jelentette ki.

Ügyvédei elégedetlenségüknek adtak hangot, mert a médiából értesültek a legfelsőbb bíróság döntéséről.

Jadranka Slokovic ügyvéd cinikusan megjegyezte: „szuper módon működik a jogállamiság, előbb az újságírókat értesítik, majd utána bennünket”.

Sanadert fél órával azután, hogy a sajtótól értesült a bírósági döntésről, rendőrök vitték el otthonából a börtönbe.