Késsel támadtak két magyar férfira Lipcsében

Publikálás dátuma
2019.04.05. 14:40
Képünk illusztráció
Fotó: Andreas Arnold /
A két férfin életmenő műtétet kellett végrehajtani. A támadók elmenekültek.
A német rendőrség nagy erőkkel keresi egy múlt hétvégi lipcsei késelés elkövetőit, akik a jelenlegi adatok szerint a hétvégén szombatról vasárnapra virradó éjjel szóváltásba keveredtek egy társaság két tagjával, akiken életmenő műtétet kellett végrehajtani, miután késsel megszúrták őket – írja az LVZ.de cikke alapján az Index.  A 35 éves férfit mellkason szúrták, míg 27 éves ismerősét a hátán szúrták meg. A támadók pillanatok alatt felszívódtak. Az Index megkeresésére a szászországi tartományi kapitányság megerősítette, hogy mindkét áldozat magyar állampolgár, azonban Németországban van bejelentett lakcímük és ott is dolgoznak. A támadókkal kapcsolatban egyelőre semmit nem tudtak mondani, mivel még mindig nem sikerült azonosítani őket. A két férfit egy ismeretlen csoport tagjai támadták meg. Először szóváltásba keveredtek a Stuttgarter Alle-n, ami a tér bevásárlóközpontjáig elhúzódó verekedésbe csapott át. Itt került elő a kés a rendőrségi szóvivő szerint. A rendőrség szemtanúkat keres, mivel az első adatok szerint a támadás iszonyatos hangerővel járt, és bíznak abban, hogy a környező lakóházakból valaki látott valamit.
Szerző

Eltérítettek egy buszt Ljubljanában, a támadó meghalt

Publikálás dátuma
2019.04.05. 12:23
Képünk illusztráció
Fotó: STR / AFP
Rendőrségi kényszerintézkedés közben meghalt egy 48 éves szlovén férfi, miután megpróbált eltéríteni egy buszt Ljubljanában - jelentette pénteken a helyi média.
Sem a buszsofőrnek, sem az utasoknak nem esett baja. Az incidens csütörtök este történt. A buszeltérítő kilenc óra körül szállt fel a járműre a főváros délnyugati részén. Elővett egy csavarhúzót, és azt követelte a buszsofőrtől, hogy irányítsa a járművet a ljubljanai körgyűrű felé, ellenkező esetben megöli őt és az utasokat is. Azt állította, hogy fegyver is van nála. A busz vezetője azzal próbálta meg felhívni a hatóságok figyelmét a drámai incidensre, hogy áthaladt egy piros jelzésen, egy nő pedig a buszról is hívta rendőrséget. A rendőrség pénteken megerősítette, hogy a támadó egy kranji férfi volt. Több rendőrautó megpróbálta megállítani a buszt, még mielőtt eléri a körgyűrűt. Miután ez sikerült, megbilincselték és lerángatták a buszról, közben a férfi hirtelen eszméletét vesztette. A mentők nem tudták újraéleszteni. A buszon hat utas tartózkodott. Az elkövető indítéka egyelőre ismeretlen. A rendőrség szerint nem volt nála fegyver. 
Szerző

Brexit: június végéig kér haladékot May, de akár egy évet is kaphat az EU-tól

Publikálás dátuma
2019.04.05. 11:20

Fotó: MARK DUFFY / AFP
Ha a brit kormány elfogadja a hosszabbítást, akkor az Egyesült Királyságnak részt kell vennie az EP-választáson.
Újabb posta érkezett az Európai Tanács elnöke számára a Downing Street 10. céges papírján. A háromoldalas levélnek csak az utolsó előtti bekezdése tartalmazza Theresa May kérését „Kedves Donaldhoz”. A brit kormányfő az Európai Unió szerződésének 50. cikkelye alapján rögzített kilépési határidő kiterjesztését kéri 2019. június 30-ig. Theresa May javasolja, hogy a hosszabbítást fel lehessen függeszteni, amennyiben az érintett felek korábban képesek ratifikálni a kilépési szerződést. A konzervatív vezető az EU korábban ismertetett feltételeinek értelmében megteszi a megfelelő előkészületeket az Egyesült Királyságnak az európai parlamenti választásokon való részvételére, de ha reményei szerint május 23. előtt sikerül szentesíteni a brüsszeli megállapodást, visszavonja jelöltjeit. Június 30-a jelentősége, hogy másnap ül össze először az új összetételű Európai Parlament. Theresa May részletesen kifejti Donald Tusknak, mennyire „frusztráló”, hogy mindeddig nem sikerült „rendezett körülmények között” befejezni a kilépés folyamatát. Beszámol a parlamentben kialakult „patthelyzetről” és a konszenzus elérése érdekében tett erőfeszítésekről, köztük a Munkáspárttal folytatott tárgyalásokról. Az Európai Uniótól érkezett, a BBC News-on ismertetett első visszajelzés szerint Tusk 12 hónapos „rugalmas” Brexit-kiegészítést fog javasolni az április 10-i EU-csúcstalálkozón, amit a megegyezés brit ratifikálása esetén le lehet rövidíteni. A jelenlegi abszurd helyzetben nem okoz meglepetést, ki erősítette meg talán elsőként, hogy kész indulni az EP-választáson. Az a Nigel Farage, akinél több borsot aligha törhetett bárki az EU vezetésének orra alá és akinek a legmegsemmisítőbb a véleménye Brüsszelről. A Sky News-nak nyilatkozva a korábban a UKIP, újabban a Brexit Párt vezetője szomorúnak nevezte magát a választási részvétel miatt. Azt gondolta, „már megnyerték a Brexit-csatát, de nem hajlandó huszonöt év küzdelme után hagyni, hogy a brit politikusok átgázoljanak rajtuk”. Farage „gyalázatnak” nevezte, hogy mind a munkáspárti vezetésben, mind a kormányban egyáltalán felmerült egy második népszavazás gondolata. A populista politikus máris megígérte, „amennyire csak lehet, meg fogja nehezíteni az EU dolgát, megvétózva a költségvetés emelését, megakadályozva az állítólagos EU hadsereg tervét és ellenállva Macron integráció-erőltető elképzeléseinek”. Theresa May-nek komoly nehézségei lesznek, amikor kabinetjének Brexit-párti tagjaival le akarja majd nyeletni a hosszú halasztás békáját, hiszen ők szeretnének minél hamarabb kint lenni az EU-ból. A parlamenti pártok attól tartanak, hogy a szavazópolgárok a május 2-i részleges helyhatósági választásokon elverik rajtuk a port a Brexit-válság miatt.

Uri Geller állítja, rommá törte a brit parlament vízcsöveit

Tárgyalóküldöttségi szinten folytatódtak csütörtökön a kormányzó brit Konzervatív Párt és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt egyeztetései a brit EU-tagság megszűnésének folyamatában kialakult patthelyzet feloldása végett. Ám a tervezettnél két órával korábban véget kellett érnie az ülésnek a brit alsóházban, ugyanis beázott a parlament.
A beázásért nem várt helyről vállalták a felelősséget, szúrta ki a 24.hu: Uri Geller illuzionista Twitter-üzenetben állította, hogy telepatikus erejével hajlította meg a csöveket, és ezzel okozta a beázást. Azt írta, megérdemelték a politikusok, és nem fog elnézést kérni. A kanálhajlító mutatványaival híressé lett előadó korábban levelet is írt Theresa May miniszterelnöknek. Ebben kijelentette, hogy mentális szuperképességeivel megállítja a brexitet, mert szerinte az nagyon rossz lépés.

Frissítve: 2019.04.05. 16:40