devizahitelesek;kártalanítás;Trócsányi László;uniós bíróság;

Érdeklődve figyeli a Fidesz EP-listájának vezetője a devizahitelesek élethalálharcát

Nem lép a kormány, amíg a Kúria szakértői testülete nem találja ki, hogyan lehetne rendezni a becsapott károsultak helyzetét. És talán azután sem.

Úgy áll a munkához, hogy más is odaférjen – a mondás igaz lehet a Trócsányi László vezette Igazságügyi Minisztériumra is, ami meglehetős passzivitással figyeli a devizahitelesek kártalanításért és jogaikért folytatott küzdelmét. 

Trócsányit a Fidesz EP-listájának vezetőjét az MSZP elnöke, Tóth Bertalan (aki a szocialisták EP-névsorának élén áll) kérdezte arról, milyen kormányzati lépésekkel segítenének a devizakárosultakon – most, hogy az Európai Unió Bírósága egy precedens értékű ügyben, az Dunai Zsuzsanna kontra ERSTE Bank Hungary Zrt. perben kimondta, a devizahiteles szerződéseket meg kell semmisíteni, ha azok nem teljesíthetőek egy tisztességtelen szerződési feltétel nélkül. 

Az uniós döntés szembemegy a magyar jogszabályokkal is, amik jelenleg tiltják az akár tisztességtelen pontokat tartalmazó szerződések visszamenőleges hatályú törlését.

Perek ezrei jöhetnek

A döntés főként a lakossági fogyasztókra terhelt árfolyamkockázatra vonatkik , a magyar jogszabályok alapján ugyanis – sokak szerint jogtalanul – az adósokkal fizettetik meg az árfolyamkockázat viseléséből adódó veszteséget.

Az uniós döntés kötelezi a magyar bíróságokat, hogy ahogy ne tartsák érvényben a devizahitel-szerződéseknek azokat a rendelkezéseit, amelyek a fogyasztók nyakába varrják a tőketartozás többszöröződését okozó árfolyamkockázat terhét –  ez megváltoztatja a jelenleg futó devizahites perek menetét, illetve több ezer újabb eljárást generálhat.

Jogi földindulásról van szó tehát, és itt jön a képbe az Igazságügyi Minisztérium: a kormány és a parlamenti fideszes kétharmad ugyanis rövid úton, szabályozással kezelhetné a hitelkárosultak kártalanítását – a lehetőség adott, hiszen egy nap alatt képesek voltak az Alkotmánybíróság jogköreinek átrendezésére, két nap alatt szüntették az új lakás-takarékpénztári szerződések állami támogatását is. 

Majd, ha módjukban áll

Trócsányi helyett ezúttal is Völner Pál államtitkár válaszolt a szocialista politikus megkeresésére: hangsúlyozta, hogy az uniós döntés csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor az általános szerződési feltételekben nem írták le pontosan és világosan az árfolyamkockázat lényegét – hiszen, Völner válasza szerint a fogyasztónak normál esetben tisztában kell lennie a devizahitel-felvétellel járó esetleges rizikókkal.

Válaszának legfontosabb részletéből azonban kiderül: a Kúria Konzultációs Testülete még vizsgálja, hogy milyen jogkövetkezményekkel járhat devizahiteles perek érvénytelensége, és hogy milyen alapon intéznék érvénytelenítés esetén a felek – a bank és az ügyfél – közötti elszámolást. „Ennek eredményét az Igazságügyi Minisztérium figyelemmel kíséri. Jelenleg jogalkotási feladat azonosítására nem került sor. Ha olyan beavatkozás válik lehetővé, amely a jogérvényesítés gyorsításának irányába hat, akkor lesz módjában a jogalkotónak a megfelelő lépéseket megtenni” - fogalmazott Völner.

Vagyis, a minisztérium még kivár, de azt sem ígérték meg konkrétan, hogy bármit tennének a tömeges, gyorsított kártalanítás érdekében.

Ráérnek a bántalmazott nők, nem kell uniós ügyészség sem

Nem csak ezt az ügyet figyeli hűvös távolságtartással Trócsányi tárcája: Brüsszelre mutogatnak az Isztambuli Egyezmény itthon öt éve késlekedő ratifikálása miatt – nem kell annyira sietni, végül is „csak” egy magyar nő hal bele hetente a családon belüli erőszakba – a korrupciós ügyeket vizsgáló Európai Ügyészséghez pedig határozottan nem akarnak csatlakozni. 

Mindhárom esetben uniós nagyságrendű kérdésekről van szó, az igazságügyi tárca mindhárom esetben hárít. Magában is beszédes lehet, hogy a Fideszben Trócsányi László igazságügyi minisztert jelölték a párt EP-listavezetőjévé.