Kecskeméten is összefog az önkormányzati választáson az ellenzék

Publikálás dátuma
2019.04.05. 16:20

Fotó: Népszava
A tárgyalások már zajlanak, hamarosan hivatalosan is bejelentik a megállapodást.
Kecskeméten is együtt indul az őszi önkormányzati választáson a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP – írja a KecsUp.hu. A tárgyalások már zajlanak egy ideje és hamarosan hivatalosan is bejelentik a megállapodást. A portál arra kérte a pártokat, hogy nyilatkozzanak arról, miért döntöttek a közös indulás mellett.
A DK közölte: „Kecskeméten is érzékeljük mi, ellenzéki pártok, hogy csak egy módon lehet változás a város vezetésében, ha együttműködünk a lehető legszélesebb körben. Az öt párt hónapok óta tárgyal, az asztalhoz mindig egyenrangú partnerként ülünk le.
A Jobbik úgy reagált: „Ahogyan más városokban, úgy Kecskeméten is az ellenzéki szavazók elvárják a pártoktól a felelősségteljes viselkedést. Az őszi önkormányzati választáson a választókerületekben az 1-1 elleni felállás vezethet csak eredményre, ahol hiteles embereket kell az állampárti jelölttel szemben indítani. A helyi alapszervezet részt kíván venni a jelenleg regnáló fideszes városvezetés leváltásában.
Az LMP tudatta: „A politika olyan eszköz az emberek kezében, amivel meg lehet változtatni a rosszul és öncélúan működő rendszereket. A politika nem egyeseké, hanem a közösségeké, amit arra használhatnak fel, hogy egy biztonságosabb és élhetőbb világot teremthessenek. Az LMP elkötelezett az ellenzéki együttműködésben, és részt vesz az ellenzéki pártokkal való közös indulás megteremtésében az őszi önkormányzati választásokon.
Az MSZP közölte: „Külön indulni csak demokráciában van értelme. Jelenleg azonban nem beszélhetünk demokráciáról. Ezért úgy gondoljuk, hogy egyetlen út vezet a kormány leváltásához és a demokrácia helyreállításához, ha egy az egyben mérkőzünk meg a kormánypárti jelöltekkel. Ezt el is várják tőlünk választóink.”
A portál úgy tudja, hogy Bács-Kiskun megye nagyobb városaiban, Kiskunhalason, Kiskunfélegyházán, Kalocsán és Baján is formálódik a közös ellenzéki indulás.
Szerző

Hangok a Bálnából: a Fidesz mindenben ellentmondott tíz évvel ezelőtti önmagának

Publikálás dátuma
2019.04.05. 16:06

Fotó: Facebook/ Ujhelyi István
Orbán 2009-ben még határozott, a tagállamok döntéseibe is beleszóló, jogokat védő uniót követelt, ma inkább sorosozott és vádaskodva az EU kijáratát kereste.
A bálna egy gerinces állat, a Orbán Viktorban viszont hiába is keresnénk a gerincet – példálózott Ujhelyi István, az MSZP EP-képvidelője, aki pénteken, Tordai Bencével (Párbeszéd) tartott sajtótájékoztatót az Bálna épülete előtt (a helyszín indokolta ugye a szóviccet). A két politikus még Orbán beszéde előtt szólalt fel – az épület környékét ellenzéki aktivisták egyébként éjjel gondosan telefújták a Junckertől eredő "Jön a diktátor!" - mondattal, de láthatatlan kezek mára el is tüntették a feliratokat. 
Ujhelyi emlékeztetett Orbán Viktor szerepváltásaira: az ifjú kommunistaként startoló, majd liberális internacionálé alelnökévé váló politikus 180 fokos fordulattal az európai konzervatívok irányába indult, hogy aztán szövetségeit is cserben hagyva újabb, betölthető szerepet keressen. Az MSZP-s politikus szerint a Bálna most ennek a legújabb arculatváltásnak adott teret. Hogy emlékeztessen a régi szerepekre is, Ujhelyi részleteket olvasott a Fidesz 2009-es EP-választási programjából, amit mai NER-szemmel nézve akár Soros György is írhatott volna.
A Fidesz tíz éve ugyanis még azt fejtegette, hogy az EU erélytelensége kifejezett gyengeségnek számít, a tagállamokat ugyanis jóval kevésbé tudják kontrollálni, mint a tagjelölt országokat: „ A Fidesznek meggyőződése, hogy közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni.
„Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse; enélkül nincs erôs Európa. Az uniónak rendelkeznie kell emberi és kisebbségi jogi védelmi rendszerrel.”
Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk”

(...) Sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben.”
- idézte Ujhelyi a régi EP-program pontjait. Ehhez képest Orbán aztán valóban gyökeresen mást mondott az EP-kampányt beröffentő szónoklatában: brüsszeli buborékról és diktátumokról beszélt a Bálnában, és arról, hogy a magyaroknak elegük van már az Európai Bizottságból. Azt kifejtette, hogy a migráció valójában Brüsszel által támogatott legális migráció valójában totális népességcsere, épp ezért a migráció kezelését vissza kell adni a nemzetállamoknak.
Bár a két politikus a szónoklat előtt tartott sajtótájékoztatót, Tordai Bence nagyjából sikeresen próbálta megtippelni, hogy miről lesz szó, és kis magyar-magyar fordítást is adott a miniszterelnöki beszédhez:
  • szó lesz nemzeti szuverenitásról – ez valójában azt jelenti Tordai szerint hogy valamilyen európai politika veszélyezteti a Fidesz hatalmi érdekeit
  • szó lesz a migrációról, bevándorlásról: ezzel a kivándorlás okozta gazdasági problémát próbálja leplezni a Fidesz
  • Téma lehet a keresztény kultúra védelme is: ha valaki árt ennek, akkor éppen a tolvaj, hazudozó fideszes, KDNP-s álkeresztények ártanak Tordai szerint
  • Európa átalakítása is felmerülhet: amikor a miniszterelnök erre tér ki, valójában a viszálykodó nemzetek Európájáról fog beszélni, a populistákról, akik egymással sem tudnak megegyezni
  • Tordai Bence kitért Trócsányi László szerepére is: a Fidesz EP-listavezetője szerinte ügyvédi irodáján keresztül több peres ügyben is az adófizető állampolgárokkal áll szemben. Irodája képviseli például a bankokat a devizahiteles programban, miközben Trócsányi minisztériumának kellene kidolgoznia a devizahitelesek mentőcsomagját. Hasonló a helyzet a 4-es metró perében is, ahol a Trócsányi-féle ügyvédi iroda az építőket képviselő az állammal szemben – fejtegette Tordai.
Szerző
Frissítve: 2019.04.05. 18:45

"Nem tudjuk, mitől gyulladt fel" - Százhúsz hektár nádas lángolt Fonyódnál

Publikálás dátuma
2019.04.05. 15:29

Fotó: Németh Levente
Az M7-es sztrádáról még embermagas lángok, s többemeletnyi, fekete füst látszott, csakhamar azonban már csak a 120 hektáros nádas délkeleti csücskében lobbant egy-egy kisebb láng.
– Elnézést, melyik út vezet az égő nádas felé? – Ég a nádas?! A fonyódi hegy alatt futó út mellett lakó, hetvenévesforma nénit láthatóan megdöbbentette kérdésünk, mi pedig azon csodálkoztunk, hogyhogy nem vette észre a lassan egy napja folyamatosan járkáló tűzoltókocsikat és rendőrautókat? Főleg, hogy hamarost kiderült, úgy ötven méterre lakott a csisztai bekötőúttól, melyet érkezésünkkor villogó rendőrkocsi zárt le. Újabb száz méter után tűnt fel az első tűzoltócsoport, a kormos arcú és ruhájú csapat éppen az egyik fecskendő tartályát töltötte a tűzcsapról. Marcaliból érkeztek a hajnalban, ők váltották a csütörtök kora délutántól péntek reggelig a lángokkal küszködő kollégáikat.
– Nem tudjuk, mitől gyulladt fel a nádas – mondta nem sokkal később a hatalmas, feketére égett terület szélén a füstölgő, mocsaras területet figyelve Vajda László főhadnagy, a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálattól. – Jelenleg négy fecskendő és körülbelül harminc ember dolgozik az oltáson, tegnap óta összesen nagyjából százan próbálták megfékezni a tüzet Marcaliból, Keszthelyről, Siófokról és Balatonboglárról. Láthatóan sikerrel, az M7-es sztrádáról még embermagas lángok, s többemeletnyi, fekete füst látszott, csakhamar azonban már csak a 120 hektáros nádas délkeleti csücskében lobbant egy-egy kisebb láng. – Reggel óta cirka tízezer liter vizet használtunk fel – folytatta az oltást vezénylő főhadnagy –, emellett a kollégák szikracsapót is használtak. – Lappantót – szólt közbe mosolyogva az oltás másik parancsnoka, Varga István őrnagy. – A keszthelyiek nevezték így a szerszámot, először fogalmunk sem volt, miről beszélnek.
Csütörtökön a legnagyobb gondot a szél jelentette, jellemzően dél felől fújt, így a tűzoltók a hegy felőli oldalra koncentráltak leginkább, hiszen ott akár házakat is veszélyeztethetett volna a tűz. Péntek délelőttre viszont segítőtárs lett a nagy ellenfélből, hiszen hirtelen kelet felől érkezett a légáramlat, s így a csisztai bekötőút szélétől ellentüzet tudtak gyújtani a szakemberek. – Nádat törtem – felelte egyszerűen Vajda László, amikor a módszer felől érdeklődtünk. – És elég nagy tűz volt, hogy meggyújtsuk – mosolyodott el ő is a laikus kérdésen. – Aztán szépen terjed nyugatnak, s ahogy összeért a két tűz, kioltották egymást. A tereppel is szerencséjük volt a tűzoltóknak, hiszen megannyi természetes tűzgát akadályozta a lángok további terjedését. Keleten a csisztai út, a Nagyberekben pedig a szerteszét ágazó csatornák állták útját. De százhúsz hektár – a Hubertus cég magyar államtól bérelt területe – így tarra égett.
– Kiemelt négyes fokozatú riasztás – jellemezte szakszerűen a helyzetet Varga István, ami, tekintve, hogy az ötös a legmagasabb, valóban azt jelentette, átvitt értelemben és szó szerint is meleg volt a helyzet. – A száraz nád amúgy is veszélyes, hiszen a szára tele van levegővel, ami stimulálja az tüzet, s nehezítette az oltást, hogy mocsaras-lápos a terület, azaz nagyon figyelni kellett, merre mennek a fecskendők és az emberek. Akiknek a sötétben az ingoványban nemcsak a lángokkal és 25-30 kilós fecskendőkkel kellett megküzdeniük, de a megrémült, menekülő állatokkal is foglalkozniuk kellett: őzek, szarvasok, fácánok, no és rengeteg vaddisznó próbált mihamarabb kijutni a veszélyes övezetből, utóbbiak közül néhány nem akart a szabadulást jelentő csatornákba ugrani, így némi nógatásra volt szükségük. – Seggbe lettek rúgva – jegyezte meg az egyik pihenő tűzoltó, s vélhetően ezen az adott helyzetben egyetlen állatvédő sem háborodott volna fel. – Most már csak kettes fokozatú a riasztás – mondta aztán nem sokkal dél előtt Vajda László –, és hamarosan vélhetően levisszük egyesre. Már nem ég semmi, füstölni pedig még egy jó darabig fog a terület. Mely az oltás után úgy nézett ki, mint ha őszi ködbe burkolózott volna a táj. Visszaindultunk a fonyódi hegy felé, a marcali tűzoltók éppen befejezték a fecskendő feltöltését. – Már nem ég – közöltük velük a legfrissebb infót. – Biztos? – kérdezett vissza egyikük, majd elvigyorodott: – Pedig ami ég, az legalább nem rohad…
Szerző
Témák
Fonyód nádas tűz
Frissítve: 2019.04.05. 17:20