Szombaton gyalog örülhet a tavasznak az Andrássy úton

Publikálás dátuma
2019.04.05. 11:31

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Mivel egy rendezvény miatt teljes hosszúságában lezárják az utat, elterelik a busz- és troliforgalmat is.
Tavaszköszöntő promenád címmel rendezvényt tartanak szombaton 10.30 és 14.00 között az Andrássy út teljes hosszúságában, ezért szakaszosan lezárják az utat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
A közlemény szerint a lezárások miatt a 105-ös busz az említett időpontok között nem érinti a Bajcsy-Zsilinszky úti metró és a Hősök téri metró közötti megállókat. Az elterelés idejére a Podmaniczky utcában a Dózsa György út kereszteződése előtt, valamint a Podmaniczky utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton a 72-es trolibusz és a 9-es buszjárat érintett megállóiban lehet majd felszállni a 105-ös buszra.
Szerző

Túl sokat verik a kalauzokat, testkamerát kapnak a MÁV-tól

Publikálás dátuma
2019.04.05. 08:25

Fotó: Népszava
Az eszközök gyakorlati tesztelése már korábban megvolt. Most a mátészalkai vonalon használják a kamerákat, és újabbak beszerzését tervezi a társaság.
Testkamerát viselnek a Mátészalkát érintő vasútvonalakon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók - közölte a MÁV pénteken. A vasúttársaság munkatársaik biztonságára, valamint az utasok és vagyontárgyaik védelmére hivatkozva vezette be az intézkedést. A vasúttársaság azt írta,
idén áprilisig tizenkilenc jegyvizsgáló szenvedett el valamilyen támadást.

Utaltak arra, hogy alapesetben öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat, aki közfeladatot ellátó személy sérelmére erőszakos bűncselekményt követ el.
Az eszközök gyakorlati tesztelése huszonöt jegyvizsgáló önkéntes részvételével már korábban lezajlott. A testkamerákat jelenleg önkéntes alapon, több műszakban, egyelőre nyolc jegyvizsgáló használja.
Az első napok tapasztalatai is azt mutatják, hogy az érintett vonalszakaszokon utazók együttműködőbbé váltak

- írták. A vasúttársaság újabb testkamerákat is vásárol, ezeket várhatóan ősztől vehetik használatba a jegyvizsgálók Budapest elővárosaiban és országszerte több vasútvonalon.

Nem egyedi eset, ahogyan átverték a Mazsihiszt

Publikálás dátuma
2019.04.05. 08:00

Fotó: Népszava
Számlacsalók nem kizárólag a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségénél próbálkoztak. A rendőrség a hivatalos Twitter-csatornáján már tavaly októberben figyelmeztetett a módszerre: igaz, a videóüzenet csak szűk körhöz, ezernél is kevesebben felhasználóhoz jutott el.
A trükkről, ahogyan 122 millió forintot csaltak ki a Mazsihisztől, részletesen írtunk március elején. Időközben nyilvánosságra került egy kísértetiesen hasonló ügy. A BRFK beszámolója szerint egy ismeretlen nő telefonon felhívta az adott cég pénzügyekkel foglalkozó munkatársát, és magát egy partnercégnek kiadva közölte, hogy megváltozott a bankszámlaszámuk, a következő esedékes kifizetést már a társaság új számlájára kéri. Az elkövetők készítettek egy hamis aláírással és cégbélyegzővel ellátott dokumentumot, amit másnap elküldtek a tévedésbe ejtett cégnek. Eddig minden pontosan ugyanúgy történt, mint a Mazsihisz átverésekor. A folytatás azonban különbözik. Bár a bűnözők által kiszemelt cég átutalt mintegy 116 millió forintot a megadott számlaszámra, és az egyik elkövető elment egy zuglói bankba, hogy felvegye a pénzt – a nyomozók lecsaptak rá, mielőtt ezt megtehette volna. A teljes összeg meglett, a rendőrök az elkövető társait is elfogták. A Mazsihisz esetében hat, ebben az ügyben négy személyt hallgattak ki gyanúsítottként. A rendőrség arról tájékoztatta lapunkat, hogy a nyomozó hatóságok nem csak az alapbűncselekményt, hanem az elkövetés „eszközcselekményeit”, a közokirat-hamisítást és a hamis magánokirat felhasználását is vizsgálják. A nyomozás ezen kívül minden esetben kiterjed a járulékos bűncselekmény, mint például a pénzmosás elkövetésének felderítésére is.
A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség a konkrét ügyekről nem közölt részleteket. Egyelőre nem derült ki az sem, hány elkövetői körről van szó, és ezek kapcsolatban állnak-e egymással. A társaságoknak az tanácsolható, hogy ha írásbeli szerződésen alapul egy munka elvégzése, úgy a számlaszámváltozásra hivatkozó értesítés a felek közötti szerződésmódosítással történjen. Érdemes a kifizetések esetére kidolgozni egy eljárási rendet a bankszámla és a kedvezményezett ellenőrzésére. A munkatársakban – hangsúlyozta a rendőrség -- tudatosítani szükséges, hogy a pénzügyi utalások előkészítésénél csak hiteles információkra támaszkodjanak, és a számlabefogadás szabályainak megfelelően járjanak el, ellenőrizzék a kifizetés jogosságát. Így például azt, hogy a megadott számlaszám valóban szerepel-e a hivatkozott vállalkozás nyilvános céginformációs adataiban.
Szerző
Témák
Mazsihisz csalás
Frissítve: 2019.04.05. 09:23