Európa;Orbán Viktor;Adolf Hitler;

2019-04-05 15:16:34

Európa az európaiaké: ki mondta, Orbán vagy Hitler?

Erős párhuzamot talált a miniszterelnök ünnepi beszédében egy történész-blogoldal.

Véget kell vessünk az Európai Egyesült Államokról szóló lázálmoknak, hogy Európa újra az európaiaké lehessen – szögezte le március 15-i beszédében Orbán Viktor. 

A nagy tapssal fogadott kijelentés nem volt igazán újszerű – a miniszterelnöki megszólalásokat figyelők tudhatták, hogy Orbán december 23-án nagyon hasonlóan fogalmazott uaz oet.at című portálnak nyilatkozva: „Jó lenne Európának, ha Európa egy hangon mondaná: Európa az európaiaké és európai földrész marad” -az interjú lefordított változatát aztán kitették az ablakba, vagyis a miniszterelnok.hu oldalra is.

Egy történelmi blog, a Page Not Found viszont ennél korábbra nyúlt vissza az Európáról szóló idézet kapcsán: a Csunderlik Péter történész és Pető Péter újságíró vezette oldal kiszúrta, hogy

amit a Karl von Wiegand amerikai újságíró készített a náci vezérrel, 1940 június 11-én, annak főhadiszállásán. A két szerző a Page Not Found Facebook-oldalára töltötte fel a nyilatkozat magyar kiadásáról készített fotót.

„Europe for the europeans - Adolf Hitler on the international situation during the war in France” (Európa az európaiaké, Adolf Hitler a nemzetközi helyzetről a franciaországi háború idején ) című interjú akkor készült, amikor a náci csapatok lerohanták Franciaországot. A cikk diplomáciai célokat szolgált: Hitler így próbálta távolmaradásra biztatni az Egyesült Államokat, hangsúlyozva, hogy európai belügyről van szó, ami nem érinti Amerikát. 

A választott mondat persze lehet szerencsétlen egybeesés is – a fasiszta nézetekkel nehezen vádolható dalai Láma ugyanezt mondta tavaly szeptemberben Svédországban, amikor a befogadott menekültekről kérdezték – ám Orbán Viktornak már korábban voltak nehezen félreérthető, a náci retorikát idéző megjegyzései: 2002-ben nagy port kavart például, amikor a magyar gazdasági élettérről beszélt, de értekezett már ő az etnikai homogenitás megőrzésének fontosságáról is (2017-ben).

A kormány Soros György ellen indított gyűlöletkampánya pedig ugyanolyan erővel idézi meg a George Orwell 1984 című regényében bemutatott fiktív ellenség, Emmanuel Goldstein elleni propagandát, mint a a náci és nyilas rémuralom zsidók ellen uszító plakátjait – hiába is tagadja utóbbi párhuzamot minden fórumon az Orbán-kabinet.